Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.05.2017. u 22:18

U ponedjeljak će premijer Plenković primiti drugog čovjeka Sberbanke Maksima Poletaeva.

Današnja poruka iz Moskve čelnog čovjeka Sberbanke Hermana Grefa nije nimalo ugodna za budući rad izvanredne uprave Agrokora koja mora osigurati nova kreditna sredstva. Bilo je izgledno da će i Sberbank sudjelovati u novom aranžmanu, no Grefove poruke odaju drugačiji dojam. A koja u konačnici neće značiti da nas ruska banka neće podržati u daljnjem procesu.

Puno će toga ovisiti o sastanku premijera Plenkovića i drugog čovjeka Sberbanke Maksima Poletaeva koji u ponedjeljak stiže u Zagreb. Gref je u Moskvi izjavio da 'kredit neće dati dok se ne postigne dogovor s Vladom, s kojom suradnja dosad nije bila jednostavna'. Te 'da ako smo preuzeli vođenje tvrtke, onda moramo preuzeti i odgovornost za dugove.'

Izloženost prema Agrokoru 1,2 milijardi eura

Od premijera će se sigurno tražiti da pokažu više otvorenosti u cijelom procesu, moguće i više pažnje prema banci koja je u najvećem iznosu pomogla Agrokoru, pa čak i u trenutku kada je bilo jasno da je bankrot izvjestan. Njihova izloženost prema Agrokoru je 1,2 milijardi eura.

Kao i više puta do sada, ali nikada od Grefa, moguće je da smo samo dobili poruku koju naša Vlada i izvanredna uprava mora primiti na znanje, a koja može primjerice značiti da, ako nam je ruska banka bitna, da njene predstavnike premijer mora primiti, da ako se vode razgovori s predstavnicima nekih od vjerovnika u detalje bude uključena i ruska strana, da dobivaju više informacija od izvanrednog povjerenika o plaćanjima dugova i da posao koji radi izvanredna uprava bude usmjeren i na operativan posao, a ne samo brigu o financijama, pa i između ostalog da se više novca ulaže u razvoj same kompanije, a ne na isključivo brigu o spašavanju ekonomije.

Ruska banka spremna je na suradnju

Ruskim vjerovnicima od početka nije bilo drago što nemaju svog predstavnika u vođenju procesa, pa je stoga i jasno da imaju zamjerke na rad dosadašnje uprave. Nekoliko puta smo već imali negativne poruke iz Moskve – prvi su progovorili o lažiranim financijskim izvješćima, što i je točno, najavljivali moguće tužbe, pa onda to povukli, uvjetovali davanje kredita, pa onda opet krenuli u pregovore…

Ruska banka spremna je na suradnju, ali traži i više otvorenosti u razgovorima i pregovorima s izvanrednom upravom, a u svemu i potporu političkog vrha, jer riječ o važnoj kompaniji za zemlju u kojoj Sberbank može i dalje igrati važnu ulogu u financiranju. 

Ključne riječi

Komentara 11

TO
ToniBiber
22:42 26.05.2017.

ma njima visi nenaplativi kredit od 1.2 milijardi dolara. jasno hoce garanciju od drzave. drzava tu garanciju ne smije dati. za ruse je samo interesantno hice li otpusati 50% ili 75% duga.

PR
pritiskovic
09:05 27.05.2017.

Jača suradnja znači samo jedno a to je da smo nagrebali, jer kad se nesposobno javno upliće u nesposobno privatno ispada da ćemo svi vraćati Rusima Todorićeve dugove....

PR
Pravednik1973
22:32 26.05.2017.

Predlažem da dozvolimo Rusima da obitelj Todorić bukvalno svedu na prosjački štap i onda neka Rusi svu tu lovu i imovinu poklone Donaldu Trumpu u znak dobre volje za konačni mir u svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije