Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što su mu rekli u Austriji

Poruka Oreškoviću: Ne slijedite primjer Mađarske i Poljske

Tihomir Orešković
Foto: Jurica Galoić/Pixell
18.01.2016.
u 09:41

Fokus mora biti na kontroli državnih rashoda,poručili su mandataru financijaši u Kitzbühelu

U izvještaju Erica F. Nielsena, glavnog ekonomista UniCredita, koji je ove nedjelje stigao na adrese vodećih svjetskih investitora, našao se i osvrt na neformalno okupljanje u Kitzbühelu, kao i dolazak hrvatskog mandatara Tihomira Oreškovića o kojemu se izrazio biranim riječima. “Imali smo čast da bude naš gost” i riječ je čovjeku s besprijekornim iskustvom iz svijeta međunarodnog biznisa.

Ekonomija i politika

Prema Nielsenovoj interpretaciji, Orešković se pojavio među stotinjak investitora iz Europe prvenstveno da bi čuo njihove poruke i poglede na zbivanja u zemlji. Nielsen u svom osvrtu nije želio citirati stavove Tihomira Oreškovića, zbog prirode same konferencije, no prenio je svoje preporuke, za koje je rekao da se podudaraju s mišljenjima ostalih koje je čuo u Kitzbühelu.

Nielsen navodi tri ključne preporuke koje je uputio hrvatskom mandataru, koje su i ekonomske, ali i političke prirode.

Prva je da mora zaustaviti rast javnog duga koji se više nego udvostručio tijekom krize, s čime se očito slaže i Orešković jer je to bio fokus njegova obraćanja nakon puta.

Druga važna preporuka je da osigura nastavak samostalne monetarne politike jer je mišljenja da su monetarna politika i politika tečaja koja iz njega proizlazi bili zadnja slamka spasa koja je očuvala Hrvatsku tijekom proteklih turbulentnih godina. Nielsen je, piše u njegovu osvrtu, rekao Oreškoviću da mora potpuno odbaciti sve sugestije o monetarnoj reformi.

Treća je sugestija na neki način političke prirode. Organizator druženja u Kitzbühelu i čovjek do čije se riječi jako drži u poslovnom svijetu smatra da Hrvatska mora pokazati nepokolebljivu predanost Europskoj uniji te nikako ne smije slijediti populističke i nacionalističke politike kakve se provode u Poljskoj i Mađarskoj. Europska unija treba biti mjesto natjecanja, a ne zatvaranja. Nielsen navodi da su europski i američki poslovni krugovi sve više zabrinuti potezima u spomenutim zemljama i nacionalističkim politikama.

– Hrvatska će za samu sebe učiniti jako dobru stvar ako nastavi proeuropsku politiku temeljenu na zajedničkim vrijednostima.

Rezati rashode

Kad je riječ o zaustavljanju rasta javnog duga, financijaš je predložio mandataru Oreškoviću da potakne fiskalnu prilagodbu mjereno udjelom u hrvatskom BDP-u od 1,5 posto (što je 4,5-5 milijardi kuna) kako bi postigao primarni suficit čiji bi udjel bio 1 posto BDP-a.

– To bi, navodi Nielsen u osvrtu, trebalo prvenstveno provesti na rashodnoj strani proračuna, a ne putem povećanja poreza. Uz vjerodostojan plan i dobar početak, fiskalna se prilagodba na tim osnovama može odvijati tijekom dvije godine. Nadalje, privatizacija također može igrati određenu ulogu, no fokus je na kontroli rashoda. Spomenuo je i institucionalne reforme u javnom i pravosudnom sektoru, kao i šire mjere za poboljšanje konkurentnosti.

 >>Tihomir Orešković: Sve što nije strateško treba privatizirati

Komentara 125

BH
bijela_hrvatska
09:59 18.01.2016.

Ne kao Madžarska i Poljska ? Pa nije valjda da se masoni, iluminati, neokomunisti, neoliberali i ostali bezbošci toliko boje jake kršćanske (i katoličke) Europe... Dakle, čim prije osnovati osovinu Baltik - Jadransko more i udružit se sa članicama Višegradske skupine... u budućnosti razmotriti prijelaz "osovine" u "trokut" sa izlaskom na Crno more... to je jedina prava budućnost Hrvatske; odmak od "političkog" Balkana (osim u slučaju BiH; ako ista to želi) te od bezbožne europske "velike bludnice" i "novog babilona" (Brisel).

SH
Shaman
10:01 18.01.2016.

Ako bankari kažu ne slijediti primjer Poljske i Mađarske, onda baš treba slijediti njihove primjere. Pa Mađari su stali na svoje noge i zahvalili MMF-u odavno, riješili dugove i stabilizirali. Ali, da, uveli su i porez bankama. A Poljaci nisu nikad ni imali pad BDP-am, krizu nisu osetili kao mi, gospodarstvo im je stalno u rastu. I zašto onda ne slijediti njihove primjere???

RA
rakikaki
10:04 18.01.2016.

Nemojte slijediti primjer Mađarske koja ekonomski raste već godinama i koja je svoje banke dotjerala u red na korist svojih građana. Koja čuva svoju kulturu i tradiciju. I nemojte ni slučajno dirati HNB jer oni su ispostava zlikovaca bankarskih u RH. Izgleda da se na kraju sve svodi ne na lovu nego na svjetonazor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije