Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEČA MURSIJEVACA

Poruka Muslimanskoj braći: Svi ćete umrijeti

Egipat
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
25.03.2014.
u 14:30

Pristaše bivšeg predsjednika osuđeni zbog smrti dvojice policajaca.

U najmasovnijem procesu u povijesti na egipatskim sudovima na smrt je osuđeno 529 pristaša svrgnutog predsjednika Mohammeda Mursija zbog ubojstva dvojice policajaca. Iako se na ovu presudu osuđeni mogu žaliti, odvjetnici optuženih izjavili su da uopće nisu imali priliku iznijeti njihovu obranu.

Od 529 osuđenih u zatvoru su samo 153, dok su ostali pušteni na slobodu uz jamčevinu ili su u bijegu. Osuđenici će biti smaknuti kada muftija da pravno mišljenje, odnosno odobri smrtnu kaznu koja im je izrečena.

Prekršene konvencije

Profesor na bejrutskom sveučilištu i stručnjak za islamističke pokrete Abdul Gani Emad smatra da je osuda islamista na smrt uvod u presudu Mursiju. – Ako su ljudi koji su optuženi za napade i ubojstvo policajaca osuđeni na smrt, kakvu presudu možemo očekivati Mursiju?! Uvjeren sam da je ta presuda indirektna poruka svim simpatizerima Muslimanske braće što mogu očekivati ubuduće ako i dalje budu prosvjedovali protiv svrgavanja Mursija – istaknuo je Emad naglašavajući kako očekuje krvav osvetnički pohod vojnog krila Muslimanske braće ako osuđeni budu smaknuti.

Većina ih je bila uhićena tijekom sukoba koji su izbili u južnoj pokrajini Al-Minji, 250 kilometara od Kaira, nakon rastjerivanja demonstranata na prosvjedu Muslimanske braće u Kairu 14. kolovoza. Sudski proces za više od 1200 pristaša islamističkog predsjednika Mohameda Mursija, kojega je vojska svrgnula u ljeto 2013., počeo je u gornjem Egiptu, i to je jedno od najvećih suđenja koja su česta od srpnja kada su egipatske vlasti nad njima počele represiju.

– Suđenje nije bilo pošteno jer odvjetnicima nije dana prilika da brane svoje klijente, što je kršenje Međunarodne konvencije prava čovjeka na obranu – kazao je Emad ističući da je to politička presuda jer 529 osoba osuđeno je na smrt zbog ubojstva dvojice policajaca.

Povratak u diktaturu

– Zašto nisu osuđeni oni vojnici koji su pucali na demonstrante i hladnokrvno ubili njih više od 1000, među njima žene i starce? Bojim se da se Egipat, umjesto demokracije, vraća u još veću diktaturu nego što je bila za vrijeme Hosnija Mubaraka. Svi mi zaboravljamo jednu činjenicu, bez obzira na to jesmo li simpatizeri ili ne Muslimanske braće, da je njihov čelnik Mursi bio prvi demokratski izabran predsjednik u povijesti Egipta, a svrgnut je 3. srpnja vojnom akcijom – zaključio je profesor Abdul Gani Emad.

Zbog velikog broja optuženika, oni odgovaraju pred sudom u skupinama. Ovoj prvoj skupini sudilo se u Minji od subote, a optužnica ih je teretila za nasilje u kojem su ubijena dvojica policajaca te za uništavanje javne i privatne imovine u toj pokrajini 14. kolovoza.

>>Muslimansko bratstvo proglasili terorističkom organizacijom

>>General skrivao židovske korijene, a sada želi biti vladar muslimanskog Egipta

Komentara 12

Avatar spasoje
spasoje
18:08 25.03.2014.

Muslimani se osećaju ugroženi u Nemačkoj Danas u Kelnu grupa muslimana je vređala i pljuvala nemačkog mesara jer za dekoraciju u izlogu stavljao lutku svinje i svinjko meso p.s. molim Moderatora da proveri vest jer ne krši pravilo br.8. nijeer ne krši pravilo br.8. nije lažna informacija

RA
rafaell
15:03 25.03.2014.

demokracija je dobra za neke ljude i države,prava prosvjeda,poštenog suđenja,no vjerujem da će i kod nas jednog dana doći ovakva nova demokracija koja već godinama postoji diljem slobodnog Svijeta,gdje se Amerima ne sviđa rezultat izbora

IC
ice12
19:30 25.03.2014.

Islam bez maca nestao bi kao balun od sapunice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije