Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porod pod epidemiološkim mjerama:

COVID pozitivna trudnica carskim rezom rodila dječaka

U Općoj bolnici Karlovac carskim rezom uspješno porođena COVID-19 pozitivna majka
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/7
11.11.2020.
u 17:16

Operacija je izvedena po strogim epidemiološkim mjerama, svi su bili odjeveni u antivirusna odijela zbog kojih je operacija bila puno izazovnija.

Maleni Bruno, koji je rođen danas poslijepodne u karlovačkoj Općoj bolnici, imat će svakako jedinstvenu fotografiju sa rođenja, nimalo nalik prvim fotografijama iz rodilišta ostalih mališana. 

Osim njega i majke, na fotografiji su i liječnici i čitav tim bolnice koji ga je porodio, ali koji pomalo nalikuju na 'svemirce'. Naime, obzirom da je njegova majka, 36-godišnja Nikolina Novačić Mrgan bila kovid pozitivna trudnica, porod se morao odvijati po strogo propisanim epidemiološkim mjerama.

Maleni je Bruno, inače Nikolinino treće dijete, rođen carskim rezom, a u trenutku poroda imao je 3.900 grama i bio dug 53 centimetara. U operacijskoj je sali carski red odradio tim od deset članova predvođeni dr. Željkom Štajcerom, pročelnikom Odjela za ginekologiju Opće bolnice Karlovac. No, u timu su bili i drugi liječnici ginekolozi, ali i anesteziolog, instrumentarke, pedijatar, primalja. Operacija je izvedena po strogim epidemiološkim mjerama, svi su bili odjeveni u antivirusna odijela zbog kojih je operacija bila puno izazovnija. 

VIDEO: Porod pod epidemiološkim mjerama: Covid pozitivna trudnica carskim rezom u Karlovcu rodila dječaka!

- Do sada smo imali pet kovid pozitivnih trudnica, a sad današnjim porodom, ovo je treći poroda kovid pozitivnih trudnica; jedan krajem travnja, zatim kraja listopada i ovaj današnji. Dvije su trudnice do poroda postale pozitivne na koronavirus. Iako sam carski rez traje sat vremena, puno duže traju pripreme za takav porod, oblačenje u zaštitna odijela svih članova tima kako bismo zaštitili sebe i ostale pacijente i trudnice u karlovačkoj bolnici.

Naime, ginekologija je svakako odjel koji je izuzetno osjetljiv u ovim okolnostima. Stoga su trudnice pozitivne na kovid smještene u posebnom odjelu, ako i pozitivne majke sa bebama. Prema svima njima se ponašamo isto, svi imaju isti liječnički tretman, samo što su uvjeti u kojima radimo s kovid pozitivnima pacijentima, dakle i rodiljama otežani, obzirom na zaštitna odijela i vizire koje imamo na sebi mi, ali i sestre koje brinu o majkama i bebama na odjelu - pojasnio je dr. Željko Štajcer novinarima.

Iako je pozitivna na koronavirus, majka Nikolina srećom, nema nikakve simptome bolesti. Porod malenog Brune prošao je u najboljem redu, a sada želimo njemu, a posebno majci Nikolini brz oporavak i odlazak kući obitelji koja ih svakako željno očekuje.  

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar JPlesi
JPlesi
05:04 12.11.2020.

kako ovaj hororac nazvati komedija horor ili samo parodija ..hahahhah hbte pucam od smjeha koliko su uvjerljivi i zastrašujući hahahhahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije