Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.06.2020. u 08:15

Poželjna je odlika dobrog poreznog sustava stalnost jer česte promjene unose neizvjesnost, zbrku, nemogućnost planiranja

Hrvatski porezni sustav daleko je od idealnog, ali i takav kakav jest ne nalazi se na vodećim mjestima po uzrocima koji koče poslovnu klimu, gospodarski razvoj i općenito bolje uvjete poslovanja i života u zemlji. Znatno ispred porezne politike, problem predstavljaju korupcija, loše upravljanje državnom imovinom, sporost u donošenju odluka, dugi sudski procesi, preveliko uplitanje politike u sve sfere života, teritorijalna rascjepkanost, prenormiranost... 

Svejedno, porezi su omiljena predizborna tema i vrlo često velika opsesija političara pa gotovo da i nismo imali vladu koja svoj mandat nije započinjala čeprkanjem po poreznim propisima i nazovi ispunjavanjem izbornih obećanja. Promjene poreza predstavljaju se kao ključna reforma, a zapravo to je najlakši način da se stvori privid promjena. 

Za sve drugo treba vrijeme, strpljivost, konsenzus pa i određena žrtva da se dođe do rezultata, a za to ni političari ni javnost uglavnom nisu spremni.

Kad je o porezima riječ, jedna od poželjnih osobina dobrog poreznog sustava jest i stalnost, jer česte promjene unose neizvjesnost, zbrku, nemogućnost planiranja, no malo kad se vodi računa o toj osobini. Lijeva politička opcija u pravilu malo jače pritišće na poduzetnike, bogatije skupine i kapital, desna omekšava taj pristup, no, ruku na srce, i jedni i drugi proteklih su desetljeća nastojali smanjiti pritisak na plaće i sve karte stavljali na oporezivanje potrošnje. 

Tako bi, uz neke sitne finese, moglo biti i u mandatu iduće Vlade bez obzira na to hoće li je sastavljati lijeva ili desna koalicija.

Osjetnije smanjenje porezne presije moguće je samo u kombinaciji sa smanjenjem javnih rashoda, a kod nas su oni uglavnom vezani za mirovine, socijalne transfere, zdravstveni sustav i ostale nemale troškove javnog sektora. S obzirom na razmjere pandemije i veliku ovisnost države o turizmu, prije bi se moglo dogoditi da će nova vlast, bez obzira na lijepo upakirane predizborne planove, gubitke pokrivati nekim novim kriznim porezom ili povećanjem postojećih.

VIDEO: Porezi i doprinosi - Hrvatska i dalje europski rekorder u prikupljanju PDV-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije