Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva projekcija

Populisti jačaju u parlamentu EU

europski parlament
Foto: Reuters/Pixsell
19.02.2019.
u 18:19

HDZ bi mogao osvojiti 6, SDP 3, Živi zid 2 i Most 1 mandat, ali u projekciju nije uključena Amsterdamska

Prva projekcija novog saziva Europskog parlamenta, načinjena prema trenutačnom raspoloženju birača u EU izmjerenog u anketama početkom veljače, pokazuje da će europski pučani ostati najsnažnija grupacija, ali i pasti s trenutačnih 217 na 183 mjesta, da će ojačati anti-EU populisti poput stranke Liga u Italiji, a u hrvatskim okvirima ta projekcija predviđa da bi HDZ mogao osvojiti 6, SDP 3, Živi zid 2 i Most 1 mandat.

No, anketa na temelju koje je rađena projekcija nije uzimala u obzir postojanje Amsterdamske koalicije, već je tretirala Glas, HSS i IDS kao stranke koje samostalnu idu na europske izbore, iako je jasno da ne idu. Kad bi se postotak svih tih stranaka zbrojio i računao kao postotak Amsterdamske koalicije, ta bi lista, prema tom istraživanju, pretekla Mostovu listu.

Startu 5,2 posto

Nova politička opcija Dalije Orešković, nazvana START, uživa, po tom istraživanju, podršku 5,2 posto hrvatskih birača, no ne bi, prema toj projekciji, osvojila mjesto u EP-u. Neovisni za Hrvatsku su na 3,7 posto i također bez mjesta u EP-u prema toj projekciji. Projekciju je objavio Europski parlament i nastavit će objavljivati svježe projekcije svaka dva tjedna, a u svibnju svaki tjedan sve do noći uoči izbora koji će se održati 26. svibnja. Ukupan broj mjesta u Europskom parlamentu smanjuje se sa sadašnjih 751 na 705 u novom sazivu, što je promjena koja se događa zbog izlaska Velike Britanije iz EU. Broj hrvatskih europarlamentaraca povećava se sa sadašnjih 11 na 12.

Euroskeptične stranke i anti-EU pokreti mogli bi osvojiti oko petinu mjesta u EP-u. Točnije, ta projekcija daje im 153 mjesta, što je jednako sadašnjem broju, ali ovaj saziv EP-a je veći, pa bi u manjem ukupnom broju zastupnika s istim brojem bili jači. Osim toga, Salvini u Italiji, Marine Le Pen u Francuskoj i stranka Pravo i pravda u Poljskoj najavljuju da će udružiti sve istomišljenike u jedan klub zastupnika, što nije slučaj u ovom sazivu, gdje su razni euroskeptici razbacani u više klubova.

U Italiji, Liga koju predvodi Matteo Salvini osvojila bi, po toj projekciji, 27 mjesta u EP-u, čime bi postala druga po snazi pojedinačna stranka, odmah nakon CDU/CSU, njemačkog demokršćanskog saveza Angele Merkel, koji bi mogao osvojiti 29 mjesta. Iz Njemačke bi krajnje desna stranka AfD mogla poslati 12 zastupnika u Europski parlament.

Le Pen i Macron izjednačeni

U Francuskoj, stranka Marine Le Pen, koja je nedavno promijenila ime iz Nacionalna fronta u Nacionalno okupljanje (RN), osvaja 21 mjesto u EP-u, a pokret LREM predsjednika Emmanuela Macrona po istoj projekciji može računati na 20 mjesta. Razlika je u samo dva postotna poena, što znači da je moguće očekivati i da se situacija preokrene i da Macron, koji je proeuropskom kampanjom pobijedio gospođu Le Pen na predsjedničkim izborima u Francuskoj 2017., pobijedi svoju euroskeptičnu izazivačicu i drugi put, na europskim izborima, i to unatoč uličnim prosvjedima tzv. žutih prsluka protiv njegove vlasti. U Mađarskoj, stranka Fidesz premijera Viktora Orbana osvaja 13 od 21 mjesta, još desniji i radikalniji Jobbik osvaja četiri.

Za usporedbu, u toj zemlji Europski parlament projicira rezultate računajući već sklopljene koalicije, za razliku od Hrvatske gdje postojanje Amsterdamske koalicije potpuno ignorira.

Europski pučani i europski socijaldemokrati, koji su nakon prošlih izbora za EP 2014. sklopili veliku koaliciju (koja je u međuvremenu pukla na glasovanju za Antonija Tajanija kao predsjednika EP-a), prema toj projekciji ne bi imali natpolovičnu većinu u novom sazivu.

Ali bi je imali kad bi im se pridružili i europski liberali (ALDE), koji sada s pučanima tvore vladajuću većinu nakon što su socijaldemokrati iz nje otpali.

>> Usporedba Hrvatske i Slovenije

Komentara 8

ST
Stjepan2103
18:26 19.02.2019.

Sve desno od HDZ!

ST
Stjepan2103
18:24 19.02.2019.

NZH!

Avatar kenj@c
kenj@c
18:34 19.02.2019.

A šta nestao sukob interesa(krađa) Mrak-Sataraš? Copperfield? Da je to kriminalno djelo netko sa desne strane napravio, imao bi više članaka nego Đoko, Karleuša i Severina zajedno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije