Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politika i biznis

Popijaču za jabuke poticaji i mjesto na Todorićevoj polici

popijač
Sanjin Strukić/PIXSELL
14.03.2011.
u 12:00

Ministar je u ozbiljan posao s voćnjakom ušao prije dvije godine, a od države je za 2009. dobio 25.000 kn poticaja

- Ministar doista ima krasne jabuke! – komentira Popijačevih 10-ak hektara nedaleko od Čazme Frane Ivković, jedan od naših najvećih stručnjaka za voćarstvo koji u sve većem hrvatskom interesu za jabuke i kruške, pa i onome ministra gospodarstva, ne vidi ništa čudno.

Od pšenice 30 puta dohodovnije, jabuke su posljednjih godina, uz vinograde i maslinike, najpoželjnija zanimacija brojnih hrvatskih tajkuna i biznismena. Oni su u poljoprivredi pronašli ispušni ventil od stresa koji im donose njihovi primarni poslovi ili pak razbibrigu “pod stare dane”, pogotovu ako je uz voćnjak i kakva ladanjska kuća... Uza sve to donose i – profit.

Kći poduzetnica

Ako su jabuke osvojile i čelnike naših renomiranih tvrtki – Ivicu Todorića iz Agrokora, Marijana Šarića iz Europatradea, Marijana Filipovića iz IncestCorpa, hotelijerskog magnata Jaku Andabaka ili Luku Rajića koji je nedavno iskazao interes za kupnju čak 170 hektara u Sisačko-moslavačkoj županiji – zašto ne bi i nekadašnjeg čelnika HUP-a i ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Đuru Popijača? Još lani je, pisali su mediji, jabuke prodavao i na kućnom pragu zajedno s obitelji, gdje je glavna poduzetnica ministrova kći Silvija, inače članica Foruma mladih SDP-a. Iako većinu uroda jabuka i nešto krušaka Popijačevo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG), koje se vodi na suprugu Marinu, proda Todorićevu Agrofructusu, on ne misli da je, s obzirom na njegovu funkciju resornog ministra, u pitanju sukob interesa. Agrokorova im je hladnjača u Dugom Selu, objašnjava, jednostavno najbliža.

Iako zemljište, koje je dijelom naslijedio, a dijelom kupio, ima već dulje vrijeme, Popijač je tek prije dvije godine ozbiljnije ušao u biznis s voćnjakom, koji je s vremenom proširio i vinogradom.

– Dugo sam vremena tražio kako ispuniti vrijeme i relaksirati se, a kako volim zemlju, to mi se učinilo dobrim potezom. Trenutačno se nemam vremena baviti time, ali sam u sve ušao ozbiljno.

Trenutačno imam dva zaposlenika, a sezonski ih po potrebi zaposlim još 10-15 – komentira Popijač.

Na 10 hektara ministar je lani, tvrdi, proizveo 200 tona jabuka, a slično i godinu prije. Dobiva, priznaje, i poticaje Ministarstva poljoprivrede koji su mu zadnji put isplaćeni za 2009. godinu. Jednostavnom matematikom, Popijač dobiva oko 25.000 kuna poticaja godišnje, no po njemu se to podrazumijeva.

– Obiteljsko gospodarstvo registrirano je još prije desetak godina i stoga poticaji nisu sporni – kaže on te napominje da se jednog dana u potpunosti planira posvetiti tom biznisu, a kada se otvori mogućnost, i zatražiti sredstva iz fondova EU.

Isplativo voćarstvo

Kad bi više pravih biznismena znalo da su voćarstvo i povrtlarstvo po dohotku broj jedan u poljoprivredi, i više bi ih se okretalo zemlji, smatra F. Ivković, koji i sam ima 32 hektara jabuka. No, da je zemlja u nas kapital koji rijetki znaju kapitalizirati, iako će joj ulaskom u EU vrijednost porasti i 30 puta, najbolje govori i to što su u nas operativni programi podizanja trajnih nasada, za koje je u četiri godine bilo planirano 7 milijardi kuna, gotovo propali. Realizirano je, naime, samo 130 milijuna kuna ili 1,69 posto planiranih sredstava.

 – Ulaganja po hektaru voćnjaka iznose otprilike 40.000 eura (od 30.000 do 35.000 eura za već posađeni mladi voćnjak). No s ulaganjima u mreže protiv tuče, navodnjavanje i suvremenu mehanizaciju, bez problema se mogu i vraćati krediti i ostvarivati profit – kaže Ivković, ističući kako se po hektaru jabuka zaradi oko 30.000 eura, od čega ostaje oko 5000 eura čiste dobiti.

Komentara 41

JM
jedna mama
14:37 14.03.2011.

Mali, pošteni, obični poljoprivrednik ili stočar ne traži te famozne poticaje, već samo da država zaštiti cijenu stočnoj hrani, plavom dizelu, te da im osigura tržište. Obični čovjek koji uzgaja 20-tak krava, moli ovu državu da mu pošteno plati po litri mlijeka, bez poticaja. No, ne ide to tako, jer poticaji su izmišljeni za tajkune, političare i poljoprivrednike \"na papiru\".

SR
sretni
14:23 14.03.2011.

Zar ovako nesto nije za pohvalu? I opet ima onih kojima ni to ne valja. To je primjer i za mnoge druge - umjesto lajanja i ogovaranja, treba pljunuti u sake i raditi, raditi, sve se isplati.

PK
puši kurac
14:13 14.03.2011.

aha, 200 tona jabuka za relaksaciju i razonodu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije