Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
matura

Hoće li 40.000 učenika 3. put na ispit?

18.06.2015. Zagreb-Ucenici ispred 2. i 7. gimnazije nakon ispita iz Drzavne mature. Photo: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
19.06.2015.
u 06:30

U Pomorskoj školi Glembajevi, tema iz ukradenog kompleta

Dvanaest učenika Pomorske škole u Splitu jučer je na B razini pisalo esej na staru temu Krležinih Glembajeva umjesto da su kao preostalih im gotovo 11 tisuća kolega pisali Matoševu Mističnu pjesmu. Krležini Glembajevi bili su tema eseja koji se u srijedu nije pisao jer je ukraden u pulskoj privatnoj školi Jurja Dobrile. Do (ne)namjerne pogreške u Pomorskoj školi došlo je, pretpostavljaju mnogi, zato što učenicima odnosno ispitnim koordinatorima nisu poslani novi kompleti ispitnih materijala. Procedura je u cijeloj Hrvatskoj bila jednaka.

Upute stizale prekasno

– Učenici su u četvrtak ujutro dobili ispite koje su trebali dobiti u srijedu. Prema uputama Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, učenici su otvorili ispitnu knjižicu i prekrižili dvije stranice na kojima su bili zadaci od srijede. Ispod toga su svojim potpisom potvrdili da su ti ispiti nevažeći. Nakon toga su im ispitni koordinatori podijelili novi materijal u kojem su bili novi zadaci, odnosno nove teme eseja. Esej su pisali po tom novom, dopunskom materijalu. To što se dogodilo sramota je i zbog toga netko mora otići iz svoje fotelje. Nisu kriva djeca, nije kriv ravnatelj Pomorske škole, nije kriv ispitni koordinator, kriv je Centar koji je sve šlampavo organizirao. Upute su nam za sve stizale prekasno, sve je bilo zbrda-zdola – kazao nam je jedan ispitni koordinator, ogorčen čitavom situacijom. Dodao je da je u škole stizao višak ispitnih materijala, negdje je bilo po desetak ispitnih omotnica viška za A razinu eseja, a za B razinu u nekim je školama bilo viška po pet-šest omotnica. Ni to se, kaže ispitni koordinator, nije smjelo dogoditi.

Slučaj za ostavke

Glasnogovornica ministarstva obrazovanja Gordana Zuccon potvrdila nam je da je u Pomorskoj školi u Splitu 12 učenika pisalo stari, nevažeći esej. Na pitanje što će Centar sada poduzeti odgovorila je:

– Sada čekaju da se svi ispiti sa zapisnikom vrate u Nacionalni centar. Nakon toga će se formirati povjerenstvo baš za taj slučaj. Tražit će se očitovanje ravnatelja i ispitnog koordinatora. Ravnateljica Centra tvrdi nam da imaju rješenje i da nitko od učenika neće biti oštećen. A krivci će snositi odgovornost – kazala je Zuccon.

Članak dva Pravilnika o polaganju državne mature kaže: "Ispit državne mature na standardizirani se način provodi u cijeloj državi u isto vrijeme i pod jednakim uvjetima i kriterijima za sve učenike, odnosno pristupnike". Taj članak mnogi tumače na način da će svi, uključujući i više od 25 tisuća maturanata koji su na A razini pisali esej na temu "Patnje mladog Werthera", morati ponoviti pisanje eseja. Drugi tvrde da bi time bila oštećena djeca koja su pisala novi esej.

– Oštećeni su svi, i oni koji su, ne svojom krivicom, pisali stari esej. Izgleda da će gotovo 40 tisuća maturanata morati treći put na esej – komentira drugi ispitni koordinator. I on se slaže s kolegom da vodstvo Centra, a možda i ministar, zbog ovog trebaju podnijeti ostavke.

>> Otkriveni detalji krađe ispita državne mature: Uhićena majka maturanta ih uništila

>> Policija obrađuje 5 osoba zbog ispita iz hrvatskog! Terete ih za krađu, skidanje pečata...

Foto: Alcatel

Komentara 4

DU
Deleted user
08:36 19.06.2015.

Treća, sreća! - tako to biva kad se u prosvjeti vrši neg. selekcija kadrova već desetljećima i desetljećima, na jednoj strani (uvijek plaćeni 1/2 plaće vozača ZET-a), a na drugoj strani - u Min. obrazovanja i tajnica ima svoju tajnicu, zar ne? Znači, sve bi moralo biti Lufthansa organizirano, kadrova napretek i po brojnosti bi to bila neka južnokorejska firma s značajnim izvozom u svijet - ali ipak nešto trulo i u tom resoru...

BL
Blizard
08:39 19.06.2015.

U danas sređenoj Državi to je normalno .

ZB
zbuniceva
08:58 19.06.2015.

Da sam maturant ili roditelj ja bi pismeno odbio pisati ponovni esej jer sam svoju obavezu prema Državi korektno ispunio i nismo zainteresirani za propuste drugih prema drugima koji bi mogli biti beskonačni. Psihički, materijalni i vremenski troškovi i šteta maturantima na drugim predmetima za koje se spremaju ili polažu je velika i za to je kriva Država. Upozorio bi Državu da ćemo ih tužiti za sve privatnom tužbom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije