Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FIMI MEDIA

Ponovljeno suđenje Sanaderu počet će u veljači

Ivo Sanader
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
14.01.2016.
u 07:00

Glavno pitanje ponovljenog suđenja bit će hoće li Barišić odgovarati na pitanja Sanaderove obrane jer je to bio razlog ukidanja presude

Ponovljeno suđenje Ivi Sanaderu i ostalima u aferi Fimi medija na zagrebačkom Županijskom sudu počet će u veljači, konkretnije 19. veljače, za kada je zakazano pripremno ročište na kojem bi obrane i USKOK trebali predočiti dokaze te se dogovoriti što će se od predloženih dokaza ponovno izvoditi, a što će se samo pročitati. Naime, nakon što je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora, a HDZ na plaćanje kazne od pet milijuna kuna, određeno je da će im se i drugi put suditi pred vijećem sutkinje Ivane Čalić.

S obzirom na to, ako se stranke  slože, prije provedeni dokazi mogu se i pročitati, a saslušavali bi se tek eventualni novi svjedoci. Hoće li to tako biti, tek će se vidjeti, a na pripremnom ročištu optuženici – Sanader, Mladen Barišić, Nevenka Jurak, Branka Pavošević, Ratko Maček te HDZ – imat će mogućnost izjasniti se o eventualnoj nagodbi s USKOK-om. No s obzirom na ishod prvog suđenja gdje nije bilo nagodbi, malo je vjerojatno da će ih biti  sada. 

Glavno pitanje ponovljenog suđenja bit će hoće li Barišić odgovarati na pitanja Sanaderove obrane jer je to bio razlog ukidanja presude. Naime, Sanaderova obrana pozivala  se na konfrontacijsko pravo tvrdeći da nije imala prigode ispitati Barišića, dok se on pozivao na svoje pravo da se brani kako hoće, što uključuje i neodgovaranje na pitanja. Svojevrsna je to pat-pozicija koju po nalogu Vrhovnog suda treba razriješiti niži sud, koji pak Barišića ne može natjerati da odgovara na Sanaderova pitanja ako ovaj to ne želi.

>> Ivo Sanader: Ponosan sam što sam vodio Vladu i HDZ

>> 'Neobično je da se Sanader koncentrira na mene, a ne na svjedoke koji su ga teško teretili'

Komentara 5

IT
i-tomic
07:39 14.01.2016.

Sad bi se trebali HDZ ovci pokazati jer im je ime unakazio

SA
santos008
09:43 14.01.2016.

Buduci da je Milanovicu istekao mandat ,ja bi Sanadera pustio na slobodu.

KA
kakafeld
10:15 14.01.2016.

Sanader bježao u Austriju, Rimac u Sabor................... Što se pravosuda tice, a posebno nominalne borbe protiv korupcije u koju nas je poveo Ivo Sanader na valu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, HDZ je ostao isti. Najbolji primjer je sklanjanje šeficeice kampanje HDZ-a Josipe Rimac u zalede Sabora. Kao što je Sanader bježao u sigurnost Austrije tako se Rimac sklonila na Markov Trg............ "Državni odvjetnik, da je mudar, to mogu javno reci, ostavio bi to za dan poslije izbora", rekao je Karamarko, a na upit zašto je Rimac ulazila u Sabor kad se znalo da se vodi istraga.......................... Post-bajicevski DORH odgovorio mu je da izbori ne utjecu niti bi smjeli utjecati na postupanje pravosudnih tijela te ce "Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nastaviti postupati u skladu s pozitivnim zakonskim propisima bez obzira na pokušaj politizacije DORH-ova postupanja". No, HDZ to ne smeta, a mišljenja su da to ne smeta ni njihove birace, a to je da ce im osoba pod istragom voditi kampanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije