Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Magazin Oluja

Ponos 
ratnika Velebita - 'Okupljanja branitelja na obljetnice dokaz su zajedništva’

branitelji
Foto: Joško Dadić
1/2
14.03.2014.
u 17:00

Milijan Brkić kaže da bi se glas branitelja više čuo kada bi postojala samo jedna braniteljska udruga, piše magazin Oluja.

Uoči obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije BATT - Split, elitne postrojbe koja je osnovana 15. ožujka 1991. godine, umirovljeni, ali i oni, još uvijek aktivni splitski specijalci, koji su prošli Domovinski rat, okupe se na obljetnici akcije Maslenice. Jer, članovi Udruge specijalne jedinice policije BATT - Split, jedne od aktivnijih braniteljskih udruga u Splitsko-dalmatinskoj županiji, svake godine obilježavaju glavne obljetnice.

Tako nepuna dva mjeseca prije njihovog rođendana „padne“ i odlazak na Maslenicu odnosno u Poličnik, kod Zelenog hrasta, gdje svi zajedno odaju počast za ratnike iz 4. gardijske brigade, a zatim na Velebit odlaze pripadnici Specijalne policije položiti cvijeće i izmoliti misu zahvalnicu pred crkvom Svetoga Frane u Podpragu, podno Tulovih Greda. Tako je bilo i ove godine, 22. siječnja. Uvijek budu posebno emotivni susreti bivših suboraca na Velebitu, a sada su se na Podpragu okupili pripadnici BATT-a Split, ali i zadarski Poskoci, lički Tigrovi, zagrebačke Alfe... Jer, na Velebitu, tijekom cijelog Domovinskog rata život je ostavio ukupno 51 specijalac.

- Sjećam se svakog dana provedenog na Velebitu, pa tako i akcije Maslenica, kao da je bila jučer, a ne prije 21 godinu – kazuje nam Ivica Glavota, predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije BATT-Split.

Upali u srpski štab

Naime, upravo su splitski specijalci Ivica Glavota, Eugen Đuka, Franjo Tokalić, Petar Maras, Slavko Rogić i Mario Radan porazili srpske agresore na Tulovim Gredama, (kote s koje su neprijatelji na dlanu držali Maslenički most, ali i cijeli potez do Zadra), čime je operacija Maslenica i okončana 27. siječnja 1993. godine.

- Specijalnoj policiji je stigla zapovijed, da moramo osvojiti Tulove Grede. Javljeno nam je to 26. siječnja, s time da nam je kazano da imamo samo 24 sata. U akciju smo krenuli ujutro 27. siječnja oko tri sata. Nakon petsto metara puzanja kroz duboki snijeg upali smo u srpski štab, osvojili ga i to je bio početak oslobađanja Tulovih Greda – prisjetio se Glavota pa istaknuo još jedan bitan detalj:

Krenuli po zapovjedi Gotovine i Markača

- U akciji oslobađanja Tulovih Greda sudjelovalo je šest pripadnika Specijalne jedinice policije BATT – Split, i sva šestorica su se vratila živa – kaže Glavota. - Oba puta smo u akciju, i u oslobađanje Tulovih Greda na Velebitu 1993. godine, kao i u oslobađanje sjeverne strane Velebita i ostalih okupiranih područja 1995. godine krenuli po zapovijedi generala Ante Gotovine i generala Mladena Markača – ponosno će Glavota.

Akcija koja je počela oslobađanjem Tulovih Greda, završena je na Velebitu oko podne, nakon što su okolna područja “očišćena” i MUP-ovim topništvom, ali i topništvom Hrvatske vojske. Treba istaknuti i kako pripadnike Specijalne policije s položaja koje su oslobodili u akciji Maslenica - prostor od Tulovih Greda do Malog Alana i Svetog Brda - neprijatelji nisu nikada uspjeli potisnuti, usprkos više pokušaja, i stalnih borbi i topničkog bombardiranja. Tako je bilo sve do Oluje, kada je Specijalna policija u dva dana uspjela potisnuti srpsku vojsku i četnike, ne samo s Velebita, već do granice s BiH. Tih dana prisjetio se i pukovnik Ivan Mršić , dopredsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, koji se obilježavanju akcije Maslenica na Velebitu pridružio splitskim BATT-ovcima.

- Ogromne su stvari učinili pripadnici Specijalne policije u operaciji Maslenica. Bez oslobađanja Tulovih Greda, ali i drugih njihovih akcija na Velebitu, gardisti i ostali hrvatski vojnici bi „dolje“, na Maslenici, u Jasenicama, Posedarju.., bili izloženi još većim napadima srpskih agresora. Veliku su žrtvu podnijeli pripadnici splitskog BATT-a, i svi ostali specijalci - kaže pukovnik Ivan Mršić.

"Ne bih ništa govorio o ovim akcijama, neka govore momci koji su ih izveli"

Inače, nakon mise pred crkvom Svetoga Frane u Podpragu, nakon čega smo odali počast poginulim specijalcima na više mjesta na Velebitu, a potom se preko Tulovih Greda i Malog Alana spustili u Lovinac, tamo se cijelom društvu priključio general Mladen Markač, ratni zapovjednik Specijalne policije.

- Ne bih ništa govorio o ovim akcijama, neka govore momci koji su ih izveli na ovom teškom terenu, i tri godine proveli na Velebitu – kazao nam je Markač, koji je tu večer profeštao u Lovincu sa suborcima, u domu Lovačkog društva „Cvituša“. Tu su, uz Glavotu bili i Vinko Budiša, Danijel Krolo i ostali veterani iz Udruge BATT – Split, ali i Anton Dražina, u ratu pripadnik zadarskih specijalaca – Poskoka, a sada zapovjednik Specijalne jedinice policije Split (PU Splitsko-dalmatinske), te desetak aktivnih splitskih specijalaca.

Foto: Joško Dadić

Braniteljsko zajedništvo

- Na obljetnice akcija u kojima su sudjelovali specijalci rado odlazim s veteranima, jer su to sve bili moji suborci, i s njima sam dijelio sve u Domovinskom ratu. Sve su to moji prijatelji, i zajedno se prisjetimo tih teških, krvavih, ali i ponosnih dana – kazao nam je Anton Dražina.

Podsjetimo, u izvedbi operacije Maslenica bile su angažirane sve grane oružanih snaga, a sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split (4. gardijska brigada , taktičke grupe 112. i 113., 126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna Vojne policije), specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi Glavnog stožera HV-a, Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a i eskadrila helikoptera HRZ-a. U prva tri dana akcije Maslenica poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, zbog snažnih topničko raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko diverzantskih napada srpskih agresora, koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenica, do 31. ožujka 1993. godine ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja.

"Što se tiče braniteljske populacije, bih bio najsretniji kada bi postojala jedna braniteljska udruga"

Na Podprag, a potom i u Lovinac, stigao je i Milijan Brkić, koji nam je odmah kazao kako ovdje nije došao kao glavni tajnik HDZ-a, nego kao veteran Specijalne jedinice policije Alfa iz Zagreba.

- Što se tiče braniteljske populacije, bih bio najsretniji kada bi postojala jedna braniteljska udruga. Jer ‘91. nismo se dijelili na ovu i onu postrojbu. No, to je nakon rata otišlo u drugom smjeru, kako je to u nas Hrvata nažalost uobičajeno i normalno, a to je podjela. Danas imamo puno udruga, koje skrbe o svojim članovima i obiteljima poginulih, no mislim da bi braniteljska populacija dosta bolje artikulirala svoje stavove kada bi nas predstavljala jedna udruga. I kad bismo svi bili zajedno kao tijekom Domovinskog rata – zaključio je Brkić.

Na jedinstvo hrvatskih branitelja pozvao je i vojni kapelan Ivo Topalović, služeći misu u Podpragu. O nužnosti braniteljskog zajedništva podno Velebita prozborili smo i s Josipom Klemmom, predsjednikom Udruge specijalne policije RH, koji nam je najavio i što branitelji ove godine namjeravaju u Kninu.

- Što reći nakon 21 godine, osim da nam je drago kad se ratni suborci ponovno okupe. No, posebno nam je žao naših prijatelja koji više nema s nama, ali nam je drago da su njihovi roditelji i djeca ponovno s nama, i da dolaze na obilježavanje ovih dana. Vidite i sami koliko branitelji drže do ovih obljetnica, za razliku od političara kojih je sve manje na našim obljetnicama. Vremenom će branitelji preuzeti obilježavanje svih događanja vezanih uz Domovinski rat - kazao je Klemm, te nam otkrio na što misli.

"Smatram da nije previše udruga"

- Hrvatski branitelji će ove godine 5. kolovoza organizirati proslavu u Kninu. Već smo imali nekoliko sastanaka Koordinacije braniteljskih udruga, i pokazat ćemo veliko zajedništvo. Mi, hrvatski branitelji, učinit ćemo da se taj praznik obilježava u Kninu. Bit će svi pozvani, i predsjednik države i premijer, svi hrvatski građani su dobrodošli. Uostalom, zašto i Thompson ne bi pjevao u Kninu? - zapitao se Josip Klemm te dodao:

- I ova okupljanja su poruka našeg zajedništva. Previše braniteljskih udruga? Ja smatram da nije previše udruga. Da ih ima još tisuću, bitno je jedino da se hrvatski branitelji druže i okupljaju. Na primjeru Vukovara pokazali smo da su hrvatski branitelji jedno. Poručujem: hrvatski branitelji će i ove godine pokazati da su zajedno – kazao nam je Josip Klemm.

Razgovarajući i s drugim veteranima Specijalne policije, te 4. brigade i ostalih postrojbi koje su sudjelovale u operaciji Maslenica, uvjerili smo se da svi vape za davno narušenim braniteljskim zajedništvom. Hoće li Maslenica biti prekretnica i u tom smislu, kao što je bila i u Domovinskome ratu, vrlo brzo će se pokazati. Već 5. kolovoza, na proslavi Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja

>>Ante Deur: Dat ću sve od sebe da s branitelja spadne teret grupacije ljudi koja uvijek nešto traži

Komentara 5

DU
Deleted user
18:29 14.03.2014.

pozdrav kolegama specijalcima me gdje bili .....:)

IC
ice12
19:08 14.03.2014.

Decki, HVALA VAM!!!

KA
Kabulkowski
19:08 14.03.2014.

Svaka čast momci!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije