Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turneja protiv Huaweija

Pompeo opet dijeli EU kako bi pronašao saveznike protiv Kine

Mike Pompeo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
13.08.2020.
u 11:35

Hrvatska se ovaj put nije našla na Pompeovu rasporedu, kao što zasad nema javne potvrde da je američka strana ponudila Zagrebu potpisivanje 'nove vilniuske izjave', kako izjavu nazivaju kritičari američke politike

Europska turneja američkog državnog tajnika Mikea Pompea, u sklopu koje će danas posjetiti Sloveniju (već je bio u Češkoj, a otići će i u Austriju te Poljsku), dokazuje da se, barem kada je riječ o američkoj politici prema Europi, povijest ponavlja. Prije 17 godina, 10 europskih zemalja, među kojima je bila i Hrvatska, potpisalo je znamenitu Vilniusku izjavu i tako podržalo američki napad na Irak, unatoč oštrom protivljenju Njemačke i Francuske.

Tada je administracija Georgea W. Busha stvaranjem ad hoc “koalicije voljnih” podijelila Europu i izazvala duboki raskol u NATO-u jer se tadašnja “nova” Europa u sporu Washingtona i EU svrstala na stranu SAD-a, a protiv stajališta Europske unije. Washington sada ponovno traži saveznice u Europi u aktualnom konfliktu s Kinom i Njemačkom. Američki sukob s Pekingom od trgovinskog rata prerastao je u obračun u digitalnoj sferi oko gradnje telekomunikacijske mreže najnovije generacije, dok je istodobno eskalirao i američki sukob s Njemačkom zbog njemačkog odbijanja da obustavi dovršetak gradnje strateškog njemačko-ruskog energetskog projekta Sjeverni tok 2.

Kažnjavanje Njemačke

Pompeo zato ovaj put u širokom luku zaobilazi Njemačku, čiji je ministar vanjskih poslova Heiko Maas u trenutku kada je Pompeo stigao u Češku, prvu postaju svoje europske turneje, boravio u Moskvi, poručujući kako “nijedna država” nema pravo diktirati Europskoj uniji energetsku politiku, misleći, naravno, na SAD. Njemačku je Trumpova administracija odlučila “kazniti” povlačenjem američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj, dok će o njihovu premještanju razgovarati sa svojim domaćinima u Poljskoj, Austriji, Češkoj i Sloveniji, a slovenski premijer Janez Janša već je poručio na Twitteru da su američki vojnici u Sloveniji dobrodošli, iako je vjerojatnije da će američki vojnici iz Njemačke biti premješteni u Poljsku, koja slovi za najvjerniju američku saveznicu u Europi. I kao što je tadašnji slovenski šef diplomacije Dimitrij Rupel prije 17 godina potpisao Vilniusku izjavu kojom je Slovenija podržala američku okupaciju Iraka – baš kao što je to tada, uz burne reakcije i otpore, učinio i tadašnji šef hrvatske diplomacije Tonino Picula – danas će Pompeo i slovenski šef diplomacije Anže Logar potpisati zajedničku izjavu o sigurnosti 5G mreže, kojom američka diplomacija ponovno dijeli Europu, s obzirom na to da Europska unija nije zabranila Huaweiju gradnju 5G infrastrukture u Europi, nego je izdala niz strogih preporuka ne bi li se spriječili sigurnosni rizici povezani s uvođenjem pete generacije mobilnih mreža.

Janša vraća Ljubljanu SAD-u

Nekoliko istočnoeuropskih zemalja već je potpisalo “američku” izjavu, čime su se obvezale da pri postavljanju najnovije mobilne mreže neće surađivati s kineskim telekomunikacijskim divom, kojeg Washington optužuje da špijunira u korist kineske vlasti (što Huawei oštro negira), iako se u izjavi izrijekom ne spominju ni Huawei ni Kina. Zbog prihvaćanja takve izjave, na što upozorava ljubljanski Dnevnik, moglo bi doći do kašnjenja pri uvođenju tehnologije 5G u Sloveniji. Hrvatska se ovaj put nije našla na Pompeovu rasporedu, kao što zasad nema javne potvrde da je američka strana ponudila Zagrebu potpisivanje “nove vilniuske izjave”, kako izjavu nazivaju kritičari američke politike, iako je malo vjerojatno da će Hrvatska, koja je jedna od najbližih američkih saveznica u ovom dijelu Europe, ostati pošteđena najnovijeg američkog diktata. Iako su se mnogi začudili što se na popisu Pompeovih odredišta našla i Slovenija, s obzirom na prevladavajuće antiameričko raspoloženje u slovenskoj javnosti i čvrste veze Ljubljane i Moskve, Pompeov posjet može se objasniti nedavnom promjenom na čelu slovenske izvršne vlasti. Naime, osim što je Sloveniju nedavno svrstao uz bok iliberalnih članica EU Mađarske i Poljske, novi slovenski premijer Janša, za razliku od svojih prethodnika, zagovara izrazitu proameričku politiku i pokušava Sloveniju vratiti u američku orbitu. Janša je jedan od najvećih sljedbenika i imitatora Donalda Trumpa u Europi i svijetu. 

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
15:09 13.08.2020.

Slobodne demokratske države trebaju surađivati protiv kom. vlasti u Kini koja godinama preko internacionale financira ekstremnu ljevicu na zapadu.

DU
Deleted user
01:47 14.08.2020.

ko ne vidi uzalud mu objasnjavati

MP
Miroslav.P
13:02 13.08.2020.

Bravo za Njemce kazu Amerin svojoj kuci naredivat ne nama. SJEVERNI TOK cese graditi Ako bude sankcija njemc kazu imamo konja za trkku. Njemci jedva cekaju da Amer vojnici odu iz Njemac slusam na TV ovdje u Moskvi.Njemac sve vise oslanja se na Rusiju. Al ce bit kmecanja od domaci Amerikanaca. Sta kaze Marsovac Svemirci Bjela Koton.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije