Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europska turneja

Američki državni tajnik Pompeo stiže u Sloveniju, potpisat će izjavu o uvođenje 5G mreže

Mike Pompeo
Foto: Jose CABEZAS/REUTERS/PIXSELL
06.08.2020.
u 14:55

Pompeo je u srijedu objavio da odlazi na europsku turneju tijekom koje će posjetiti Češku, Sloveniju, Austriju i Poljsku

Američki državni tajnik Mike Pompeo posjetit će idućeg tjedna u sklopu svoje europske turneje i Sloveniju, a tom će prilikom Slovenija i SAD potpisati zajedničku izjavu o sigurnosnim uvjetima za uvođenje mobilne mreže 5G, potvrdilo je u četvrtak slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Izjavu će potpisati Pompeo i slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar, a cilj posjeta američkog državnog tajnika je prvenstveno "potvrditi i produbiti prijateljske, savezničke i partnerske odnose" dviju država, objavilo je slovensko ministarstvo u izjavi za javnost. Isto tako, navodi se u priopćenju, posjet američkog državnog tajnika namijenjen je učvršćenju bilateralnog političkog dijaloga na visokoj razini, te jačanju suradnje na gospodarskom i drugim područjima.

Pompeo je u srijedu objavio da odlazi na europsku turneju tijekom koje će posjetiti Češku, Sloveniju, Austriju i Poljsku.
Prema slovenskoj agenciji STA, nacrt zajedničke izjava o sigurnosnom protokolu za uvođenje mreže 5G navodno predviđa sigurnosnu provjeru korporacija koje nude takvu tehnologiju, kako u pogledu transparentnost njihove vlasničke strukture, poštovanja intelektualnog vlasništva i transparentnosti korporativnog upravljanja, a iako se u njoj ne spominju Kina i Huawei očito je da se radi o interesu SAD-a da se isključi kineski tehnološki gigant kao konkurent pri uvođenju te tehnologije.

Slične je zajedničke izjave SAD već potpisao s Poljskom, Rumunjskom, Estonijom i Latvijom, a cilj je izjave među ostalim naglasiti važnost sigurnih digitalnih mreža na razini Europske unije i NATO saveza, navode slovenski mediji.

Procjenjuju da je Pompeov posjet iznimno značajan za Sloveniju u kojoj posjete američkih dužnosnika na tako visokoj razini nije bilo više od deset godina, ali i za slovensku koalicijsku vladu koju vodi Janez Janša koji je prijašnje vlade s dominacijom lijevih stranaka često optuživao da su zanemarile odnose s SAD-om i transatlantsko partnerstvo u okviru NATO saveza, te modernizaciju vojske i investicije u vojnu opremu.

Ključne riječi

Komentara 13

JO
jorgen
15:35 06.08.2020.

Čitaj u prijevodu: mafijaški boss došao utjerati reket podanicima zabranjujući korištenje proizvoda daleko boljih konkurenata. Tehnološki analitičari su suglasni u procjeni da je Huawei u 5G tehnologiji minimalno 2 godine ispred američkih kompanija koje se nastoji silom nametnuti drugima.

NE
nečešrazbojniče
15:59 06.08.2020.

A šta on ima sa uveđenjem 5G mreže u drugoj državi.

Avatar KRALJ-TOMISLAV
KRALJ-TOMISLAV
12:12 07.08.2020.

Popeo očito zaokružuje srednju Europu, nas tu nažalost nema, a to je naša prirodna sredina i zaleđe!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije