Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Pomoćnik ministrice objašnjava revoluciju u strukovnim školama

Naslovnica 15.12.2017.
15.12.2017.
u 00:20

Školovat će se za ona zanimanja koja trebaju tvrtkama, a poslodavci će upoznavati svoje buduće radnike

Prije nego li je postao pomoćnik ministrice Divjak, Vlado Prskalo bio je najuspješniji ravnatelj strukovne škole. Sada isti model planira iskoristiti za sve ostale škole u Hrvatskoj. Pitali smo ga kako će izgledati reforma, koje su prednosti...

Kad najavljujemo reformu obrazovanja, ona u osnovnim školama i gimnazijama čini se jednostavnijom od one u strukovnim školama. Kada počinju konkretne promjene?

Strukovne tehničke škole traju tri ili četiri godine. To je sustav u kojemu imamo ulaz učenika koji se opredjeljuju jednim dijelom za sustav rada, a jednim dijelom za vertikalnu prohodnost. Učeniku strukovne škole ovim promjenama pružamo mogućnost da nakon škole ima posao i da svojim znanjem konkurira u svijetu tržišta rada. Ovom reformom učenici će u školama morati odjenuti radno odijelo i naučiti sve tajne strukovnog zanimanja koje su odabrali. A to može samo uz zadovoljavajuću opremljenost škola. On mora raditi na stvarnim proizvodima i u stvarnim uvjetima. Zato je bit i učenje na radnom mjestu, unutar škole, ali i u centru kompetencija. Nema više staklenog zvona ni za koga – ni za učenika, ni za profesora ni za ravnatelja.

Hoće li se zbog više prakse u strukovnim školama umanjiti opći sadržaji?

Napravili smo okvir, nacionalni kurikulum za strukovno obrazovanje, ali sada će svaka radna skupina definirati koliko je hrvatskog, engleskog, povijesti, zemljopisa potrebno u određenoj struci. Nacionalni strukovni kurikulum daje mogućnost da svaka škola, svaka radna skupina napravi za svoj sektor, za svoje zanimanje u postocima potrebu za općeobrazovnim sadržajima uz ishode učenja.

Cijeli članak pročitajte u izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

U Večernjem pročitajte i ove teme: 

>>Komentar Nine Raspudića: Amsterdamska koalicija u sjeni zagrebačke Ivo Lola koalicije

>>Za Božić neradno: Lidl bacio rukavicu konkurenciji - tri slobodna dana

>>Nagrada utvrdi HDZ-a: Kako su Imoćani dobili besplatan prolaz kroz tunel Sveti Ilija

>>U Sinju se obnavlja grob bečke Mona Lise

>>Božićni meni Doris Pinčić Rogoznice: Bakalar i zdravi kolač

SUTRA PAKET - Večernji list plus Enigmatika za samo 13 kuna

Ključne riječi

Komentara 13

JI
Ja i Ja
22:08 14.12.2017.

Revolucija? Pa nijemci to rade od kraja pedesetih....

NO
normalac
23:13 14.12.2017.

Vidite, prije 30 godina su tvrke imale svoju proizvodnju u školama. Djeca su učila uz djelatnike i bila su za to plaćena. Stigli hrvatski ravnatelji imenovani od strane političara. Rasprodali strojeve, uništili obrazovanje djece. Nitko nije odgovarao za to. Sada će se ponovno kupovati strojevi. No, ideja je stara. To nije revolucija, to je vraćanje na ono što smo imali. Naknadna pamet tako tipična za ove prostore.

JU
juma
21:56 14.12.2017.

Za koje strukovno zanimanje je potrebno bilo sto od opcih predmeta osim hrvatskog jezika i nesto matematike i engleskog?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije