Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT BALTAZAR

Pomoćnici stariji od 29 nisu primljeni, ali traži se način i za njih

baltazar
Foto: Ilustracija, Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
11.09.2014.
u 11:57

Za djecu koja su imala dugogodišnje pomoćnike iznaći ćemo rješenje preko drugih mjera, kaže zamjenica župana Jasna Petek

Osnovnu školu Marija Bistrica pohađaju tri učenika s teškoćama. Putem projekta “Baltazar” prvi dan škole dva učenika dobila su pomoćnike u nastavi, a jedan ne. - Za pomoćnika koji je prošle godine financiran dijelom iz općinskog, a dijelom iz županijskog proračuna, novac u općinskom proračunu je osiguran - kaže ravnateljica OŠ Marija Bistrica Vesna Brlek što znači da je na potezu Županija. A spomenuto dvije asistenata je od onih 69 odabranih među 383 molbe koje su stigle na natječaj kojeg je raspisala Krapinsko – zagorska županija s partnerima. Kako je priopćeno iz Županije, konačan odabir 69 pomoćnika u nastavi za 99 učenika s teškoćama donijelo je stručno Povjerenstvo.

Bez odgovora

No, na tu informaciju stiglo nam je dosta prigovora. Tako se javila asistentica koja dijete s teškoćama prati već sedam godina, a sada nije mogla ni konkurirati jer prelazi određenu dobnu granicu od 29 godina.- Djeca teško prihvaćaju novog učitelja u nastavi, a ovo su posebno osjetljiva djeca koja se vežu za svoje asistente – kazala nam je sada bivša asistentica. Šok činjenicom da uopće nije obaviještena je li prošla na natječaju doživjela je i 25-godišnja magistra umjetnosti koja zadovoljava sve uvjete, pa i onaj za rad s djecom jer je godinu dana radila u školi. Da ipak nije prošla zaključila je kad je pročitala da su izabrani kandidati već na edukaciji. Kako je edukacija trajala posljednjeg tjedna praznika, roditelji su strepili jer nisu znali tko će doći u školu prvi dan nastave i hoće li ga dijete prihvatiti.

Upit Županiji

Zbog svega pitanje smo uputili Županiji, a u odgovoru zamjenica župana Jasna Petek kaže da je dobnu granicu od 29 godina odredilo Ministarstvo, a da pomoćnike u nastavi, iz projekta “Baltazar”, plaća osnivač škole odnosno većinom Županija. Zašto Ministarstvo određuje dobnu granicu, ako sve plaća Županija, ne znamo. Ipak, radi razjašnjenja i možda nekima za utjehu, dožupanica Petek kaže da je prošle godine bio 31 pomoćnik u nastavi, a od kojih četiri nisu mogla ući u projekt zbog dobne granice. No postoji mogućnost njihovog zapošljavanja preko drugih mjera HZZ-a.- Za djecu koja su imala dugogodišnje pomoćnike i koji nisu ušli u projekt „Baltazar“ iznaći ćemo rješenje preko drugih mjera, uz malo strpljenja od strane svih zainteresiranih sudionika - kaže dožupanica Petek.

Komentara 1

KA
KatarinaPasic
17:51 01.11.2014.

Ali nije mi jasno sto nisu onda strogo naveli dobnu granicu vec u oglasu jer onda mi stariji nebi ni predavali dokumente. Pola dana mi je uzelo trckaranje po gradu i skupljanje svih papira, od cekanja u redu na burzi i potvrda o nezaposlenju, pa na drugom kraju grada jos veci red na cekanju potvrde o nekaznjavanju i jos hrpa papira... Jako neodgovorno, sramota!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije