Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I. izborna jedinica

Pomirenje HDZ-a s Tuđmanovima u Zagrebu nije bilo od velike koristi

\'04.12.2011., Trg zrtava fasizma bb, Zagreb - Celnici HDZ-a cekaju izborne rezultate u Domu Hrvatskog drustva likovnih umjetnika. Miroslav Tudjman.  Photo: Boris Scitar/PIXSELL\'
Boris Ščitar/Pixsell
05.12.2011.
u 21:00

Opći potop – Gradonačelniku Bandiću samo 2,4 posto glasova, manje i nego Hrastu

Pomirenje s obitelji svoga osnivača Franje Tuđmana i pozicioniranje Miroslava Tuđmana na drugo mjesto u I. izbornoj jedinici, koja obuhvaća sjeverozapad Zagrebačke županije te dio centra i zapada grada Zagreba, HDZ-u nije donijelo više od četiri mandata.

I Račan u Saboru

Listu je predvodio Gordan Jandroković, u nedostatku hrabrosti dojučerašnje premijerke Jadranke Kosor koja se nije usudila izići na megdan najjačim imenima Kukuriku koalicije – novome premijeru Zoranu Milanoviću (SDP) i Vesni Pusić (HNS).

Njih dvoje teško da su mogli ostvariti veći uspjeh. Na simboličnoj razini možda ga najbolje pokazuju ulazak u Sabor poznatog “zviždača” iz Hrvatskih cesta Igora Rađenovića i Ivana Račana, sina prvog hrvatskog premijera iz redova SDP-a. On je, doduše, 11. na listi Kukuriku koalicije, ali kako će Milanović i V. Pusić u novu vladu, on ulazi u kvotu od devet osvojenih mandata Kukuriku koalicije.

Ako se na drugim dužnostima, nespojivima sa saborskim mandatom, angažiraju još i Josip Kregar, Gordana Sobol te Tonino Picula, u Sabor će ući i 14. s liste Kukuriku koalicije u I. izbornoj jedinici.

Iz HDZ-a će u Sabor, uz Jandrokovića i Tuđmana, još i Željko Reiner te Đurđica Sumrak, prijateljica J. Kosor.

Tko se veselio

Razloga za veselje, osim Kukuriku koalicije, preksinoć je imao još samo Dragutin Lesar, odnosno Branko Vukšić, prvi na laburističkoj listi. Sve ostalo – potop, a najdublje je potonuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić osvojivši tek 2,4 posto glasova.

Zanimljivo je spomenuti da su više glasova Zagrepčana od njihova gradonačelnika dobili Kosorovi liberali, koji su se do zadnjeg časa nadali ulasku u Sabor, blok Ljube Jurčića, oba HSP-a, pa čak i Hrvatski rast.

U samome Zagrebu (središnjem i zapadnom dijelu) Bandića je pobijedio i Neven Alujević Grgas, anonimni predvoditelj liste don Ivana Grubišića.

Kao kuriozitet može se izdvojiti i to što je u I. izbornoj jedinici jedna lista dobila najmanje glasova od svih na ovim izborima, tek 60. Riječ je o Novoj Hrvatskoj čiji je nositelj bio Borko Šamija.

Komentara 110

Avatar Aristarh
Aristarh
23:18 05.12.2011.

Duhovno ozdravljenje Hrvatske počinje kad tata Perković ode na sudsku ispovijed u Njemačku a i sin valjda neće vječno trajati.

US
U sridu
08:08 06.12.2011.

Ovi izbori su dokaz da smo mi Hrvati glup narod,najveci krivci u svemu su idioti na desnici koji su desnicu poput Djapica unistili svojim provincijalnim ponasanjem.

OB
-obrisani-
22:42 05.12.2011.

Pa ljudi moji, Miro je kao i otac covjek 19. stoljeca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije