Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEVERNI TOK 2

Poljski regulator prijeti Gazpromu kaznom od 50 milijuna eura

FILE PHOTO: A view shows Chelyabinsk Pipe Rolling Plant in Chelyabinsk
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
03.06.2020.
u 10:06

Prošle godine UOKiK je naložio i kompaniji Engie Energy, koja nije dostavila informacije, plaćanje 172 milijuna eura kazne

Poljska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja UOKiK pokrenula je tužbu protiv ruskog Gazproma zbog nedostavljanja informacija u sklopu istrage o Sjevernom toku 2 i nedostatka suradnje, te Gazpromu prijeti kazna od 50 milijuna eura, izvijestio je poljski regulator.

Poljski regulator je 2018. godine tužio šest tvrtki-financijera izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, tvrdeći da za to nemaju zakonski propisane dozvole. Tuženi su Gazprom, Engie Energy, Uniper, OMV, Shell i Wintershall.

UOKiK je izvijestio i da je početkom ove godine od Gazproma tražio dostavu dokumenata povezanih sa slučajem, ali ih nije dobio. Radi se o ugovorima koje je Gazprom sklopio s drugim tvrtkama koje financiraju izgradnju Sjevernog toka 2. Prošle godine UOKiK je naložio i kompaniji Engie Energy, koja nije dostavila informacije, plaćanje 172 milijuna eura kazne.

Projekt Sjeverni tok 2 uključuje polaganje dviju cijevi ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubičnih metara godišnje, od ruske obale preko Baltičkog mora do Njemačke.

Sjedinjene Države aktivno se protive plinovodu, promovirajući ukapljeni prirodni plin u EU, kao i Ukrajina i nekoliko europskih zemalja među kojima je i Poljska. Washington je u lani u prosincu uveo sankcije Sjevernom toku 2 i zatražio da građevinske tvrtke odmah obustave gradnju.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
12:48 03.06.2020.

Bože moj svaka se šuša javi i prijeti kaznom. Ameri bi cijelom svijetu obligatorno preporučali plin, ali isključivo njihov.

Avatar Floyd1
Floyd1
21:24 03.06.2020.

Kakve veze imaju Polaki sa Sjevernim tokom 2 ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije