Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIV PRAVA MANJINA

Poljski predsjednik Andrzej Duda u žestokoj borbi: ‘LGBT ideologija gora od komunizma’

Poljski predsjednik Andrzej Duda
Foto: AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
16.06.2020.
u 18:10

Prema njihovu izvještaju koji je nedavno objavljen, prava seksualnih manjina u Poljskoj u drastičnom su padu, a pozicija gej osoba gora je nego u Mađarskoj unatoč oštrim mjerama Viktora Orbána.

U Poljskoj se bliže predsjednički izbori zakazani za 28. lipnja, a kako u toj zemlji nema “ustaša i partizana”, predsjednik Andrzej Duda, koji želi reizbor i novi mandat, počeo je tražiti nekog ideološkog “neprijatelja” na kojemu bi mogao pokupiti nekoliko postotaka glasova više. I našao ga je u LGBT zajednici. Tijekom govora na jednom od predizbornih skupova proglasio je LGBT destruktivnijom “ideologijom” od komunizma.

Zone slobodne od gejeva

– Generacija mojih roditelja borila se protiv komunizma 40 godina, a nisu se borili da se pojavi nova ideologija koja je još destruktivnija – ustvrdio je Duda tijekom skupa u gradu Brzegu.

Inače Dudina stranka Pravo i pravda (PiS) upravo je na desnoj, tvrdoj, konzervativnoj i nacionalističkoj retorici osvojila prošle izbore. Ujedno, stranku su vrlo blisko poduprli svećenici i Katolička crkva, a borba protiv LGBT zajednice nova je agenda PiS-a koja poprima sve jače značaj. Prije nekog vremena čak se pet poljskih pokrajina proglasilo “LGBT free zonama” tvrdeći kako na njihovu području LGBT aktivisti i udruge nemaju što tražiti. Iako ne postoje zakoni koji bi u tim područjima branili djelovanje LGBT udruga, gej aktivisti tvrde kako je riječ o velikoj stigmatizaciji LGBT zajednice, što je i golem korak unazad u poštovanju ljudskih prava, posebice ako se uzme u obzir da je Poljska članica Europske unije.

Prije nekoliko mjeseci Europski je parlament velikom većinom glasova osudio stvaranje ovih neformalnih LGBT-free zona, no ništa se nije promijenilo. Istovremeno, i Europska je komisija pisala županima ovih poljskih županija kako je njihova dužnost spriječiti diskriminaciju ljudi, što je temelj europskih vrijednosti, no ni u jednom slučaju predstavnici komisije nisu primili nikakav odgovor. Velika većina Poljaka komunizam drži stranom ideologijom koju je Poljskoj nametnuo Sovjetski Savez pa je usporedba LGBT ideologije kao gore od komunizma prilično stigmatizirajuća poruka. S druge strane, sam Duda je poručio kako zapadni mediji trebaju “prestati pisati laži”.

Izvučeno iz konteksta

“I opet su, u sklopu prljave političke borbe, moje riječi izvađene iz konteksta. Ja istinski poštujem različitosti i jednakosti”, ustvrdio je Duda na Twitteru. Zaboravljajući pri tome da je pred samo tjedan dana potpisao “Obiteljsku povelju” o izbornim obećanjima kojima se obvezuje kako će spriječiti gej parovima mogućnost vjenčanja ili usvajanja djece, kao i uvesti zabranu podučavanja bilo kakve LGBT tematike u poljskim školama.

Upravo zbog te protu LGBT retorike koja se rasplamsava u Poljskoj posljednjih mjeseci, grupa za zaštitu LGBT prava ILGA-Europe proglasila je Poljsku najgorom zemljom u zaštiti seksualnih manjina na području Europske unije. Prema njihovu izvještaju koji je nedavno objavljen, prava seksualnih manjina u Poljskoj u drastičnom su padu, a pozicija gej osoba gora je nego u Mađarskoj unatoč oštrim mjerama Viktora Orbána.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar marsijaneri
marsijaneri
18:37 16.06.2020.

Za mene u izjavi gospodina Dude nema ni jedne jedine riječi neistine!

SO
Sotona
18:22 16.06.2020.

Toliko o slobodi mišljenja i govora u EU ako se ne držite strogog diktata naredbi iz vrha . Nekad kod Staljina a i sada vidi se jednoumlje vlada ...

DU
Deleted user
18:51 16.06.2020.

zadnji bastioni slobodne Europe.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije