Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritika

Poljski biskupi: Dokument sinode udaljuje se od učenja Ivana Pavla II.

sinoda
Foto: Reuters/PIXSELL
15.10.2014.
u 19:51

Prema mišljenju poljskih biskupa, neki izrazi koji su upotrijebljeni glede braka i obitelji izazivaju dvojbe

Sinodalni dokument udaljuje se od učenja Ivana Pavla II. i u njemu se vide tragovi protubračne ideologije, kazao je predsjednik Poljske biskupske konferencije Stanisław Gądecki te dodao kako nacrt dokumenta pokazuje da ne postoji jasna vizija sinode o obitelji.

„Naša je pastoralna zadaća poduprijeti obitelj, a ne pogoditi je izlažući je teškim situacijama koje postoje, ali ne predstavljaju središnju jezgru obitelji“, izjavio je Gądecki. Dokument u kojem postoji i poglavlje „Prihvaćanje homoseksualnih osoba“, kao i potreba pomaganja djeci homoseksualnih parova, i općenito se otvara prema „neregularnim“, prema crkvenom nauku, osobama i brakovima.

Prema mišljenju poljskih biskupa, neki izrazi koji su upotrijebljeni glede braka i obitelji izazivaju dvojbe.

„Na primjer kriterij postupnosti. Može li se stvarno tretirati one koji sužive (konkubinat) kao postupnost i put prema sanktifikaciji“, postavljaju pitanje poljski biskupi i iznose kako u nacrtu dokumenta ispada kao da se za vrijeme rasprave nije govorilo o grijehu, kao da je pobijedila svjetovna vizija braka i kako nesavršenost dovodi do savršenosti. Zapravo preksinoć i jučer sinodalni su oci više govorili o onome što dokument ne iznosi u odnosu na ono što sadrži.

Bilo je i onih koji drže kako nacrt dokumenta nije još trebalo iznijeti u javnost jer su mediji iz njega izvukli samo dio istine. No, svi se slažu kako je to samo nacrt dokumenta o pastoralu o obitelji, o kojem će se raspravljati ne samo do 18. listopada kada će se o njemu glasovati već i u idućih godinu dana do redovite biskupske sinode, koja će početi 4. listopada 2015. Spočitava se i to što se u dokumentu govori o djeci istospolnih parova kao da se takvu situaciju prihvaća. Ne ističe se vrijednost obitelji, već se stječe dojam da se prihvaća sve kao gotov čin.

„Također postoji dojam kao da je do danas nauk Crkve bio bez milosrđa, a od sada započinje učenje milosrđu“, rekao je Gądecki, nadbiskup Poznańa.

Važno je kazati da ni taj taj nacrt dokumenta o polovici rada sinode (Relatio post disceptationem) koji će na kraju sinodalni oci usvojiti i zatim predati papi Franji neće biti konačan. O tom dokumentu, koji će zatim Franjo uputiti biskupskim konferencijama, raspravljat će se do sinode u listopadu 2015. i tek će tada biti konačan. Drugim riječima, sada je sve još “radno”, no zanimljivo je suprotstavljanje nacrtu dokumenta.

>> Biskupska sinoda: Homoseksualce treba prihvatiti

Komentara 8

Avatar Idler 3
Idler 3
22:48 15.10.2014.

Nejasan je i pojam "djeca istospolnih parova"....naime djeca se nemreju nikak dobit sexom istospolnih roditelja kaj god neki mislili o tom >;-))

ZE
zekoslavmrkva
22:16 15.10.2014.

Izgleda da biskupi ne citaju bibliju ,mozda bi saznali razlog zasto je unistena Sodoma i Gomora ..

Avatar EU afrodita
EU afrodita
20:21 15.10.2014.

barem će sada biti manje laži i pretvaranja kod rastavljenih javnih osoba koje se žele pričestiti..kao što je to bilo sa Berlusconijem koji se dugo pretvarao da je slobodan da bi se mogao pričestiti, a bio je u vezi sa svojom curom...ili kako reče ona časna Rosy Bindi: Berlusconi je bio prevario papu i biskupe...hahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije