Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaczyński u ofenzivi

Poljska bi vodila malu EU u kojoj bi bila i Hrvatska

Foto: Reuters
1/2
16.11.2017.
u 08:49

Poljaci osim ekonomskih i infrastrukturnih povezivanja žele i snažnije političko ujedinjenje država srednje Europe do Baltika i Crnog mora

Poljska premijerka Beata Szydlo i čelnik vladajuće stranke Pravo i pravda (Prawa i Sprawiedliwości – PiS), Jarosław Kaczyński, predstavili su ostvarene rezultate poljske vlade nakon dvije godine mandata, naglašavajući kako njihov program “500 plus” daje rezultate.

Ipak pomalo ispod radara prošla je najava Jarosława Kaczyńskog, koji je u svom osmominutnom izlaganju, govoreći o vanjskopolitičkim ciljevima i programima Poljske, de facto najavio osnivanje nove “političke tvorevine” unutar Europske unije.

Naglašavajući kako je sigurnost Poljske i cijele Europe jedan od primarnih ciljeva njegove države, Kaczyński je dodao i kako Poljska želi biti lider u formiranju jedne nove grupacije.

Ravnoteža sistemu

– Područje Međumorja odnosno država Višegradske skupine i inicijative Tri mora dodatno je dobilo na važnosti podrškom SAD-a. Naša je ideja stvoriti sustav koji bi ekonomski i infrastrukturalno povezao taj dio Europe, a poslije stvorio i jedan novi politički entitet koji bi predstavljao ravnotežu u cjelokupnom europskom sistemu – kazao je Jarosław Kaczyński.

Drugim riječima čelnik vladajuće poljske stranke, kojeg mnogi smatraju pravim vladarom Poljske, u svojim je vanjskopolitičkim ciljevima najavio stvaranje nove političke unije koja bi se protezala između Jadrana, Baltika i Crnog mora. Ono što je nama zanimljivo jest da bi, prema tim najavama, dio novog političkog saveza bila i Hrvatska kao idejna kreatorica inicijative Tri mora, koju posebno zagovara predsjednica republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Kada se zna kako članice Višegradske skupine poznate kao V4 (Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka), posljednjih mjeseci intenzivno naglašavaju nužnost proširenje skupine s Hrvatskom, Austrijom i Slovenijom te kada se zna da su u inicijativi Tri mora Hrvatska, Slovenija, Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska, Estonija, Letonija, Litva, Rumunjska i Bugarska,i radi se o području u kojem živi 112 milijuna stanovnika (25% EU) od čega 40 milijuna Poljaka i čiji je udio u BDP-u Unije 12,5 posto odnosno 1589 milijardi eura, onda je jasno kako je projekt o kojem Kaczyński govori ozbiljan korak k stvaranju snažne srednjoeuropske, pa i šire grupacije unutar Europske unije.

1/9

Mađarski vjetar u leđa

Ove najave treba promatrati i u kontekstu inicijative mađarske parlamentarne stranke Jobbik čiji je predsjednik Gabor Vona nedavno predložio osnivanje posebnog parlamentarnog tijela koje bi se bavilo upravo Višegradskom skupinom te je pozvao prije svega Hrvatsku koju sa srednjoeuropskim prostorom i državama vežu tisućljetne veze i društveno-kulturološka pripadnost, na pristupanje grupaciji. Prije dva dana ovaj je prijedlog dobio i podršku vladajućeg Fidesza Viktora Orbana pa je njegova realizacija sada vrlo izgledna. Osim programa političkog jačanja i snažnijeg povezivanja srednje Europe poljski čelnici pohvalili su uspjeh na području sigurnosti posebno kada su teroristički napadi posrijedi.

– Modernizacija i jačanje policije i vojske pokazali su se kao puni pogodak. Poljska je danas prepoznata kao država bez terorizma – kazala je Beata Szydlo, dodavši kako je to i jedan od glavnih preduvjeta za daljnje jačanje poljskog gospodarstva i životnog standarda.

Obitelj, gospodarski razvoj i sigurnost naša su glavna tri cilja – poručila je Szydlo.

Poljska premijerka poručila je na kraju kako je njezina zemlja pripada Europskoj uniji te kako je Europska unija pripada Poljskoj. Time je samo željela ponoviti kako neće biti “Polexita” odnosno poljske varijante Brexita, no istaknula je i kako će Varšava u Bruxellesu i dalje snažno zagovarati Poljske interese kroz institucije EU. – Poljska želi biti sigurna da kršćanske tradicije ne podliježu “ideološkoj cenzuri” u Europskoj uniji. Kršćani u Europi ne bi se trebali osjećati neugodno ili posramljeno zbog svoje vjere i tradicije – izjavila je Szydlo. Baš kao i Mađarska, Poljska je odbila primiti migrante iz Sirije i drugih područja Bliskog istoka i sjeverne Afrike koji su stigli u Europe od 2015. godine po sistemu kvota navodeći da su muslimanski imigranti prijetnja njihovoj nacionalnoj sigurnosti i stabilnosti.

Pogledajte kako je Juncker uštipnuo Plenkovića:

U raspravi o stanju u Poljskoj na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu lider europskih liberala Guy Verhofstadt bio je jedan od najkritičnijih u osudi, a hrvatska konzervativka Ruža Tomašić jedna od najglasnijih u podršci smjeru kojim ide Poljska.

– U subotu fašisti su oteli ulice Varšave. Neonacisti su pozivali na “bijelu supremaciju”, na “čistu krv”, podsjećajući nas na najmračnije stranice povijesti. U Varšavi, u Poljskoj, manje od 350 kilometara od Auschwitza i Birkenaua. Do prije nekoliko godina to je bilo nezamislivo u Europi i u Poljskoj. Moramo aktivirati članak 7., ne da kaznimo građane Poljske, nego da zaštitimo europsko nasljeđe i kaznimo one političare koji ga nastoje uništiti – rekao je Verhofstadt.

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić pak smatra da će, “nastavimo li Poljacima docirati iz Bruxellesa”, Poljska postati nova Ujedinjena Kraljevina, u smislu da će glasati za izlazak iz EU.

– Proeuropski poljski narod ima drukčiju viziju Unije od europskog establišmenta, a aktualna vlada uživa veliku podršku Poljaka jer tu viziju nastoji provesti u djelo – rekla je Tomašić. (T. Krasnec)

Komentara 43

KE
kentie
09:23 16.11.2017.

što da si lažemo i mažemo: na vidiku je Konfederacija Srednje Evrope.... Das Mittel Europa...oliti osovina Baltik-Jadran...i zato su tu bitke nesmiljene, pa čak i izazivanje neviđenog nereda u BiH...

WE
weAreCro
10:15 16.11.2017.

Najbolje od svega je kad netko Poljake naziva fasistima, stvarno niste normalni. Znaci danas svi oni koji imaji svoje ja i svoj stav budu nazivani fasistima od samih fasista. Pa da je netko bio u samoj Poljskoj i malo vidio kako ljudi zive, iz prve ruke vam mogu reci da im zavidim jer se njihovi politicari bore za svoj narod dok se “nasi” u Hrvatskoj bore zna se za koga... za banke i sefove iz Bruxsellesa.

BO
boris
10:14 16.11.2017.

bilo bi super

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije