Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.04.2018. u 10:12

Slaba likvidnost je sigurno posljedica i činjenice da je Hrvatska na granici mikroekonomije (zemlje s manje od 2,5 milijuna stanovnika), ali nerazvijenost tržišta kapitala u suvremenom svijetu se ne oprašta

O žujak 2018. ući će u anale postkomunističke tranzicije: prvi put jedna zemlja bivše komunističke istočne Europe dobila je ocjenu “razvijene (eng. developed) ekonomije”, uvrštena je u skupinu 24 najrazvijenijih zemalja svijeta i stavljena na listu koja počinje s Australijom, Austrijom, Belgijom, Kanadom, Danskom, Finskom, Francuskom, Njemačkom... Ta zemlja je Poljska.
Kao “razvijenu ekonomiju” Poljsku je u ožujku ove godine reklasificirala britanska tvrtka FTSE Russell, podružnica London Stock Exchange Group, korporacije koja upravlja s Londonskom burzom i koja za svoje klijente, društva za upravljanje investicijskim fondovima, banke, osiguravatelje, mirovinske fondove i druge slične financijske institucije priprema analize i izrađuje burzovne indekse svih dostupnih nacionalnih tržišta kapitala na svijetu.

Trenutno FTSE Russell analizira i razvrstava financijsku imovinu ukupne vrijednosti oko 15 bilijuna dolara.
U Hrvatskoj, kao i drugdje u svijetu, uvriježilo se govoriti i pisati o “razvijenim”, o “zemljama u razvoju”, ili “nerazvijenim” bez jasnih kriterija, kao nečemu što je samo po sebi razumljivo. Tako i našu zemlju obično smatramo jednom od “ekonomija u razvoju” ili “u nastajanju” (eng. emerging), no prema FTSE Russellu Hrvatska je od takvih zapravo još daleko, i nalazi se stepenicu niže, među “rubnim” ili “perifernim (eng. frontier) ekonomijama”, na listi 29 zemalja koja počinje s Argentinom, Bahreinom, Bangladešom, Bocvanom, Bugarskom, Obalom Slonovače, Ciprom, Estonijom, Ganom, Jordanom...

No što to, prema FTSE Russellu, Poljsku čini “razvijenim”, a Hrvatsku tek “perifernim gospodarstvom”?
Poljsku je FTSE Russell odlučio premjestiti iz skupine europskih “ekonomija u razvoju” među “razvijene ekonomije” (što će stupiti na snagu u rujnu ove godine) budući da je zadovoljila sve od 21 kriterija. Primjerice, ima učinkovit nadzor tržišta kapitala, pošten tretman manjinskih dioničara, jednakopravnost inozemnih, ne ograničava niti otežava repatrijaciju profita...

Prijeboj i namira odvijaju se brzo i sigurno, brokerske usluge su kvalitetne i jeftine, tržište je transparentno...
I Hrvatska zadovoljava većinu tih kriterija, no njezino napredovanje barem u skupinu “sekundarnih ekonomija u razvoju” (eng. “secondary emerging”), gdje su Čile, Kina, Kolumbija, Egipat, Indija, Indonezija... priječi to što ne prolazi na testu slobodnog i razvijenog tržišta kapitala te slobodnog i razvijenog tržišta deviza.

Nadalje, što u njoj nije dozvoljeno posuđivanje dionica i njihova prodaja (short selling), što nema likvidnost koja bi podržala krupnije globalne investicije...
Slaba likvidnost je sigurno posljedica i činjenice da je Hrvatska na granici mikroekonomije (zemlje s manje od 2,5 milijuna stanovnika), ali nerazvijenost tržišta kapitala u suvremenom svijetu se ne oprašta. A kad se vidi kako su u predstečajnoj nagodbi Agrokora prošli dioničari njegovih “ovisnih tvrtki” Jamnice, Leda, Konzuma i drugih, jasno je da će Hrvatska još dugo ostati “periferna ekonomija”. 

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
14:07 12.04.2018.

2001 sam rekao da Poljska ide naprijed i da ce ako tako nastavi preteci HR, a da Hrvatska nazaduje. Vecina mi nije vjerovala. No gle Poljska ekonomija razvijena, Hrvatska periferna, a to tvrde Engelzi.

DU
Deleted user
22:02 12.04.2018.

Hrvatskom političaru je fora kad može pojest 3 kile janjetine bez kruha i popit 3 litre crnog. Hrvatski se političar nada da će ga svijet pamtiti po tome i to mu je životni cilj. Hrvatski političar je rođen u Hrvatskojj i nažalost ne zna bolje. U Hrvatskoj se neuki seljaci školovani u komunističkim školama (nasljednci tih komunjara nam danas nude svoju kurikularnu reformu) kojima je to doseg. Poljaci su proveli lustraciju i normalno je da idu naprijed. U Poljskoj se komunistički spomenici ruše i mijenjaju sa onima koji veličaju demokraciju, liberalizam i bolju budućnost. U Hrvatskoj imamo direktnu sljednicu zločinačke komunističke zločinačke stranke SKH, tzv liberalni centar SDP koji, zamisli, odlučuje tko smije a tko ne smije zaviriti u komunisitčke spise. Poljaci su nedavno htjeli donijeti zakon koji će lustracijom zahvatiti i djecu lustriranih (ne znam jesu li taj zakon izglasan, ali nebi se čudio)...eto, tu je tajna njihovog uspjeha. Mi imamo gradonačelnike koji dižu spomenike komunističkim pijancima....

TO
tolitol
12:09 21.05.2018.

Poljska je prešla u kapitalizam, pravo je tržišno gospodarstvo. Hrvatska je isto ono što je bila prije 40 godina, jugoekonomija, skupa država poklopac svemu, 60 posto udio javne potrošnje u BDP-u. A mi trkeljamo o HDZ-u, SDP-u, HNS-u, itd. Kao da su jedni dobri, a drugi loši. Svi su za status quo i za trulu "stabilnost".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije