Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI PREDSJEDNIK

Lech Walesa pridružio se prosvjedima protiv pravosudne reforme u Poljskoj

Lech Walesa
Foto: Reuters
1/3
22.07.2017.
u 23:17

Unatoč svom zdravstvenom stanju, uvijek ću biti uz vas. 1989. predali smo vam demokratsku Poljsku, a vi se sada za nju morate boriti svim sredstvima - rekao je povijesni čelnik Solidarnosti, čije su riječi okupljeni pozdravili burnim pljeskom.

Nekadašnji poljski predsjednik Lech Walesa u Gdanjsku se pridružio prosvjednicima koji su se okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog odluke o reformi Vrhovnog suda.

Zastupnici donjeg doma parlamenta u četvrtak su prihvatili spornu reformu Vrhovnog suda, a potvrdio ju je u subotu ujutro i gornji dom.
Da bi stupio na snagu treba ga još potvrditi predsjednik Andrzej Duda, koji također dolazi iz vladajuće stranke Pravo i pravda.

On ima 21 dan da potpiše tekst, stavi veto ili u slučaju sumnje preda ga na odlučivanje Ustavnom sudu.

"Naša je generacija uspjela skrenuti Poljsku na pravi put i uspješno je voditi. Ne smijemo nikome dopustiti da to uništi", rekao je bivši poljski predsjednik.

"Unatoč svom zdravstvenom stanju, uvijek ću biti uz vas. 1989. predali smo vam demokratsku Poljsku, a vi se sada za nju morate boriti svim sredstvima", rekao je povijesni čelnik Solidarnosti, čije su riječi okupljeni pozdravili burnim pljeskom.

Europska komisija u srijedu je pozvala Varšavu da "prekine" reformu pravosudnog sustava, zaprijetivši sankcijama.

"Veoma smo blizu tome da pokrenemo članak 7 ugovora EU-a", što znači moguće sankcije poput ukidanja prava glasovanja Poljske u EU-u, upozorio je potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

No konzervativci u stranci Pravo i pravda (PiS), na vlasti od jeseni 2015., odlučili su zanemariti upozorenja Europske komisije, predsjednika Europskog parlamenta i Vijeća Europe.

Komentara 8

GE
genex
01:03 23.07.2017.

može li se ovaj tekst nazvati novinarstvom.pa tu nema nijedan relevantan podatak ili informacija da čitatelj shvati o čemu se tu radi.tipičan libtardski agitprop da prosječan čitatelj pomisli kako se u poljskoj ne znam što dešava.zar je teško napisati daa vladajuća desno konzervativna stranka ima apsolutnu većinu u poljskom parlamentu i sukladno demokratskim pravilima uređuje svoju državu, za što su dobili mandat poljskog naroda. a libtardi i ljevičarski zgubidani samo prosvjeduju jer drugo ništa i ne znaju.

AN
Anuna66
09:00 23.07.2017.

Užas od članka,niste naveli o čemu se radi,kako možete ovako podari,što to znači,ako Walesa podržava prosvjednike,oni su automatski u pravu?To je piruka članka?Jadno.

LU
lucio2
16:10 23.07.2017.

Bravo inteligentni Poljaci, pokazite da i vas ima, i ne dajte onim post-komunistickim, anti-demokratskim talibanima da svojataju vasu zemlju. Zbrisali ste od Rusa da sagradite pametnu, liberalnu zemlju, a ne provincijalnu europsku prcvarnicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije