Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BREXIT

Poljska će prava Poljaka u Britaniji braniti vetom

beata szydlo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
19.09.2016.
u 20:13

Gotovo dvije trećine Poljaka slobodu proteka roba, usluga i ljudi drži najvećom vrednotom EU, a u Britaniji živi milijun Poljaka

Poljska, najveća članica Europske unije s istoka, neće dopustiti Brexit pod svaku cijenu i pod svim uvjetima, poruka je koju je poslao poljski ministar vanjskih poslova Konrad Szymanski. Poljska će koristiti sve mogućnosti, pa čak i veto, da bi zaštitila svoje građane koji žive i rade u Velikoj Britaniji. Poljaci su zato odlučili inzistirati na “balansiranom” dogovoru koji će uključivati slobodu protoka ljudi, robe, kapitala i usluga.

Potpora Češke, Slovačke

Jasno je da su pregovori pod teretom veta, komentirao je Szymanski kada su ga upitali hoće li Poljska iskoristiti mogućnost blokiranja pregovora te dodao da za Poljsku dogovor pod svaku cijenu nije prihvatljiv. Poljska će u svojoj politici u kojoj nastoji izboriti poziciju za svoje građane imati potporu u Slovačkoj, Mađarskoj i Češkoj koje su također najavile mogućnost korištenja veta. Slovački premijer Robert Fico još je u subotu nakon sastanka lidera zemalja članica EU u Bratislavi najavio takvu mogućnost. To je potaknulo i druge lidere diljem istoka EU da se ohrabre na slične izjave. Sama poljska premijerka Beata Szydlo u parlamentu je istaknula da moraju zaštititi prava čak milijun Poljaka koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dapače istaknula je da će to biti prioritet njezine vlade.

Teški pregovori

Gotovo dvije trećine Poljaka slobodu kretanja ljudi, roba i usluga drži najvećom vrednotom EU. Po tome su rekorderi u Uniji u kojoj prosječno oko 57 posto stanovnika članica ističe ove vrednote kao najvažnije. Pred čelnim ljudima EU vrlo su intenzivni pregovori o razdruživanju od Ujedinjenog Kraljevstva, ali i izazov rasta desnih i protueuropskih opcija unutar dvorišta.

>> Juncker: Žao nam je zbog Brexita, ali Europska unija nije ugrožena

Komentara 9

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
22:29 19.09.2016.

milijun Poljaka samo u UK, a poljska ekonomija je jaka, imali su lustraciju i desnicarsku vladu, od cega oni bjeze?

Avatar nekakav
nekakav
09:19 20.09.2016.

polako se čiste oblaci nad tzv. poljskim čudom. nezaposlenost riješili ko i juga 60-ih, bijegom radno sposobnog stanovništva u njemačku, poljaci sad u englesku. isti slučaj je i sa baltičkim divovima tipa estonije, litve, latvije. izgubili preko 25% stanovnika, otišlošlo sve što je znalo govoriti njemački i engleski, pa sad prodaju maglu o nekakvom čudu. žive na račun jeftinih kredita (i dalje imaju malu zaduženost, jer su mali, ali....) i na račun doznaka iz inozemstva, plus da obilato koriste eu fondove za izgradnju infrastrukture. samo, eu ne financira održavanje tih velikih objekata. rusi će za dvije godine potpuno prestati koristiti baltičke luke za izvoz robe, posebno nafte i plina. a onda? estonci su već dobrano u problemima radi ruskih sankcija. poljake tek čekaju problemi. poljaci bježe i zbog politike, koja je posebno antiruski nastrojena, a to baš i nije realni stav poljaka prema rusima. više poljaka posjeti sankt peterburg nego što dođe na jadran. al to ne pišu naši mediji.

OO
oooooooooo
02:55 20.09.2016.

neka se poljaci prikljuce commonwealth-u pa nek onda stite svoje a eu nek ostave namiru da nebi svi sad mjenjali stvar kako njima pase A DRUGE KO PITA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije