Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plan za voće i povrće u javnoj raspravi

Poljoprivrednicima 20 hladnjača za 74.000 tona

Tomislav Tolušić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.07.2019.
u 08:02

Iz Ministarstva ističu da se zbog nepovoljnog tržišnog položaja i nepovezanosti poljoprivrednika proizvodnja voća i povrća ne razvija u željenom smjeru zadovoljavanja potreba stanovništva, turizma, prehrambene industrije i izvoza

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u javnu raspravu Akcijski plan tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća za razdoblje od 2019. do 2023., kojim se, između ostalog, predviđa gradnja sedam skladišno-distribucijskih centara, svaki kapaciteta 5000 tona, te 13 skladišnih centara od po 3000 tona.

Iz Ministarstva ističu da se zbog nepovoljnog tržišnog položaja i nepovezanosti poljoprivrednika proizvodnja voća i povrća ne razvija u željenom smjeru zadovoljavanja potreba stanovništva, turizma, prehrambene industrije i izvoza. Stoga je cilj akcijskog plana stvoriti mrežu hladnjača uz pomoć kojih bi se troškovno optimizirala opskrbno-prodajna logistika voćara i povrćara s OPG-ova, ojačali skladišni kapaciteti te bi se omogućilo da budu tržišno prepoznatljiviji, manje izloženi sezonskim oscilacijama cijena, riziku i dugoročnoj razvojnoj nesigurnosti.

– Sve ovo radimo kako bismo povećali konkurentnost naših proizvođača, a na njima je sada da se dobro organiziraju i udruže u borbi za tržište – kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Ističe da je predviđena i uspostava nacionalnog sustava označavanja voća i povrća u okviru skladišta/distributivnih centara što će uz, novu digitalnu platformu, pridonijeti boljoj vidljivosti i vrijednosnoj percepciji hrvatskog voća i povrća. Javna rasprava o Akcijskom planu traje do 19. srpnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije