Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žetva

Poljoprivrednici očekivali 1,40 kuna, ali zadovoljni su i 1,35

'pokbje, daruvar, 020703 gdje ce zavrsiti daruvarsko zito snimio mato pejic psenica'
''
04.07.2012.
u 22:47

- Prinosi su ove godine jako dobri, pa će se na tome dobiti više novca nego, na primjer, prošle godine - kaže Stjepan Jurinec

Čakovečki mlinovi 5. srpnja počinju otkupljivati pšenicu ovogodišnjeg roda. Kao i prošle godine, ta je tvrtka vjerojatno prva u Hrvatskoj odredila cijenu pšenice. Ove godine u otkup kreće s cijenom od 1,35 za kilogram. Odnosi se to na pšenicu standardne kvalitete - vlage 13,5 posto, hektolitarske mase 76 kg/hl i pet posto primjesa, uz odbitak jedan posto ulaznog kala i 0,04 kuna po kilogramu za troškova prijma pšenice. U to je uračunat i prijevoz do silosa Čakovec.

- Poljoprivredna gospodarstva će na prijamnom mjestu dobiti primku na temelju koje će nakon dva radna dana od dana predaje pšenice dobiti novac za prodanu pšenicu na svoj račun u Međimurskoj banci. Pšenica koja se prima na polog za prodaju mora biti zdrava, nezaražena biljnim bolestima ili štetnicima, podobna za uporabu u mlinskoj industriji za proizvodnju ljudske hrane. Neće se primati pšenica s vlagom iznad 21 posto, niti s primjesama iznad osam posto - ističe u obavijesti proizvođačima Zoran Štefulj iz Čakovečkih mlinova. Pšenicu će primati svakim danom između 6 i 21 sati tijekom srpnja i kolovoza, zaključno s 31. kolovoza.

Prve reakcije poljoprivrednika govore da su uglavnom zadovoljni cijenom. Stjepan Jurinec, predsjednik Udruge ratara Međimurske županije, kaže da se nadao da će cijena biti 1,40 kuna, no i 1,35 je, priznaje, dobra cijena.  

- Prinosi su ove godine jako dobri, pa će se na tome dobiti više novca nego, na primjer, prošle godine. Kod mene su prinosi od 2,30 do 2,5 kilograma po četvornom hvatu, što je od pola do 0,70 kilograma više nego prošle godine. Čakovečki mlinovi dobit će i vrlo kvalitetnu pšenicu jer su proizvođači primjenjivali propisane agrotehničke mjere - kaže S. Jurinec, koji je pšenicu zasijao na 15 hektara.

- Ovih 1,35 kuna, moglo bi se reći, nije odlična, ali je dobra cijena. U okruženju se trenutno cijena kreće oko kune i pol, no otkupljivač se vjerojatno boji da će, kako žetva bude napredovala, cijene na burzama padati - ističe Jurinec. Čakovečki mlinovi prošle su godine u žetvu krenuli s 1,25 kuna za kilogram, no na kraju su otkupnu cijenu podigli za deset lipa, isplativši razliku proljoprivrednicima.

Za vrijeme prihvata pšenice privremeno će se regulirati i promet oko mlina u Čakovcu. Kolona vozila koja čekaju za istovar pšenice se formira u ulici Žrtava fašizma i u Mlinskoj ulici od Buzovca prema mlinu, a iz Gajeve i Novakove ulice neće se moći ulaziti u kolonu kao niti na istovar pšenice.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar patkovic
patkovic
07:19 05.07.2012.

uplaćen mi je poticaj ali nešto manje nego prvi puta , jel to 40% ako neko zna?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije