Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIZNANJE

Tradicijski proizvod iz doba turskih pohoda na Dalmaciju zaštićen u EU

Petar Rodić: EU zaštita soparnika došla je u 1000. obljetnici Poljica, slavit ćemo cijelu ovu godinu
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
07.04.2016.
u 21:45

Udruga Poljički soparnik na zaštitu je tog svoga blaga čekala 10 godina, a u projekt je uloženo više od 400.000 kuna

Žerava obavezno mora biti od bjelogorice, graba, hrasta, masline..., a blitva ubrana i narezana dan prije, tajne su dobrog poljičkog soparnika po receptu poljičkog kneza Petra Rodića koji ne spreže radost što je to jelo s područja Poljica istočno od Splita u EU upravo upisano kao hrvatska baština sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom.

I na UNESCO-ovoj listi

Siromaška pogača od blitve, soli, brašna, luka, češnjaka i ulja, koja se u vrijeme nekadašnje Poljičke Republike smatrala toliko “bogatom” da se blagovala uglavnom u obrednim svečanim prilikama, postala je, naime, deseti hrvatski autohtoni proizvod u registru Europe, čime se, uz naš dalmatinski pršut i baranjski kulen, svrstala i uz bok svjetski poznatih proizvoda poput bolonjske mortadele i španjolske šunke, oko 1200 njih zaštićenih na EU tržištu.

– Srce mi igra, a to se ne događa puno puta u životu – kaže Rodić. Udruga Poljički soparnik na zaštitu je tog svoga blaga, koje se nalazi i na UNESCO-ovoj listi zaštićene nematerijalne baštine, čekala 10 godina. U projekt je uloženo više od 400 tisuća kuna, dok je upornost, trud i ljubav koji su ga pratili nemoguće izmjeriti. Na početku trnovitog puta, na kojemu nisu imali ni lokalnu potporu, “puno” je bilo i 15 obitelji koliko su ih našli da komercijalno rade soparnik, koji se u tom kraju zove i poljički zeljanik ili uljenjak, a danas je i 150 njih “malo”, smije se Rodić.

I mladi se zbog njega vraćaju, i ne bi ih bilo toliko da se na toj škrtoj zemlji uz marljivi rad i dobru marketinšku priču, koja datira još iz doba turskih pohoda na priobalje i Dalmatinsku zagoru, danas ne može živjeti, a sutra privređivati na čitavom EU tržištu.

Nekad preživljavali od vrtača

Rodić kaže kako su Poljica – koja ove godine slave 1000 godina, a sastoje se od 20-ak sela Donjih, Gornjih i Srednjih Poljica – ime dobila po malim poljima, vrtačama, od kojih se nekad preživljavalo – i u kojima ništa nije ni raslo do blitve, luka, češnjaka...

Oni su i danas u soparniku domaći, nikako kineski, a da kamen i crvenica u tom kraju stvaraju delicije za pamćenje, dokaz je i kozletina na brstinama, iduća na redu za zaštitu u EU, najavljuje Rodić.

>> Komisija prihvatila poljički soparnik kao novi hrvatski zaštićeni proizvod

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije