Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glasuju i na odmoru

Poljaci okupirali Split kako bi izabrali novog šefa svoje države

poljaci u splitu (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/7
Autori: Maja Pejković-Kaćanski, Zorana Bajt
04.07.2010.
u 09:54

Jaroslaw Kaczynski priznao je poraz. Komorowski sa 53,1 posto glasova vodi, pokazuju izlazne ankete.

Poljaci koji godišnji odmor provode u Dalmaciji, na potezu od Zadra pa sve do Dubrovnika, danas su okupirali središte Splita gdje im je omogućeno da glasuju na izborima za predsjednika svoje države.  Prema prvim izlaznim anketama koje je večeras objavila poljska državna televizija TVP predsjednik parlamenta iz vladajuće Građanske platforme Bronislaw Komorowski vodi ispred Jaroslawa Kaczynskog, bivšeg premijera i blizanca poginulog predsjednika Lecha Kaczynskog. Komorowski ima 53,1 posto glasova, a Kaczynski 46,9. Jaroslaw Kaczynski je nakon objavljivanja izlaznih anketa priznao poraz, prenosi BBC

Smeta im vrućina

S obzirom na to da se oko 700.000 Poljaka nalazi na ljetovanju, državna izborna komisija odlučila je svima koji to žele omogućiti glasovanje tijekom odmora. Stoga je u mediteranskim zemljama, gdje ljetuju, otvoreno desetak birališta. Neočekivana gužva, dugački redovi i izvanredan odaziv poljskih turista unatoč nesnosnoj vrućini, iznenadili su članove komisije na biračkom mjestu u Kuli u Hrvojevoj ulici u Splitu.

- Došao sam iz Omiša gdje ljetujem u privatnom smještaju. Nisam očekivao da će nas ovoliko doći. Užasno je vruće, ne znam kako će sve ovo izdržati stariji ljudi i djeca. Trebalo je ovo organizirati negdje u hladu. No, nije mi žao što sam došao birati svog predsjednika. Znate, nama je to jako važno - kazao nam je Artur Piekus iz Bielsko-Biale. Prema riječima Aleksandre Kucy, konzulice u poljskom veleposlanstvu u Zagrebu, u 6 sati otvorili su biračko mjesto u Splitu, a samo minutu poslije stigli su prvi glasači. Do 11 sati glasovalo je oko 600 Poljaka, a očekuju da će doći oko 2 tisuće njihovih turista. Stižu iz Dubrovnika, s Korčule, Hvara, Brača, Visa i ostalih mjesta. Procjenjuje se da se na Jadranu odmara oko pet tisuća poljskih gostiju.

Važna dužnost

- Nenormalno je vruće. Od sunca se štitimo kišobranima, maramama, šalovima, kapama. Strahovita je gužva i dugački redovi. Nadam se ipak da neću satima čekati i da ću brzo skočiti u vaše prelijepo more - požalila nam se Aleksandra F. Došla je na glasovanje s kćeri Justynom iz Podgore. Prvi su put u Hrvatskoj i oduševljene su.
- Definitivno nismo očekivali ovoliko ljudi, ali sretne smo. Pa biramo svojeg predsjednika - dodala je Justyna.

Predizborna kampanja bila je neuobičajeno smirena, u sjeni tragičnog pada predsjedničkog aviona 10. travnja, kraj Smolenska u Rusiji. U toj nesreći poginuli su Lech Kaczynski te 95 članova visokog državnog i vojnog izaslanstva. Jaroslawa Kaczynskog dio poljske javnosti optužuje da u političke svrhe koristi tragediju u kojoj je stradao njegov brat.

Komentara 26

KU
kumajela
18:02 04.07.2010.

Medvjediću, narod koji drži do sebe ne propušta svoje biračko pravo ni po zvizdanu, a niti ako bi baš i sjekire padale.

OB
-obrisani-
16:46 04.07.2010.

Ajd\' Poljaci, Komorowski !

VI
vitaszorcms
20:52 04.07.2010.

04.07.2010. u 20:34h rea_ je napisao/la: Mathias,kako tvoja švedska supruga iz Hebrona ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije