Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh

Politika je zanima od osnovne, a diplomacija od srednje škole

nagrada luka ritz (1)
Patrik Macek/PIXSELL
23.06.2012.
u 15:08

- Zadatke koje si postavimo treba ispuniti, a ne ostavljati ih za sutra. Treba im se u potpunosti posvetiti - savjetuje Klara

- Politika nije samo ono što vidimo u vijestima, nego puno više. S politikom se susrećemo u svakodnevnom životu, ona upravlja nama ako sami nismo sposobni upravljati njome. U politici se uvijek nešto događa i sprema nešto novo, priprema nas da budemo spremni na svakojake izazove i sposobni donijeti odluke u svakom trenutku - kaže Klara Đurkin, djevojka koja se nakon završene Gimnazije u Čakovcu sprema na put u SAD, u Boston. Jedna od dviju ovogodišnjih dobitnica nagrade \"Luka Ritz\", koju je zaslužila zbog odgovornosti prema učenju i aktivnim zalaganjem u zajednici, do prosinca će se pripremati za upis na fakultet.

- U planu su tri fakulteta i sva tri su među najprestižnijima. Naravno da mi je cilj upisati prvi izbor, u koji definitivno ulaze fakulteti poput Harvarda, Stanforda i slično. Nije mi važno koliko je visoko rangiran pojedini fakultet, već je li on pravi izbor za mene i moju budućnost. Politika me zanima već od osnovne škole, a međunarodno pravo i diplomacija počeli su me zanimati kad sam odabrana za pročelnicu vanjske politike ispred nacionalnog vijeća učenika Hrvatske u Europi - pojašnjava Klara, koja se od osnovne škole bavi humanitarnim radom i volontiranjem. Želja da pomaže drugima ju je i dovela do brojnih priznanja.

U Hrvatskoj nema preciznih podataka o tome koliko građana volontira. Neka istraživanja govore o samo pet posto volontera, dok u većini zemalja EU volontira svaki treći stanovnik. U SAD-u, kamo Klara putuje na studij, besplatno u korist zajednice radi više od polovice građana. Klara smatra da se o volontiranju treba učiti već od škole.

- Mnogi mladi ne shvaćaju da je volonterski rad vani na cijeni, da čak i pomaže kod upisa na fakultet, pa i kod zapošljavanja - ističe Klara, koja se uključila u rad udruga za zaštitu ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, udruga osoba s invaliditetom, skloništa za napuštene životinje... Organizira humanitarne akcije. Gimnaziju je završila s izvrsnim uspjehom. Kako sve to stigne?

- Zadatke koje si postavimo treba ispuniti, a ne ostavljati ih za sutra. Treba im se u potpunosti posvetiti. Tako se nećemo susretati s rupama u rasporedu, niti ćemo ostaviti više posla za sljedeći dan - savjetuje Klara. Nakon studija planira se vratiti u Hrvatsku.

- Hrvatica sam i želim znanje koje tamo steknem i iskustvo donijeti u Hrvatsku -kaže.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije