Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Politico: Srbija na 19. mjestu zbog jakog premijera, Hrvatska 11 mjesta slabija

Prema prognozama portala Politico, Srbija je ocijenjena kao neutralna, a najveću prepreku za napredak predstavlja joj upravo Hrvatska
29. travnja 2016. u 09:19 77 komentara 3042 prikaza
Pogledajte galeriju 1/0

Europsko izdanje portala Politico objavilo je rezultate istraživanja Europskog vijeća najutjecajnijih osoba i država u EuropiLista najutjecajnijih država Europe nastala je usporedbama utjecaja lidera država te diplomata u EU, stabilnosti vlada, jasne strategije država te njihove "sirove snage". U istraživanje je uključena i Turska, ali i ostale zemlje kandidatkinje za pristupanje EU.

Među liderima europskih zemalja, njemačka kancelarka Angela Merkel bez konkurencije je zauzela prvo mjesto. Velika Britanija po utjecaju je druga država Europe, Francuska se našla na trećem, a Italija na četvrtom mjestu. Mađarska je na šestom mjestu, dok je njezin premijer Viktor Orban opisan kao političar s dugoročnom strategijom.

U našoj regiji, najbolje je mjesto zauzela Srbija, smještena je na 19. mjesto. Slovenija je na 25. mjestu, a Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Albanija zauzele su od 30. do 33. mjesta. U istraživanju nisu uključene Norveška, Švicarska, Bjerorusija, Ukrajina, BiH i Kosovo.

Presudni faktori za odabir najutjecajnije države u Europi rastući je utjecaj lidera zemalja s popisa, kao i uloga veleposlanika koji pripremaju susrete i vode politiku diplomacije, navodi Politico.

 

Kriteriji prema kojima se donosila ocjena o čelnicima vlada jesu: imaju li države stabilnu vladu, je li njihov lider onaj koji vodi zemlju i postavlja političku agendu, imaju li konstantu u strateškim ciljevima (primjer Mađarska), traže li poseban tretman (primjer UK), jesu li u središtu njihovih aktivnosti problemi (primjer Grčka), jesu li se u određenim odlukama istaknuli kao izvrsni (Estonija kao digitalno društvo, Malta kao zemlja koja prihvaća izbjeglice), ističu li se na summitima kao oni koji se trude ili su nezamjetni...

U donošenju odlluke o uspješnosti veleposlanika istraživanje je propitivalo surađuju li s kolegama kako bi stvorili saveze, jesu li veleposlanik i vlada koju zastupa usuglašeni te vlada li među njima razumijevanje, koliko je iskusan veleposlanik u zastupanju svoje zemlje u Bruxellesu (kvalitetan veleposlanik mora biti dobro povezan s članovima EU parlamenta, ne samo iz vlastite zemlje), kakvo političko iskustvo imaju: jesu li sudjelovali u važnim diplomatskim procesima ili su politički lojalisti, jesu li među prvima koji će Bruxellesu prenijeti stavove lidera vlastite zemlje (Litva) ili će čekati do samog kraja (Mađarska)...

Tako je, primjerice, srpski premijer Aleksandar Vučić dobio dobre ocjene, uz obrazloženje kako je on "osoba s kojom Europska unija može rješavati probleme".

Prema prognozama portala Politico, Srbija je ocijenjena kao neutralna, a najveću prepreku za napredak predstavlja joj upravo Hrvatska.

>> Vučiću su odriješene ruke da Srbiju povede na Zapad

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • LELA56:

  Ja sam hrvatica, ali ću rećikreno, svi naši političari moraju učit od srba, iako se i oni svađaju, ali za razliku od nas oni su jedinstveni i neće kao naši jedan drugog pokapat, za razliku od naših.bez obzira što je ... prikaži još!e oni svoje čuvaju i ne dozvole da se drugi miješaju u njihove stvari, a to je pametno. Dakle dajte naučite nešto, već vam je vrijeme, nesposobnjakovići jedni!!!

 • Deleted user:

  S mnogim glavama nasih politicara misle drugi i zato takvi ne mogu voditi Hrvatsku.

 • Avatar Coterminous
  Coterminous:

  Ugledu Hrvatske u EU su dosta štete naneli nepotrebni sukobi sa Srbijom, prvo carinski rat, pa onda i blokada pregovora sa EU. No, nezavisno od toga, Srbija izvan EU predstavlja individulani subject u međunarodnim odnosima, bez obzira koliko mali. Hrvatska ... prikaži još! je deo EU i NATO kolektiva i svoj uticaj i socijalni kapital kod velikih zemalja ne može da gradi demonstracijom sile, pa makar to bila i diplomatska sila. Zapravo, ugled Hrvatske bi dramatično porastao da je umesto ucena i pritisaka upućenih Srbiji odigrala mnogo mudrije i zapravo urgirala da se prijem Srbije u EU ubrza. Pored povećanog ugleda, Hrvatska bi imala znatne ekonomske prednosti jer bi uklanjanjem granica sa Srbijom njen izvoz u tu zemlju i dalje na istok prema Bugarskoj i Rumuniji znatno porastao. A što se tiče branitelja i jurisdikcije za ratne zločine, siguran sam da bi se našao nekakav kompromis sa Srbijom koji zadovoljava obe strane, ali za to je potrebno spoljno-političko umeće, koja je kod Hrvata bila retka roba, još od Dr Vladka Mačeka pa sve do Milanovića i Karamarka. Inače, Orešković je fini gospodin i ima ispravne prioritete (bar mi se tako čini sa strane), ali zbog svoje očigledne asimilacije u kanadsko društvo, u Hrvatskoj više deluje kao strani konslutant nego predsednik Vlade. Njegova prezentacija juče je to jasno prikazala. On čak ni ne predstavlja sebe kao premijera nego "vođom tima". Zbog toga ima mlak "rank-and-file support", pa ga ovde ni ne ubrajam u predvodnike hrvatskog naroda.