Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza srbijanskih izbora

Vučiću su odriješene ruke da Srbiju povede na Zapad

26.04.2016.
u 13:10

Jaki Aleksandar Vučić može biti lakši sugovornik od „nejakoga vuka“, pod uvjetom da Hrvatska za pravu stvar uspije dobiti prave saveznike u Europi

Koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) Aleksandra Vučića pobjednik je izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, a u Skupštinu Srbije ući će još šest stranaka i koalicija, objavilo je jučer Republičko izborno povjerenstvo na temelju obrađenih gotovo 98 posto glasačkih mjesta. Koalicija “Aleksandar Vučić – Srbija pobjeđuje” dobila je 48,25 posto glasova, što je 0,07 posto manje nego na izborima 2014. Iako su osvojili apsolutnu većinu – 131 od ukupno 250 mandata (imaju pet ruku više od natpolovične većine), Aleksandar Vučić izgubio je čak 27 zastupnika u odnosu na izbore prije dvije godine kada ih je u Skupštini sjedilo 158. Ovaj nerazmjerno veliki gubitak broja mandata u odnosu na broj glasova treba pripisati činjenici da su protestni pokret “Dosta je bilo” i ekstremno desna koalicija DSS-Dveri prešli izborni prag i ukupno osvojili 26 mandata.

Vodi politiku dviju stolica

Bivši premijer Srbije dobio je na biralištu ono što je budući srbijanski premijer očekivao od birača – većinsku podršku za politički projekt modernizacije države i za njeno (što skorije) uključivanje u Europsku uniju. Aleksandar Vučić držao je i do sada glavne konce vlasti u svojim rukama; i dalje će moći sam vladati zemljom i kao jaki čovjek Srbije preuzeti u ruke njenu sudbinu. Od diktatorske epohe Slobodana Miloševića nijedan političar u Beogradu nije bio u položaju da bude gospodar života, onako kako je Vučićev ozloglašeni prethodnik (nekada i uzor) bio gospodar smrti.

Ako je riskirao izlazeći prijevremeno pred narod, pobjednik je dobio potvrdu da mu se rizik isplatio: u novoj konstelaciji odnosa ne trebaju mu ni mali ni veliki saveznici; ako se, ipak, odluči dijeliti vlast, učinit će to da bi podjelom odgovornosti pojačao svoj neupitno jak legitimitet s birališta. Političke protivnike ionako mu je uklonio narod pa on može hiniti plemenitost, kao da je kandidirao za oltar, a ne za tron.

Može li novi vladar izvući Srbiju iz 20. stoljeća, kako je to bezuspješno priželjkivao pisac i političar Dobrica Ćosić, jedan od duhovnih graditelja dobrog dijela zatrovane srbijanske (i srpske) prošlosti? Ovisi u kojem će smjeru A. Vučić voditi zemlju. Iznutra, Srbija je umorna zemlja, ne toliko od obožavanih lidera (koji su je umarali mitovima i ratovima), koliko od samoga ratovanja koje je siromašilo ionako siromašnu supstancu same nacije. Toj zemlji s druge strane Dunava i Drine najprije treba dobra pravna država da je oslobodi tereta nedemokratskoga naslijeđa, i tržišna privreda da razvije svoje potencijale. Pravnu državu ne može naći u autoritarnoj Rusiji, a tržišno gospodarstvo može tražiti jedino u razvijenoj zapadnoj Europi.

S osjećajem za realnosti, stari/novi srbijanski premijer naginje se više prema Europi a da se ne udaljava previše, ni zauvijek, od Rusije; politika dviju stolica, na koju je komotno stavio budućnost Srbije, nije dosad doživjela krah, i ne mora ga doživjeti, ako se europska i ruska politika ne nastave dramatičnije sukobljavati u Ukrajini i oko Ukrajine. Sama Srbija nikad neće postati „Ukrajina B“ jer nema tu stratešku važnost, ni za europski Zapad, ni za europski Istok; zato je i moguće da vlada u Beogradu, i dosadašnja, vjerojatno i buduća, uživaju neke privilegije kakve su uživale u svoje vrijeme Španjolska i Grčka, poslije Francove, odnosno generalske diktature, u obliku ubrzanoga postupka priključivanja Uniji. Zapad hoće – u određenoj mjeri i treba – Srbiju u svojim redovima, kao što zapadna polovica Srbije, na koju igra A. Vučić, treba Zapad, da može realizirati svoje strateške demokratske i razvojne ciljeve.

Trajni i stabilni mandat s izbora, za Aleksandra Vučića i njegovu buduću vladu su kao dar s neba: ne mora u pregovorima s Europom, a jednoga dana i s Kosovom (ako i ono dođe na red) strahovati da će se poskliznuti na koru od banana. Nekadašnji saveznik, a današnji ridikul Vojislav Šešelj zdesna, i Nenad Čanak, kao trajniji i ozbiljniji oponent s druge strane, podgrijavat će mu žeravicu, svaki na svojoj vatri; nijedan ga ne može ugroziti.

Toplo-hladno s Hrvatskom

S Hrvatskom je dosad igrao po sistemu toplo-hladno, kao i Hrvatska s njime. Želi li ostvariti svoja sasvim legitimna prava, i kad je riječ o jednostrano proglašenom pravu na suđenje državljanima ostalih države nekadašnje Jugoslavije, o odnosu prema Haaškome tribunalu i recipročnom položaju hrvatske manjine u Srbiji, hrvatske će vlasti morati mijenjati taktiku ne napuštajući cilj.

Jaki Vučić može biti lakši sugovornik od „nejakoga vuka“. Pod uvjetom da Hrvatska za pravu stvar uspije dobiti prave saveznike u Europi. 

>> Vučić uvjerljivo pobijedio: Karamarko mi nije čestitao, a možda i jest 

>> Potvrđena izborna pobjeda naprednjaka, prag prešlo šest stranaka i koalicija

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar KiM
KiM
14:15 26.04.2016.

Tako je bre!

DU
Deleted user
22:17 26.04.2016.

Kako je lepo srbima oni da samo dreknu mi hoćemo na zapad odmah bi bili primljeni, dok je Hrvatska deset godina čekala da uđe u EU. Ako ništa drugo srbi se ne budu nikome uvlačili kao velika većina u Hrvatskoj.

DU
Deleted user
18:44 26.04.2016.

Moram priznati-doista dobar tekst autora.Pogotovo ono recenica-njegove protivnike nije morao sklanjati.Sklonio ih je narod.Licno,nisam glasao ni za koga,i nisam neki pristalica Vucica.Ali,moramo biti objektivni,i izneti cinjenice.Kao prvo,i kod naroda najvaznije-nije lopov.To je cak i njegov najveci neprijatelj,Seselj,priznao.Drugo-zivi skromno,neuporedivo skromnije od svih ostalih politicara.Trece-covek radi 20 sati na dan.I to mu niko ne moze osporiti.Njegove negativne strane su svakako njegova proslost u radikalima,i njegova arogancija.Sto se tice njegove proslosti,nijedan politicar na Balkanu nema sjajnu proslost.Ali,on nije zlocinac,cak nema ni sumnji u to,i svoju proslost je umnogome uspeo da prevazidje.Na kraju krajeva-to mu priznaju skoro svi Svetski i Evropski politicari.A sto se tice arogancije-to mu opravdavam.Protiv takvih politicara,koji su oko njega-moras biti arogantan.Ja mu cestitam na pobedi,kao sto bi cestitao i bilo kojem drugom-da je pobedio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije