Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori u tijeku

Politička kriza u Moldaviji: EU poziva na "smirenost i suzdržanost"

Federica Mogherini
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
1/2
09.06.2019.
u 22:54

Moldavski je sud u nedjelju smijenio s dužnosti predsjednika Igora Dodona te je postavio bivšeg premijera Pavela Filipa za prijelaznog predsjednika, navodi se u priopćenju suda.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini i povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn pozvali su u nedjelju na "smirenost i suzdržanost" u Moldaviji, uzdrmanoj političkom krizom.

"Europska unija ponavlja svoj poziv na smirenost i suzdržanost. Dijalog demokratski izabranih predstavnika mora ostati ključ za pronalaženje rješenja aktualne političke krize", navodi se u zajedničkom priopćenju Mogherini i Hahna.

"Europska unija je spremna raditi s demokratskom legitimnom vladom", stoji u priopćenju."Poštovanje vladavine prava i demokracije treba ostati stup naših odnosa." 

Moldavski je sud u nedjelju smijenio s dužnosti predsjednika Igora Dodona te je postavio bivšeg premijera Pavela Filipa za prijelaznog predsjednika, navodi se u priopćenju suda.

Sud je objasnio da Dodon nije raspustio parlament, što je morao učiniti sukladno ranijoj odluci Ustavnog suda.

Filipova Demokratska stranka Moldavije je u subotu objavila da će osporiti legitimitet nove vlade imenovane isti dan uz Dodonovu potporu.

Filip je u nedjelju, nakon što ga je sud imenovao prijelaznim predsjednikom, raspisao izvanredne izbore za rujan.

Moldavski parlament je u subotu odobrio sastav koalicijske vlade, sastavljene nakon višemjesečnih pregovora, u kojoj sudjeluju Socijalistička stranka proruskog Igora Dodona i proeuropski savez ACUM, premijerke Maje Sandu.

Predsjednica ACUM-a Maia Sandu, bivša ministrica obrazovanja i savjetnica Svjetske banke, postala je nova premijerka u subotu, obećavši smanjenje utjecaja oligarha u Moldaviji.

Nakon izbora održanih u veljači nije formirana većina u parlamentu.

Demokrati su optužili Sandu i socijaliste za uzurpaciju vlasti jer je Dodon ignorirao odluku Ustavnog suda, prema kojoj bi se novi izbori trebali održati ako vlada nije formirana do 7. lipnja.

Moldavija, malena zemlja s 3,3 milijuna stanovnika, koja se nalazi između Ukrajine i Rumunjske, teško izlazi iz opetovanih političkih kriza i redovito je na udaru političko-financijskih skandala, napose onog iz 2016. kada je iz triju domaćih banaka nestala milijarda dolara, što je 15 posto moldavskog BDP-a.

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
11:48 10.06.2019.

scenarij je poznat, 2014. je odigran jedan u nizu činova operete u režiji amerikanaca, tako da je i ovo očekivano. zemlja u kojoj dio vojske sluša premijera, a ne predsjednika koji je vrhovni zapovjednik vojske, i taj dio vojske ode na vježbu sa amerikancima, bez dozvole predsjednika.... kad predsjednik krene u smjenu tih časnika, pola zemlje se diže na noge, kao čistka... sad zamislite da američki (namjerno američki) general sa irancima održi zajedničke vježbe, iranci se popnu na američki brod i prošeću se njime.. moldavija, zemlja divne prirodne ljepote i tupastih ljudi, zarobljenih u prošlosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije