Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Političari u maniri totalitarnih režima izgovaraju laži i uvrede'

Osuđujemo i tražimo odgovornost vladinih političkih dužnosnika, koji u dobrim starim manirama totalitarnih režima izgovaraju laži, uvrede i klevet, poručuju iz udruge
20. studenoga 2013. u 14:11 2 komentara 1909 prikaza
vigilare
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Udruga Vigilare i COK na današnjoj je konferenciji za medije donijela sljedeće zaključke koje prenosimo u cijelosti:

1. Osuđujemo koordinirani pokušaj blaćenja i diskreditiranja ne samo referenduma nego i konzervativizma, odnosno promocije tradicionalnih vrednota u hrvatskom civilnom i političkom životu, kao legitimne društvene i političke opcije. Navedeni pokušaji proizlaze mahom iz netrpeljivosti te ostataka jednoumlja u Hrvatskoj.

2. Osuđujemo manipulaciju nekih udruga okupljenih oko Platforme 112 koje, između ostalog, dobivaju novac i iz državnog proračuna (za 2012. godinu više od 2.5 milijuna kuna). Istim poreznim obveznicima i građanima koji ih financiraju, spomenute udruge neprestano iznose gnjusne laži, primjerice da je referendum o braku usmjeren protiv nekih navodnih manjinskih prava.

3. Osuđujemo i tražimo odgovornost vladinih političkih dužnosnika, koji u dobrim starim manirama totalitarnih režima izgovaraju laži, uvrede i klevete. Recentan primjer je saborski zastupnik Kolman koji je cijelu inicijativu za raspisivanje referenduma nazvao ''prljavim pokretom'' (Kolman je preko Vigilare akcije primio preko 2.500 protestnih e-mailova zbog navedene uvrede). Ovim putem pozivamo političare da se drže Kodeksa dobre prakse za referendum kojeg je 2007. donijela Venecijanska komisija Vijeća Europe.

4. Tražimo od javne radiotelevizije (HRT) da objektivno prikazuje činjenice i objektivno informira građane o referendumu. Profesionalno praćenje koje je angažirala udruga Vigilare pokazalo je da je značajni postotak medijskih priloga otvoreno negativno usmjereno protiv nadolazećeg referenduma (32%).

5. Tražimo i od privatnih medijskih kuća da ostanu objektivne i drže se profesionalnih novinarskih standarda, prema preporukama već spomenute Venecijanske komisije. Osuđujemo otvoreni navijački stav uredništava nekih dnevnih novina koji dovodi hrvatsko novinarstvo na vrlo nisku profesionalnu razinu. Podržavamo i bojkot, te potičemo građane da ne kupuju i ne čitaju glasila sa izrazito pristranom uredničkom politikom.

6. Osuđujemo prijetnje smrću poslane preko interneta i upućene studentskom kapelanu u Zagrebu don Damiru Stojiću, te tražimo od državnog odvjetništva da što prije otkrije počinitelja.

7. Želimo i tražimo da se u ovom vremenu koje predstoji do referenduma, koriste razumni i utemeljeni argumenti o temi referenduma - a ta tema je brak. Želimo da se razgovara o tome što je brak, što je svrha braka, otkud brak, kada je počeo i zašto je dobar za društvo, te zašto država treba maksimalno štititi definiciju braka a ne poticati njegovo redefiniranje.

>> Vinko Brešan: Oni "za" na referendumu gurnut će nas u grob

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • qqriq.rac:

    Vrlo lijepo rečeno. Svakako ZA!

  • KatarinaMedici:

    Gsp.je u pravu i podržavam ga. Za sve one koji se olako odnose prema ovom referendumu evo malo štiva. Hvala.Dakle: http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/105361-foto-evo-sto-hrvati-financiraju-od-lizanja-fistanja-i-igracaka-kako-uzivati-u-igricama-s-guzom.html http://zdravstveniodgoj.com/news/gay-prirucnik-udruge-iskorak