Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPOMENA

Političari iz BiH dobili ‘smjernice’ kako se ponašati u Bruxellesu: Bez spomena RS-a

01.11.2008.
u 23:00

Za predstojeću sjednicu Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) međunarodna je zajednica odlučila unaprijed osigurati se od produciranja skandala i neugodnosti koje su veleposlanici doživjeli na posljednjem velikome sastanku PIC-a, ali i prigodom razgovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kada su se domaći političari teško posvađali. Pritom se domišljaju i kombinacije kako izbjeći susret političkoga dvojca Milorad Dodik i Haris Silajdžić.

Prema tvrdnjama iz diplomatskih krugova, na sjednicu koja će se održati u Bruxellesu 19. i 20. studenoga neće biti pozvani članovi državnoga Predsjedništva, kako bi se smanjila mogućnost izbijanja verbalnoga rata između političara iz Sarajeva i Banje Luke.

No, budući da je Haris Silajdžić predsjednik Stranke za BiH, a Milorad Dodik na čelu Saveza nezavisnih socijaldemokrata, u Bruxellesu će ipak imati mogućnost iznijeti svoja poznata stajališta o Republici Srpskoj i genocidu kojih je talac cijela Bosna i Hercegovina. I nedavni posjet izvještajne skupine sastavljene od veleposlanika pri Vijeću Europe protekao je u pokušajima da se izbjegnu konfliktne situacije kakve su priredili Haris Silajdžić i Milorad Dodik, a u nekim ranijim slučajevima i Sulejman Tihić.

– To je neviđena sramota za državu BiH – poručili su veleposlanici. Oni su zbog toga zatražili posredovanje pojedinih domaćih političara.

Glasni signali
Njima je sugerirano kako Silajdžića i Dodika trebaju pokušati odgovoriti da spominju ukidanje Republike Srpske ili pak s druge strane još rigidnije odgovore o jačanju toga entiteta.

Svoje sitne političke poene zarađivali su, a ustvari krnjili ugled Bosne i Hercegovine, i drugi političari prigodom razgovora o ustavnim promjenama u Bruxellesu i sklapanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i prigodom sudjelovanja u radu u sigurnosnih konferencija.

Večernjak je i ranije pisao, a što su opovrgnuli iz ureda bošnjačkoga člana državnoga vrha Harisa Silajdžića, kako je osobno nepoželjan u visokim zapadnim krugovima zbog grubog nasrtaja na povjerenika Europske komisije za prošitrenje Ollija Rehna. Na njega i Dodika okomili su se i arhitekt Daytonskog sporazuma Richard Holbrooke i bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown, smatrajući ih opasnom polugom nestabilnosti.

Nepoželjan u UN-u
Silajdžić se pokušao na svoj način na nedavnoj konferenciji u Sarajevu pokazati u ulozi zaštitnika BiH sukobivši se s Rehnom, nakon čega mu je iz Bruxellesa upućena ozbiljna nediplomatska poruka. Visoki predstavnik za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku Javier Solana poručio je Silajdžićevu ministru Svenu Alkalaju kako nije dobrodošao.

Znakovito je da je posljednja Alkalajeva “turneja” po Bruxellesu završila na marginama, gdje se sastao s nekolicinom dužnosnika EU, Europske komisije, Parlamenta i NATO-a. Izostali su susreti s bilo kojom značajnijom osobom iz briselske hijerarhije. Silajdžiću se sve ozbiljnije zamjeraju njegova nemogućnost vođenja razgovora bez sukoba, vraćanje u ratnu prošlost, stopiranje napretka BiH, opterećenost RS-om i marginaliziranje Hrvata.


Lajčak ostaje do daljnjega

Europska unija, čiji veleposlanici zajedno s američkim i ruskim diplomatima čine okosnicu PIC-a, iskazat će zabrinutost zbog usporavanja napretka BiH te zaoštravanja političkih i međunacionalnih odnosa, doznaje se. Pritom je iz Bruxellesa poručeno kako su politički vođe u BiH u posljednje vrijeme više vremena trošili na negativnu retoriku nego na vođenje BiH prema Europskoj uniji. Na sjednici PIC-a neće se spominjati mogućnost zatvaranja OHR-a.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije