Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rumunjska

Političare se više neće goniti zbog korupcije

13.12.2013.
u 08:26


Imunitet se odnosi na optužbe za podmićivanje, sukob interesa...

Da je hrvatski Sabor donosio odluke kakve je donio rumunjski parlament, Sanader i Vidošević bi danas bili ugledni građani, rado viđeni na zagrebačkoj špici, a najveća “faca” zatvorena u Remetincu vjerojatno bi bio poslovođa lokalnog supermarketa koji se “poslužio” utrškom iz blagajne ne prijavljujući porez. Rumunjski je parlament naime donio zakon kojim se političarima dodjeljuje imunitet od optužbi za korupciju, podmićivanje i zloporabu položaja.

Nema više istraga

Brzinski izglasanim amandmanom, o kojem se glasalo bez parlamentarne rasprave, predsjednik države, rumunjski senatori, članovi donjeg doma parlamenta te odvjetnici više ne ulaze u red državnih dužnosnika i ne mogu pred sudom ogovarati za optužbe o zloporabi položaja, podmićivanje, sukob interesa i korupcijski kriminal. Kako su većina ministara, članova rumunjske vlade, ujedno i parlamentarni zastupnici, novostečeni imunitet se odnosi i na njih. Ujedno, isti zakon govori i kako se gradonačelnike i načelnike općina ne može optužiti za kriminalna djela vezana uz sukob interesa. Sasvim je razumljivo da su rumunjski političari požurili dodijeliti si imunitet kada se pogleda statistika korupcijskih slučajeva u toj zemlji.

Do sada je 28 članova rumunjskog parlamenta završilo u zatvoru zbog korupcije i podmićivanja, a više od stotinu gradonačelnika i dogradonačelnika rumunjskih gradova pred sudom je zbog sukoba interesa. Od sada više nijedan neće odgovarati za svoja (ne)djela, a stupanjem zakona na snagu, svi će već osuđeni političari biti pušteni na slobodu.

Nije im prvi put

– Ovo zakonsko rješenje izravno suprotstavlja zakonodavstvo s međunarodnim ugovorima koji su potpisani 2002. i 2004. godine. Krše se konvencije o korupciji Europske unije, kao i konvencija UN-a – tvrde u Uredu za suzbijanje korupcije i kriminala u Bukureštu, svojevrsnoj rumunjskoj verziji USKOK-a.

Novim zakonom nije zadovoljna ni udruga sudaca Rumunjske, koja tvrdi kako su političari sada izuzeti od zakona. Ovo nije prvi put da rumunjski parlamentarci prilagođavaju zakon kako bi sami sebe zaštitili od istraga i progona. Prošle je godine parlament donio zakon kojim se ograničava rad Ustavnog suda, što je dovelo do propasti referenduma kojim se u tražila smjena predsjednika.

Komentara 1

DU
Deleted user
08:42 13.12.2013.

dzabe njima europska unija.........mi smo u banani al ovi su jos 50 god iza nas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije