Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dva vrijede 1,3 mil. kn

Policijskom super kombiju ne promiču neregistrirana i ukradena vozila

policija,super kombi
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/4
25.08.2014.
u 18:15

Ako pritisnete gas malo više od dopuštenog, neće vam zamjeriti. Ali zato vam neregistriran automobil neće oprostiti

Vozači u neregistriranim ili ukradenim automobilima, ili primjerice oni koji zbog ranijih grijeha više ne smiju biti za volanom vozila imaju još jedan razlog za strepnju. Policija krstari cestama u novom kombiju posebno namijenjenom za hvatanje takvih i sličnih prekršitelja.

Dok s policijskim kombijem parkiranim u Sisačkoj ulici u Novom Zagrebu stojimo u ophodnji, čini se kao da su Zagreb preplavili uzorni vozači koji baš nikad ne pritisnu gas. Međutim, besprijekorni vozači koji naglo usporavaju u strahu od kazni, ne znaju da su upravo prošli pored policajaca koji ne mjere njihovu brzinu.

– Barem djelujemo preventivno – nasmijat će se na takvu pomisao policajci koji rade sa sustavom od četiri kamere postavljene na krovu vozila koje snimaju promet u oba smjera, a služe kao alat u lovu na neregistrirana i ukradena vozila.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Za izvođenje ovakvog zadatka potrebna je uigrana ekipa prometnih policajaca, a na Sisačkoj ulici upoznali smo jedan od timova lovaca na prekršitelje. Za volanom specijalnog kombija je Franjo Knežević, a za računalom koje će u nekoliko sekundi prema registraciji vozila očitati tko ste te glasno zapištati ako se vozite u ukradenom automobilu, imate zabranu upravljanja vozilom ili ste automobil pukim čudom zaboravili registrirati, sjedi Marijo Sudar. Alarm upozorava i na stare policijske “znance” registrirane zbog raznoraznih nedjela, bilo imovinskih, krvnih delikata ili droge. Iako ste vi možda čisti kao suza, ako je netko koga je policija uhvatila u grijehu ikada legitimiran u vašem vozilu, alarm se pali, a ako osoba s krimenom nije s vama u autu, nema razloga za brigu jer će vam policajac pokucati na staklo automobila i kada utvrdi da nema dotične osobe, pustit će vas na miru.

Bjeguncima s tjeralica ne bi se isplatila vožnja pored tako opremljene policijske ekipe. Nekoliko metara od kombija, na motoru je Anto Martić, spreman da preko radioveze na dojavu kolege Sudara zaustavi, legitimira i ako je potrebno kazni prekršitelja.

– Svatko koga zaustavim baš je tada krenuo registrirati auto – kroz smijeh priča policajac Martić o najčešćim izlikama prekršitelja. ANPR sustav pokazao se vrlo efikasnim kada je 2012. bez prevelike buke stavljen u uporabu, a MUP je na dva takva dobro opremljena vozila potrošio 1,3 milijuna kuna. – Nakon uvođenja ANPR sustava znatno se smanjio broj prometnih prekršitelja, osobito onih koji se tiču neregistriranih vozila. Ciljamo na frekventne prometnice, ali i prigradska mjesta gdje smo uočili da je stupanj prekršaja veći – objašnjava Predrag Stipaničić, zamjenik načelnika postaje prometne policije u Lučkom.

Komentara 3

KP
karlo.petrik
20:01 25.08.2014.

Ado kontrolira POLICIJUß

JO
josmalopanestalo
23:40 25.08.2014.

kolko bi kraljvić kupil kameri za te novce da bi za čas zaradil duplo i sve pofatao i pokažnjavo

OB
Objektivno...
22:03 25.08.2014.

Šta sve neće nabaviti... kada će nabaviti kombi koji registrira kombije koji u kontra smjeru prevoze humanitarnu pomoć?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije