Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPERACIJA ATHENA II

Policije 103 zemlje zaplijenile 19.000 ukradenih umjetnina

Zapljena arheoloških artefakata i drugih umjetničkih  djela
Foto: Europol
1/7
08.05.2020.
u 13:20

U akciji je sudjelovalo 300 istražitelja, a pronađeno su novčići iz različitih povijesnih razdoblja, keramika, povijesno oružje, slike, fosili...

Zapljena više od 19.000 arheoloških artefakata i drugih umjetničkih djela te uhićenje 101 osobe rezultat su globalne akcije Athena II provedene u 103 zemlje, priopćeno je iz Europola. Riječ je bila o operaciji čiji je cilj bio razotkrivanje svjetske kriminalne mreže koja je preko interneta preprodavala umjetnine ukradene diljem svijeta, mahom u ratom pogođenim područjima. Među 19.000 zaplijenjenih umjetnina bilo je i onih koje su ukradene iz raznih muzeja ili arheoloških nalazišta diljem svijeta.

U akciji je sudjelovalo 300 istražitelja, a pronađeno su novčići iz različitih povijesnih razdoblja, keramika, povijesno oružje, slike, fosili... 

U Europolu kažu da su tijekom operacije posebnu pažnju posvetili preprodaji umjetnina preko interneta, što je rezultiralo zapljenom 8670 umjetnina koje su se tako preprodavale. A to je 28 posto od svih zaplijenjenih umjetnina u ovoj akciji. 

Afganistanska carina je tako na kabulskom aerodromu zaplijenila 971 umjetninu koje su bile spremne za transport u Istanbul. Španjolska policija je u suradnji s kolegama iz Kolumbije na madridskom aerodromu zaplijenila neke vrlo vrijedne umjetničke predmete, uključujući Tumaco zlatnu masku te nekoliko zlatnih kipića iz pred-kolumbijske ere. Krijumčari su uhićeni u Španjolskoj, dok je kolumbijska policija pretražila njihove domove u Bogoti te je našla  još 242 umjetnička predmeta iz pred-kolumbijske ere, što je inače najveća takva zapljena u povijesti te zemlje.

Argentinska policija je pak uhitila osumnjičenika koji je preko interneta pokušao prodati 2500 antičkih novčića, što je također najveća zapljena takve vrste umjetničkih predmeta u Argentini. Uspjeha je imala i latvijska policija koja je zaplijenila 1375 antičkih novčića, dok su policije šest europskih zemlja izvijestile da su u pretragama zaplijenile i 108 detektora metala, koje kriminalci koriste za pretragu arheoloških nalazišta.

- Organizirani kriminal ima mnogo lica. Krijumčarenje umjetnina je jedno od njih. To nije glamurozan posao kojeg vode pojedinci, već je riječ o dobro organiziranoj međunarodnoj kriminalnoj grupi. Krijumčarenje umjetnina ne možete sagledavati odvojeno od krijumčarenja droge i oružja, jer su u taj posao uključeni isti oni koji krijumčare drogu i oružje. Taj posao donosi mnogo novca. To je globalni fenomen koji pogađa sve zemlje svijeta -  kazala Catherine de Bollé, izvršna direktorica Europola.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije