Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Policija upozorava na nove prijevare koje kruže internetom. Žena ostala bez 450 tisuća kuna

Drugu kaznenu prijavu o počinjenju kaznenog djela prijevare policija je zaprimila početkom travnja, kojom je oštećen 72-godišnjak za gotovo 580.000 kuna. On je naime putem oglasa na internetu komunicirao elektronskom poštom s nepoznatom osobom koja ga je uvjeravala u mogućnosti brze i velike zarade u kratkom roku
19. travnja 2021. u 14:14 11 komentara 13120 prikaza
Računalo prevara kviz
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Krčka policija provodi kriminalističko istraživanje vezano za počinjenje dvaju kaznenih djela prijevare. U prvom slučaju riječ je o prijevari kojom je oštećena 63-godišnja hrvatska državljanka za oko 450 tisuća kuna.  

Potjera u Splitu VIDEO Policija hvatala mladića koji je hodao s noževima u ruci: 'Stani, pucat ću'

Naime, oštećena je u proteklih mjesec i pol dana preko društvene mreže ostvarila vezu s muškom osobom iz inozemstva koja je od nje u više navrata tražila novčanu pozajmicu. Vjerujući njegovim obećanjima o vraćanju duga, dovedena je u zabludu te je na njegove zahtjeve putem bitcoina uplaćivala novac. Nakon što je utvrđeno da je riječ o lažnom profilu osobe na društvenoj mreži, prekinuta je komunikacija između navedenih, a policija provodi sve potrebne mjere i radnje u cilju otkrivanja počinitelja.

Drugu kaznenu prijavu o počinjenju kaznenog djela prijevare policija je zaprimila početkom travnja, kojom je oštećen 72-godišnjak za gotovo 580.000 kuna. On je, naime, putem oglasa na internetu komunicirao elektronskom poštom s nepoznatom osobom koja ga je uvjeravala u mogućnosti brze i velike zarade u kratkom roku. Tako je 72-godišnjak u vremenu od tri i pol mjeseca na različite račune uplatio gotovo 580.000 kuna, a za koje nije dobio nikakvu zaradu, niti ima informacije o fizičkim ili pravnim vlasnicima tih bankovnih računa.

Potreban oprez

S ciljem sprečavanja počinjenja ove vrste kaznenih djela, policija poziva građane na maksimalni oprez prilikom komuniciranja s nepoznatim osobama na internetu ili putem društvenih mreža. Policija dostavlja popis o najčešćim online prijevarama:

1. Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja… ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

2. Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirani za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

LAŽNO SKIDAO UROKE Uhićen crni mag koji je prevarom uzeo 146.000 kn: 'Daj mi novac, a ti prošetaj po kvartu'
 

3. Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.

4. CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novac s poslovnog računa.

5. Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.

6. Krađe identiteta:

Vishing – Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

Phising – Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.

Smishing – Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

7. Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica, uz nekoliko malih razlika.
 

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • fajlpz:

  72 godine i ništa nije naučio o životu? Brza zarada to je ko beefsteak za 12 kuna.Di to ima?Nema nigdi ali je lipo za čut.

 • Avatar 22 SAS
  22 SAS:

  Tak treba kad si naivan sa 60/70god....

 • Avatar MinerVlado
  MinerVlado:

  Koliki moraš biti idiot da uplaćuješ novce na neki nepoznati račun s interneta!