Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne zaboravite

Policija u akciji: Kažnjavat će sve, a vozači posebno trebaju paziti na jednu stvar

policija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
26.10.2018.
u 11:32

Zimsko računanje vremena započinje u nedjelju, u noći s 27. na 28. listopada, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata. Iz policije podsjećaju vozače da u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

U cilju zaustavljanja negativnog trenda, Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno sve policijske uprave u idućem razdoblju nastavit će s poduzimanjem aktivnosti u koje će uključiti maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaje, odnosno opremu kojom se koriste za nadzor prometa.

"Razvidno je da se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih pogrešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije. I nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega dolazi do međusobnih sudara vozila ili njihova slijetanja s kolnika, kao i naleta na pješake i bicikliste", poručuju iz policije.

Pogledajte video o pomicanju sata:

Aktivnosti će se provoditi ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi, naglašavaju iz policije.

Prilikom samog nadzora vršit će se sankcioniranje prometnih prekršaja koji dovode do najtežih prometnih nesreća: vožnja nepropisnom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, vožnja neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom,  nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaji vozača mopeda i motocikla, prekršaji biciklista, nepropisna uporaba mobitela.

Također, posebna pozornost usmjerit će se i na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa od svih osoba u vozilu), odnosno na propisan smještaj djece u vozilima.

Zimsko računanje vremena – vožnja s upaljenim svjetlima

Zimsko računanje vremena započinje u nedjelju, u noći s 27. na 28. listopada, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata.

Iz policije podsjećaju vozače da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Stoga policija apelira na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Savjeti sudionicima u prometu

Zbog događanja prometnih nesreća, očekivanog porasta broja vozila na prometnicama u vrijeme nadolazećih blagdana, ranijih noćnih uvjeta te očekivanog pogoršanja vremenskih prilika u predstojećem razdoblju, sve sudionike u prometu upozoravamo na nužnost pridržavanja prometnih propisa i da posebice obrate pozornost na to da:

  • prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti, a naročito treba biti oprezan kod pojave prve kiše nakon duljeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put)
  • poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji)
  • ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje
  • prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila
  • ne koriste se mobitelom tijekom vožnje
  • upotrebljavaju sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu
  • upotrebljavaju zaštitnu kacigu
  • pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu
  • bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja
  • u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, potrebno je pravovremeno  se zaustaviti, osvježiti i odmoriti
  • pješačkim prijelazima približavaju se smanjenom brzinom i s povećanim oprezom
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno nosite svjetliju odjeću
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Pogledajte video: Ovo su crne prometne točke u Zagrebu i okolici

 

Ključne riječi

Komentara 58

MG
mato.greganic
13:17 26.10.2018.

Ma dajte molim Vas koje kontrole policije,? to je za sirotinju, oni pravi bahati balavci od tatica, rade što hoće i nitko im ništa nemre ni policija niti suci dovoljan je samo jedan poziv mob. i sve je riješeno, voze kako hoće, prolaze kroz crveno, parkiraju gdje hoće i kako hoće, oduzimaju prednost, ćim vidite mladu osobu u autu od pola miliona kuna makni se, skloni se prijatelj.

Avatar rubinet
rubinet
13:08 26.10.2018.

u Dubrovniku taksisti jurcaju,parkiraju se gdje žele,a policija zatvara oči.....ali zato će se iskaliti na građanima koji poštuju zakon...

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
13:34 26.10.2018.

Tu mogu pomoći između ostalog i kamere. Nijemci ih imaju na tisuće. Kući dobiješ fotografiju i uplatnicu i nema mita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije