Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOKAZ Suvremenim tehnologijama do počinitelja

Policija tjera kriminalce da se vrate u kameno doba

11.01.2009.
u 17:52

ZAGREB - Malo nakon što je muškarac s motociklističkom kacigom na glavi, koncem listopada prošle godine u dvorište Nacionala dovezao motor na kojem je bila paklena naprava namijenjena Ivi Pukaniću, videokamere s obližnjih zgrada uhvatile su ga dok se udaljavao s mjesta zločina.

Zahvaljujući upravo tim snimkama, policija je vrlo brzo došla do skupine počinitelja. U tome im je bez sumnje pomoglo i to što je muškarac, za kojeg se ispostavilo da je Željko Milovanović, ispod jedne kamere skinuo - kacigu. Prateći taj trag, policija je otkrila mnogo toga, za što bi joj bez pomoći suvremene tehnologije trebalo znatno više vremena.

Zahvaljujući snimkama s nadzornih kamera, u posljednje vrijeme uhićeno je nekoliko serijskih razbojnika te osumnjičeni za višestruka silovanja u Osijeku.

Nadalje, pokazuju brojne policijske obrade, mobitel je policiji postao nepresušni izvor korisnih podataka. S tim bi se zasigurno složili mnogobrojni optuženici za dilanje droge, koji su iza rešetaka pospremljeni upravo zbog neopreznih razgovora preko mobitela.

No medalja ima dvije strane. Koliko god napredna tehnologija pomaže u otkrivanju počinitelja, toliko i počinitelji sve više počinju shvaćati da im pretjerano korištenje tehnoloških izuma šteti poslu.

Neka istraživanja tako pokazuju da se članovi kriminalističkih skupina vraćaju komunikaciji iz kamenog doba. Odnosno neposrednom komuniciranju, kako bi onemogućili praćenje. Taktika je to koju sve češće primjenjuju razne terorističke skupine, a na organima je reda, i u svijetu i kod nas, da što prije doskoče toj novoj (ne)tehnološkoj taktici.


Snimke objavljuju na internetu

Policija objašnjava da se novim tehnologijama svakodnevno koriste u svojem poslu te da im to omogućuje brže uhićenje počinitelja. Na službenim internetskim stranicama MUP-a od svibnja 2007. objavljuju se snimke nepoznatih počinitelja. Do sada je takvih objavljenih snimki bilo 25, a trenutačno ih je 18.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije