Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐU NJIMA I DJECA

VIDEO Strava na autocesti: Policija spasila 9 migranata zatočenih u drvenom sanduku

Foto: MUP
1/5
05.11.2019.
u 22:41

Sanduk je bio zatvoren vijcima, a iz njega su dopirali uznemireni glasovi više osoba

Iz vijcima zatvorenog sanduka napravljenog od građevinskih ploča i montiranog u teretnom prostoru kombija dopirali su uznemireni glasovi kada je policija to vozilo poljskih registracijskih oznaka jučer izjutra zaustavila nedaleko od odmorišta Rastovica kod Županje, na autocesti Zagreb – Lipovac. Odvrnuvši vijke s ploče u sanduku dimenzija 250x170x100 centimetara, u kojem se inače prevoze dijelovi strojeva, bili su stisnuti jedno uz drugo sedmogodišnja djevojčica, dječaci od 14 i 15 godina, jedna žena i troje muškaraca iz Irana te 17-godišnjak i 19-godišnjakinja iz Iraka. Zrak je u tom njihovu umalo grobu bio ustajao, temperatura visoka, oni preplašeni... Policija im je po svemu sudeći spasila živote jer je pitanje koliko bi dugo njih devetero moglo izdržati u stiješnjenom prostoru bez zraka, zatučenu u sanduku iz kojeg sami nikako nisu mogli izaći.

Nakon što im je ponuđena liječnička pomoć sedmero Iračana je policiji kazalo da će u Hrvatskoj zatražiti azil, a dvoje je Iračana to odbilo pa su smješteni u Tranzitno-prihvatni centar za strance u Tovarniku do okončanja postupka readmisije, odnosno povratka u zemlju iz koje su ušli u Hrvatsku. Sinoć u MUP-u nisu mogli precizirati je li teretni kombi u Hrvatsku ušao iz Srbije ili Bosne i Hercegovine.

VIDEO Otkrili 9 migranata u drvenom sanduku

Nitko od jučer iz sanduka spašenih ilegalnih migranata nije imao dokumente. Iranci tvrde da su obitelj, no u ovom se trenutku ne može tvrditi je li to uistinu tako. Naime, do sada je već evidentirano podosta slučajeva "obitelji" za koje je kasnije utvrđeno da to nisu.

"Vozač teretnog vozila, 21-godišnji državljanin Ukrajine, uhićen je zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj te se nad njim provodi kriminalističko istraživanje", izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova, dodavši još kako se s ovim kaznenim djelom se u vezu dovode i 24-godišnji i 25-godišnji državljani Poljske koji su uhićeni na prijelazu Macelj. Pomagači su granicu htjeli prijeći Škodom no po uhićenju su privedeni u PU vukovarsko-srijemsku, radi provođenja kriminalističkog istraživanja.

"Policijski službenici koji na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske pojačano postupaju po suzbijanju nezakonitih migracija  vjerojatno su spasili živote devetero stranih državljana zatočenih u drvenom sanduku u tovarnom dijelu vozila kojim je upravljao krijumčar", navodi MUP.

Policija je ove godine evidentirala oko 220 posto više ilegalnih migranata nego u istom razdoblju prošle godine, značajno je povećan.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u nedavnom je intervju Večernjem listu kazao da će pitanje ilegalnih migracija trajati godinama i da niz okolnosti u raznim dijelovima svijeta samo pojačava taj fenomen.

– Svakodnevno slušate vijesti o velikim problemima s migrantima u susjednoj BiH, nadomak hrvatskoj granici. I kao što svi vide - i dalje se u Hrvatskoj mirno živi, nismo i nećemo postati hotspot. Teško je predviđati što će sve donijeti budućnost, no jasno je da će taj slojeviti problem još dugo stajati pred našom i europskom politikom. Mi ćemo se pojačano angažirati na upravljanju granicama i jačanju graničnih kontrola – rekao nam je ministar Božinović. 

Ključne riječi

Komentara 60

VE
velikizec
19:18 05.11.2019.

Na A3, joj kako to? Pa upravo sam procitao da Bozinovic govori da je policija sposobna stititi vanjusku granicu EU??? Nije valjda...

AN
Antiflašist
19:24 05.11.2019.

Koga ste to spasili? Kad sutra netko od "spasenih' uzvrati gostoprimstvo kriminalom tko ce iz vlasti odgovarati?.

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
19:26 05.11.2019.

Pa nisu se tamo našli protiv svoje volje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije