Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILI DETALJE

Policija se oglasila: 'Sakomanova priča je lažna, policajci nisu konzumirali drogu'

Doktor Slavko Sakoman
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
26.01.2023.
u 14:10

I ranije su objavili kako provode sve radnje kako bi utvrdili je li riječ o istinitoj priči, a sada su se oglasili priopćenjem navodeći kako se radilo o izmišljotini

Nakon što je psihijatar Slavko Sakoman, gostujući u emisiji N1, ispričao detalje jedne policijske intervencije u novogodišnjoj noći, navodeći kako su dvojica policajaca izvadila kokain i konzumirala ga, oglasila se policija. I ranije su objavili kako provode sve radnje kako bi utvrdili je li riječ o istinitoj priči, a sada su se oglasili priopćenjem navodeći kako se radilo o izmišljotini.

Priopćenje policije prenosimo u cijelosti:

''Vezano uz navode o policijskim službenicima koje je proteklih dana u javnosti iznio dr. Sakoman, počevši od gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji, želimo izvijestiti sljedeće:

Nakon što je dr. Sakoman, gostujući 24. siječnja ove godine, u jednoj televizijskoj emisiji iznio navode da raspolaže saznanjima da su u Zagrebu policijski službenici prilikom dolaska na jednu intervenciju donijeli i konzumirali kokain pred tamo zatečenim osobama, policija je odmah poduzela sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Tako su policijski službenici obavili niz razgovora, počevši od dr. Sakomana do osoba koje su mu prenijele spomenute navode o policajcima koji su navodno konzumirali kokain, pa i svjedocima koji su mogli potvrditi ili opovrgnuti činjenice iz njihova iskazivanja.

Nikada se nije dogodilo

Nakon svega poduzetog, nakon obavljenih razgovora te brojnih drugih činjeničnih provjera, utvrđeno je da se događaj u kojem troje policijskih službenika u novogodišnjoj noći dolazi na intervenciju i konzumira kokain pred tamo zatečenim osobama nije ni dogodio, odnosno priča je izmišljena.

To je izričito izjavila osoba koja je kreirala takvu priču, navodeći da je događaj s policajcima izmislila kako bi skrenula pažnju sa svoje odgovornosti, a također je utvrđeno da osoba novogodišnju noć provela na posve drugoj adresi u društvu posve drugih osoba, a što su u svojim iskazima te osobe (svjedoci) i potvrdile.

Činjenica da je ova izmišljena priča, prema iskazu kreatora, dodatno „začinjena“ obiteljskim odnosom dužnosnika i njegova člana obitelji, inače pripadnika hrvatske policije, samo je pridonijela malicioznosti i neodgovornosti onih koji su neprovjerenu priču iznosili kao neupitnu. 

Provodeći izvide u konkretnom slučaju, zbog neovisnosti i nepristranosti istraživanja policija je postupala sukladno članku 11.e Zakona o policijskim poslovima i ovlastima (Narodne novine broj 76/09, 92/14, 70/19.), odnosno uključivanjem nadležnog državnog odvjetništva osigurala je institucionalnu neovisnost prilikom istraživanja.

'Ne očekujemo ispriku'

Osim opravdanog interesa javnosti, činjenično potvrđivanje ili opovrgavanje ovakvih navoda bilo je u najboljem interesu svih policijskih službenika i službenica koji svoju službu svakodnevno obavljaju časno i profesionalno na dobrobit svih građana Republike Hrvatske.

Ovakvim neprofesionalnim istupima pojedinaca, ali i omogućavanjem iznošenja ovakvih navoda u javnost, a bez da je policija prethodno dobila šansu reagirati i istražiti slučaj sukladno pravilima struke, nanesena je nepopravljiva i nepovratna šteta ugledu policijske službe, a u konačnici ugledu i časti svakog hrvatskog policijskog službenika i službenice. 

Ne očekujemo ispriku jer ona ne može izbrisati štetu koja je nanijeta policiji, ali želimo vjerovati da će ovo iskustvo podsjetiti sve osobe koje imaju priliku djelovati u javnom prostoru i utjecati na javno mišljenje koliko je važno pridržavati se etičkih i profesionalnih standarda u svakoj profesiji.

Policija će o svemu utvrđenom izvijestiti nadležno državno odvjetništvo i sve druge nadležne institucije te poduzeti daljnje mjere i radnje u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom'', objavili su.

>> VIDEO Za nekoliko regija upaljen meteoalarm, HAK upozorava: 'Otežano se vozi zbog snijega'

Komentara 19

OB
obican
14:20 26.01.2023.

Kome ces vjerovati? Policiji ili cinjenicama?

DU
Deleted user
14:29 26.01.2023.

Nova zambijska priča, nitko kriv, nitko odgovoran, slabosti sustava i slično, do kada gospodo drugovi??

Avatar spremno zidam
spremno zidam
15:16 26.01.2023.

Ovo smrdi gore od crknute ribe nakon tjedan dana na suncu. Prof. Sakoman je institucija, ima čovjek previše godina, previše znanja, i previše iskustva i previše se svakakvih s.ranja nagledao u karijeri a da bi olako lupetao ovakve stvari u medijima. Ako je on odlučio tako istupiti, to samo može značiti da su stvari toliko eskalirale da se nešto mora poduzeti. Meni se sve čini da je "istraga" pokazala da se radilo oodređenim mladcima koje se ne smije javno ocrniti jer bi to bilo "kontraproduktivno" za nekog iz vrha vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije