Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INCIDENT NA A1

Policija pronašla 'rekvizite' navijača na autocesti, objasnili kako su spriječili sukob

Foto: PU ličko-senjska
1/7
29.08.2022.
u 16:44

Zbog opisanog događaja na autocesti A1 u smjeru Zagreba došlo je do zastoja u prometu koji je normaliziran oko 16 sati, dok je u smjeru Splita došlo do kraćih povremenih zastoja

Jučer je u Gradskom vrtu u Osijeku bila odigrana utakmica između NK Osijek i HNK Hajduk koju je MUP prethodno bio proglasio ''utakmicom visokog rizika''.

Nekoliko sati uoči utakmice, na autocesti A1 kod odmorišta Jadovo izbio je incident zbog čega je prometnica bila zatvorena. Navijači su zamaskirani izašli na autocestu s bejzbol palicama i bokserima, a navodno se radilo o dogovorenom sukobu između navijača Torcide koji su putovali prema Osijeku i navijača BBB-a koji su putovali prema Šibeniku.

PU ličko-senjska objavila je podrobno priopćenje o cijelom tijeku intervencije, kao i same detalje.

Maskirani navijači

Utakmicu je s tribina pratilo 7820 gledatelja, od kojih oko 650 gostujućih navijača. U suradnji s drugim policijskim upravama, Policijska uprava osječko-baranjska je organizirano provela prihvat ukupno 73 osobna vozila te 17 kombi vozila s gostujućim navijačima, navodi se u priopćenju.
 
''Kolonu od oko 40 osobnih i kombi vozila s gostujućim navijačima, koji su autocestom A-1 putovali iz Splita prema Osijeku, pratile su interventne jedinice policije te se kolona oko 15 sati samoinicijativno zaustavila kod mosta Jadova u smjeru Zagreba. Na taj su način pripadnici gostujuće navijačke skupine zaustavili promet svih vozila koja su se kretala autocestom te iz vozila izašli maskirani kacigama, maskama i dijelovima odjeće'', navode.

Nakon njihove akcije zaustavljanja, policija je odlučila izmijeniti trasu kretanja za oko 80 osobnih i kombi vozila navijača, čime je spriječen sukob. 

Policija je naknadno i pregledala područje na kojem su se zaustavili navijači te pronašla ''velike količine raznih, većinom drvenih predmeta pogodnih za nanošenje tjelesnih ozljeda''.

''Navedeno govori u prilog sumnji da je sukob bio ranije planiran. Na mjestima događaja policija je obavila očevid i izuzela pronađene predmete'', navodi policija u priopćenju te dodaje kako nisu imali ''potrebe za uporabom sredstva prisile''. 

Zbog opisanog događaja na autocesti A1 u smjeru Zagreba došlo je do zastoja u prometu koji je normaliziran oko 16 sati, dok je u smjeru Splita došlo do kraćih povremenih zastoja, a policija je na mjestu događaja poduzimala mjere u cilju otklanjanja opasnosti za sudionike u prometu.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja u cilju utvrđivanja počinitelja protupravnih ponašanja.
 
Kako navode, zbog sumnje da je sukob navijača bio ranije dogovoren, u dogovoru s Hrvatskim nogometnim savezom izmijenjeno je vrijeme održavanja tih dviju utakmica. Istovremeno sva mjesta kretanja navijača u smjeru juga bila su pokrivena dovoljnim policijskim snagama, dok su se navijači u smjeru sjevera kretali u potpunosti pod pratnjom policije.
 
Policija je namjerno zaustavljanje prometa foto i video dokumentirala te je u tijeku kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta osoba, a zbog poduzimanja daljnjih mjera i radnji iz svoje nadležnosti.       

Povratak navijača 

Do kraja I. poluvremena odigravanja utakmice u Gradskom vrtu priveden je jedan gostujući navijač zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima tj. pokušaja unosa pirotehnike na stadion.

Tijekom utakmice domaći i gostujući navijači neprimjereno su skandirali i uporabili pirotehnička sredstva. Policija provodi kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja i sankcioniranja počinitelja prekršaja.

Nakon utakmice još su dva maloljetna navijača domaćeg kluba dovedena u službene prostorije policije zbog posjedovanja i bacanja pirotehničkih sredstava.

Potpuna preprata navijača završila je jutros u 8 sati njihovim dolaskom u Split te tijekom povratka nije bilo postupanja policije.

U provedbi mjera osiguranja sudjelovali su, uz veći angažman, svi rodovi policije - posebice intervencijske postrojbe interventne i specijalne policije te temeljne i prometne policije policijskih uprava diljem Republike Hrvatske.

''Putnicima koji su se u vrijeme zaustavljenog prometa nalazili na autocesti A1 zahvaljujemo na strpljenju i razumijevanju'', objavili su iz policije, a posebne pozdrave uputili i djevojčici Jani (11) koja je jučer zajedno sa svojom obitelji bila u koloni koja se stvorila.

''Jana zbog zdravstvenog stanja koristi respirator, a tada je s obitelji u automobilu zastala u gužvi. Iz kolone u zastoju izdvojio ih je policijski motorist i osigurao im žurni koridor prolaska kroz kolonu vozila'', navode. 

>> VIDEO Djevojčica (11) spojena na respirator satima čekala u koloni na A1 nakon incidenta s navijačima: 'To nisu navijači, to su teroristi'

Komentara 11

OI
oiramb
16:57 29.08.2022.

Zašto tu hordu zla opisujete kao navijače? Uvreda su za ljudski rod i prave navijače.

RS
rasta sev
17:36 29.08.2022.

Ja sam navijač već dosta godina i nikad mi nije palo na pamet da na stadion ponesem bilo kakvi rekvizit kojim bi mogao nekog ozlijediti jer to nije u skladu sa sportom bilo kojim sportom. Ovo su teroristi koje nažalostt podržava nogometni klub Hajduk i dio splitskih političara (SDP) sjetimo se svastike na Poljudu, zatim incidenata tijekom europskog prvenstva naročito na susretu Češka-Hrvatska. Ta situacije nisu dobile sudski epilog i smatram da je došlo vrijeme da se radikalno odvoje navijači i teroristi. Blokiranje autoceste jest čin terorizma koji treba najoštrije sankcionirati.

ME
medjimurec
17:46 29.08.2022.

Znaci svi su nastavili svoj put , niko nije priveden a ostale gradjane RH . ko vas j. Stoka zatvara autoceste kad im se svidi , tu nastrada ko se tu zatekne pa cak i sad je trebalo spasavat dijete je trebalo spasavat dijete zbog tog ljudskog otpada zvanog zamisli - navijaci !Gdje je vrli ministar policije da objasni kako bi se trebali stitit zakoni i imovina gradjana te drzave i koliko je divljaka osudjeno i na koliko godina ( bezuvjetnog ) zatvora ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije