Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDOSTUPNI PRAVOSUĐU

Policija podnijela prijave protiv više osoba za ratne zločine u Ceriću i Mirkovcima

Vukovar: U gradu na obilježavanju Dana sjećanja veći broj policije nego prijašnjih godina
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
30.09.2022.
u 14:49

Utvrđene se sumnje da su početkom listopada 1991. godine u Ceriću i Mirkovcima teško tjelesno zlostavljali trojicu zarobljenih pripadnika oružanih snaga Hrvatske vojske, sva trojica tada u dobi od 18 godina, pri čemu je jedan od njih teško tjelesno ozlijeđen.

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana iz Republike Srbije zbog sumnje da su počinili kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su 60-godišnjak i 67-godišnjak, kao pripadnici srpske paravojne formacije, nakon okupacije mjesta Cerić, 2. listopada 1991. godine, postupajući protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, u dvorištu obiteljske kuće u Ceriću postrojili zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije, tada u dobi od 46, 40, 29, 22 i 20 godina, i jednu još uvijek nepoznatu osobu te ih usmrtili hitcima iz vatrenog oružja – navode iz policije.

Dodaju i kako je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku protiv tri osobe, 60, 56. i 75 godina, zbog utvrđene osnovane sumnje da su početkom listopada 1991. godine u Ceriću i Mirkovcima, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, teško tjelesno zlostavljali trojicu zarobljenih pripadnika oružanih snaga Hrvatske vojske, sva trojica tada u dobi od 18 godina, pri čemu je jedan od njih teško tjelesno ozlijeđen.

-Policija je protiv osumnjičenika nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijela kaznene prijave zbog sumnje da su počinili kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”. Osumnjičeni su trenutačno nedostupni redarstvenim vlastima Republike Hrvatske – stoji u priopćenju policije.

VIDEO: Iz korita se na području metropole izlila Sava

Komentara 2

Avatar mladen valentić
mladen valentić
16:26 30.09.2022.

Na vrijeme ih obavijeste njihovi iz sustava, tako da mogu na vrijeme otići, a i unaprijed se u DORH-u informiraju tko je dostupan a tko nije, ovako samo oće pokazati da se dižu optužnice ima njih koji se šeću po Hrvatskoj i dostupni su i ne podižu se optužnice, neki su bili zastupnici, a neki su i sad zastupnici. Što je sa Stanimirovićem, zna se njegova uloga u okupiranom Vukovaru i Srijemu!?

MO
modovisisajteMaraschino
14:54 30.09.2022.

zanimljivo.... samo za nedostupne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije