Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIRALNA SNIMKA

Policija odgovorila je li papiga na ruci vozača prekršaj: 'Radi se o opasnoj radnji'

Screenshot
19.05.2023.
u 21:55

Zagrebačku policiju pitali smo vrlo konkretno nalazi li se vozač s navedene snimke u prekršaju te kako je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama reguliran prijevoz kućnih ljubimaca

Snimka vozača kojem velika papiga mirno stoji na ruci dok on još mirnije upravlja automobilom, a sve se odigrava negdje na hrvatskim prometnicama, objavljena je prije nekoliko dana na Facebook stranici Prometne zgode i nezgode. Ubrzo je snimka postala viralna, prenijeli su ju i mnogi medijski portali, a jedno od pitanja oko kojeg su se mnogi zakačili bilo je – nalazi li se vozač zbog toga što papigu drži na ruci usred vožnje u prekršaju? I je li prekršaj prevoziti, što na prometnicama također često vidimo, psa u krilu dok se nalazite na vozačkom ili suvozačkom mjestu?

Zagrebačku policiju pitali smo vrlo konkretno nalazi li se vozač s navedene snimke u prekršaju te kako je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama reguliran prijevoz kućnih ljubimaca. U policiji kažu kako vožnja kućnih ljubimaca na vozačkom ili suvozačkom sjedalu sama po sebi nije prekršaj, ali i upozoravaju kako se svi oni koji to čine nalaze na „tankom ledu“ s obzirom na to da će posljedično puno lakše skriviti neki od prekršaja u prometu. U nastavku teksta u cijelosti prenosimo odgovor PU Zagrebačke.

>> VIDEO Lud prizor s hrvatskih cesta: Vozi s papigom na ruci

„Unatoč činjenici da je prvenstveno u odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama stavljen naglasak na zabranu korištenja mobitela, ne smije se zanemariti da u praksi postoje i određene opasne radnje koje znatno utječu na sigurnu vožnju vozila, kao što su npr. konzumiranje duhana-paljenje i pušenje cigareta, konzumiranje hrane ili pića i slične radnje.

Iako se ne spominje u spomenutom Zakonu, prijevoz određene vrste životinja, kućnih ljubimaca vozilom, osobnim automobilom na neadekvatan način (bez uporabe zaštitnih mreža/pregrada, zaštitne košare za transport kućnih ljubimaca – transportera za koju se preporučuje vezanje na stražnjem podu ili stražnjem sjedištu, prijevoz na prednjem sjedalu, životinja smještena u krilu vozača/suvozača/putnika na stražnjem sjedištu ili držanje ljubimca u ruci vozača-papagaj kao što vi navodite i sl..) je sa stajališta sigurnosti prometa opasna radnja jer sami ljubimci mogu u određenim situacijama nepredvidivo i iznenadno reagirati tako da ugrizu vozača, skaču, grebu i slično, a što u konačnici može izazvati reakciju vozača u vožnji koja može dovesti do prometne nesreće ili kršenja prometnih propisa (primjerice kršenja odredbi da smo dužni upravljati sredinom prometne trake, ne smijemo naglo usporavati ili ubrzavati vozilom i slično) a što je onda i kažnjiva radnja takvog vozača sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

VEZANI ČLANCI:

Na upit u vezi video snimke, je li vozač počinio neku vrstu prekršaja u slučaju da upravlja vozilom tako da u prednjoj lijevoj ruci drži kućnog ljubimca-papigu, možemo reći da sukladno važećem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama nije propisana sankcija za takav način prijevoza kućnog ljubimca, ali što ne znači da neadekvatan prijevoz životinja – kućnih ljubimaca nije kažnjiv sukladno pozitivnim zakonskom propisima koja su donijela druga ministarstva. Zaključno, ni u kojemu slučaju ne preporučujemo takav način upravljanja vozilom s pticom na ruci vozača, obzirom da postoji vrlo velika mogućnost distrakcije vozača, skretanje njegove pozornosti uzrokovane nekim događajem, npr. letenjem ptice po vozilu, grebanjem vozača i sl., a što može rezultirati činjenjem prekršaja ili uzrokovanjem prometne nesreće pa i one s najtežim posljedicama'', objasnili su.

 

Komentara 1

JF
Jure_Francetić
18:10 20.05.2023.

Pa kako inače gusar vozi brod ako ne sa papagajem na ramenu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije