Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lažna adresa

Policija izašla na teren uvjeriti se da Crnoja ne živi u daščari

crnoja
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/7
29.01.2016.
u 19:00

Za lažnu izjavu o prebivalištu potpisanu pod materijalnom i kaznenom odgovornošću propisana je novčana kazna od 500 do 5000 kuna

Bivši ministar branitelja Mijo Crnoja kućni broj 85b u samoborskoj ulici Gradna ishodio je u svibnju 2011. godine u Uredu za katastar u Samoboru. Zakonski tu nije ništa sporno jer se kućni broj, osim za objekte za stanovanje, dodjeljuje i za one koje će vlasnik povremeno koristiti – poput vikendica, klijeti i baraka za smještaj radnika.

Odjava iz Samobora

Ako Crnojina nastamba nije bila vidljiva na digitalnim ortofoto kartama, na teren je morao izaći službenik katastra i procijeniti da se tamo uistinu nalazi objekt kojem treba dodijeliti kućni broj.

U policijskoj postaji u Samoboru, u kojoj je dobio osobnu iskaznicu, a gdje je jedno vrijeme i radio, Crnoja je, osim papira kojima dokazuje identitet, morao priložiti pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potpisanu izjavu da će se na adresi na kojoj se prijavljuje i stanovati, u svojoj ili tuđoj kući ili stanu. Na tom je obrascu navedeno da je za davanje lažnog iskaza kazna od 500 do 5000 kuna. Iako ondje nije stanovao, na adresi Gradna 85b Crnoja je prijavio prebivalište – a ono je, zakonski gledano, mjesto u kojem se osoba trajno nastanila.

Nakon što se oko Crnojine adrese podigla medijska prašina, policija je izašla na teren da utvrdi da on ondje zapravo ne stanuje. To je prvi korak do donošenja rješenja o njegovoj odjavi iz Samobora, što će po svemu sudeći i uslijediti. Tu će potvrdu DORH tražiti od policije ako Porezna uprava odluči prijaviti bivšeg ministra za izbjegavanje plaćanja prireza, što po nekim tumačenjima iz policije za sobom može “povući” kaznenu prijavu zbog utaje poreza, odnosno prijevare. Hoće li to Porezna i učiniti, nisu nam odgovorili. Baš kao što nam odgovor na pitanje što su vezano za utvrđivanje lažne adrese poduzeli nije stigao ni iz policije. U srijedu nam je u mjesno nadležnoj zagrebačkoj policiji rečeno da to trebamo pitati MUP jer je Crnoja državni dužnosnik. Dan nakon Crnojine ostavke opet smo pitali zagrebačku policiju jer su se okolnosti promijenile. No opet nam je rečeno da je nadležan MUP (iz kojeg nije stigao odgovor).

Jugoslavenski zakon

Kad bi se u slučaju bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje uistinu “tjerao mak na konac”, onda bi Crnoja morao platiti novčanu kaznu jer na drvenoj straćari u Samoboru nije postavio pločicu s kućnim brojem. Zakon o naseljima propisuje da je vlasnik dužan pločicu postaviti o svom trošku najkasnije do početka korištenja zgrade. Taj zakon, donesen još u Jugoslaviji, koncem 80-ih, propisuje novčanu kaznu za onoga tko ne istakne pločicu s kućnim brojem. Ona iznosi od 20.000 do 120.000 – dinara.

>> Crnoja više nije ministar: Premijeru sam podnio ostavku, ne želim biti uteg Vladi

>> 'To su sve bile laži i obmane, jedna klasična haranga. Crnoja je častan čovjek, krivnja ne postoji'

Komentara 56

ST
Stipeprof
12:42 29.01.2016.

Ima li energetski certifikat?

HO
horacio
13:37 29.01.2016.

Valjda će provjeriti tko je u policiji, na koji način i zašto ( možda i za koliko?) izvršio prijavu prebivališta.

PG
pucko.gumbic
12:31 29.01.2016.

Zašto Vlada jednostavno ne angažira NASA-u? Oni su najbolji, imaju vrhunsku opremu, je da masno koštaju ali kad oni nešto kažu - to je onda tako!!! Sve ovo dosad poduzeto je jadno i prevršilo svaku mjeru: pored Odbora za pravna pitanja u Saboru RH - HDZ angažira privatne stručnjake (advokate i pravnike) za stručno mišljenje. A kad mu oni kažu "čuj Tomo, Crnoja je za.ebo stvar...", onda gazda daje input Crnoji: "Moraš van iz Vlade, ali reci novinarima da je to tvoja "časna" odluka"! Pa onda imamo lakdriju nad lakrdijama kad Karamarko daje izjavu novinarima: Crnoja je častan i pošten, ništa nije zgriješio, ali odlazi jer je linč javnosti pretežak!!! Još jedna u nizu floskula, Karamarko, koja će te koštati vlasti... Živi bili pa vidjeli!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije