Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kupili svjedodžbe?

Policija u lovu na službenike s lažnim diplomama, do sada pronađene 22 krivotvorine

Diplome
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
04.04.2018.
u 09:42

Za neke je isprave zatražena provjera nadležnih arhiva, s obzirom na to da ustanove koje su izdale isprave više ne postoje ili su službene evidencije uništene

Ministarstvo uprave od svih jedinica lokalne i područne samouprave zatražilo je provjeru vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma, točnije isprava o stupnju obrazovanja i struci njihovih službenika i namještenika upravnih tijela hrvatskih općina, gradova i županija.

Dostavljene su im pisane upute za postupanje, a kontinuirano se obavljaju i usmeni razgovori s lokalnim dužnosnicima i ovlaštenim službenicima upravnih tijela radi rješavanja određenih pitanja koja se pojavljuju tijekom postupka provjere.

U odgovoru na upit Ministarstvu uprave napominje se da je od ukupno 576 jedinica lokalne i područne samouprave potpuna provjera izvršena u njih 512, navodi Glas Slavonije. Do sada su u tom postupku utvrđene ukupno 22 nevjerodostojne isprave. U preostale 64 jedinice u tijeku je poduzimanje radnji u svrhu provjere.

– Za isprave izdane u inozemstvu zatražena je provjera preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova i čekaju se odgovori nadležnih institucija. Za neke je isprave zatražena provjera nadležnih arhiva s obzirom na to da ustanove koje su izdale isprave više ne postoje ili su službene evidencije uništene u ratom zahvaćenim područjima. A kod nekih se jedinica pojavio i problem plaćanja troškova provjere vjerodostojnosti isprava – objašnjavaju u Ministarstvu uprave. Naime, pojedini fakulteti i srednje škole počeli su naplaćivati takve usluge, a jedinice lokalne i regionalne samouprave nisu imale predviđena ta sredstva u proračunu.

Brojni od ispitanih su studirali i danas studiraju u susjednoj BiH, najviše u Orašju i Brčkom. U slučaju da se otkrije kako je isprava koja je bila uvjet za zasnivanje radnog odnosa krivotvorena slijedi raskid tog radnog odnosa, a jedinica lokalne samouprave o kojoj je riječ ili pak Republika Hrvatska ima pravo tražiti povrat svih plaća koje su isplaćivane tom radniku. Za krivotvorenje i upotrebu takve službene isprave predviđena je i kazna zatvora, i to do pet godina.

512 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prošlo je potpunu provjeru isprava o stupnju obrazovanja i struci njihovih službenika i namještenika

Komentara 55

PU
Pukovnik
10:55 04.04.2018.

Da se pročiste lažn(i)e diplome, penzije, branitelji, invalidi i udruge Hrvatska bi Švicarskoj i cijeloj Skandinaviji i SAD-u isplačivala socijalnu pomoć i milodar. A Kinezima svake godine Božićnicu i Uskrsnicu.

RE
Rex
11:23 04.04.2018.

MUP ima toga i kod sebe......kupovale se diplome na prometnom faksu pa neki krkani preko noci postali sefovi smjena,nabacili cinove,a o tome se šuti......neka pronjuskaju

UU
uhljeb u holdingu
10:38 04.04.2018.

Kad počinje lov na lažne invalide i penzionere, vojne i civilne ? Lako za ove s kupljenim diplomama, oni bar rade, a za kupljene penzije i to ne male netko treba krvavo raditi. To treba prvo loviti i kažnjavati, toga ima više nego kupljenih diploma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije