Naslovnica Vijesti Hrvatska

Policija u lovu na službenike s lažnim diplomama, do sada pronađene 22 krivotvorine

Za neke je isprave zatražena provjera nadležnih arhiva, s obzirom na to da ustanove koje su izdale isprave više ne postoje ili su službene evidencije uništene
04. travnja 2018. u 09:42 55 komentara 36201 prikaza
Diplome
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

Ministarstvo uprave od svih jedinica lokalne i područne samouprave zatražilo je provjeru vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma, točnije isprava o stupnju obrazovanja i struci njihovih službenika i namještenika upravnih tijela hrvatskih općina, gradova i županija.

pučka kuhinja Jozo Pavković Umro kao siromah, a pučkim kuhinjama ostavio 500.000 eura

Dostavljene su im pisane upute za postupanje, a kontinuirano se obavljaju i usmeni razgovori s lokalnim dužnosnicima i ovlaštenim službenicima upravnih tijela radi rješavanja određenih pitanja koja se pojavljuju tijekom postupka provjere.

U odgovoru na upit Ministarstvu uprave napominje se da je od ukupno 576 jedinica lokalne i područne samouprave potpuna provjera izvršena u njih 512, navodi Glas Slavonije. Do sada su u tom postupku utvrđene ukupno 22 nevjerodostojne isprave. U preostale 64 jedinice u tijeku je poduzimanje radnji u svrhu provjere.

– Za isprave izdane u inozemstvu zatražena je provjera preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova i čekaju se odgovori nadležnih institucija. Za neke je isprave zatražena provjera nadležnih arhiva s obzirom na to da ustanove koje su izdale isprave više ne postoje ili su službene evidencije uništene u ratom zahvaćenim područjima. A kod nekih se jedinica pojavio i problem plaćanja troškova provjere vjerodostojnosti isprava – objašnjavaju u Ministarstvu uprave. Naime, pojedini fakulteti i srednje škole počeli su naplaćivati takve usluge, a jedinice lokalne i regionalne samouprave nisu imale predviđena ta sredstva u proračunu.

Dunja Mijatović Preuzela dužnost Stručnjakinja iz BiH nova povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Za mnoge je BiH isključivo država problema, što je posljedica ratnog nasljeđa. Zato mnoge pozitivne strane mogu iznenaditi Susjedi Istanbulska, dug... U čemu je sve BiH ispred Hrvatske Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić Vinko Puljić: 'Perfidni Zapad nije htio djecu, a sada mu treba radna snaga'

Studirali u BiH, država može tražiti povrat svih plaća

Brojni od ispitanih su studirali i danas studiraju u susjednoj BiH, najviše u Orašju i Brčkom. U slučaju da se otkrije kako je isprava koja je bila uvjet za zasnivanje radnog odnosa krivotvorena slijedi raskid tog radnog odnosa, a jedinica lokalne samouprave o kojoj je riječ ili pak Republika Hrvatska ima pravo tražiti povrat svih plaća koje su isplaćivane tom radniku. Za krivotvorenje i upotrebu takve službene isprave predviđena je i kazna zatvora, i to do pet godina.

512 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prošlo je potpunu provjeru isprava o stupnju obrazovanja i struci njihovih službenika i namještenika

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

  • IvanLu:

    Da se pročiste lažn(i)e diplome, penzije, branitelji, invalidi i udruge Hrvatska bi Švicarskoj i cijeloj Skandinaviji i SAD-u isplačivala socijalnu pomoć i milodar. A Kinezima svake godine Božićnicu i Uskrsnicu.

  • Rex:

    MUP ima toga i kod sebe......kupovale se diplome na prometnom faksu pa neki krkani preko noci postali sefovi smjena,nabacili cinove,a o tome se šuti......neka pronjuskaju

  • zeff:

    Kad počinje lov na lažne invalide i penzionere, vojne i civilne ? Lako za ove s kupljenim diplomama, oni bar rade, a za kupljene penzije i to ne male netko treba krvavo raditi. To treba prvo loviti i kažnjavati, toga ... prikaži još! ima više nego kupljenih diploma.