Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LETJELICE VRIJEDNE MILIJUNE

Policija spremna na sve: Kaskom osigurava svoje dronove i od terorističkog napada

Vatrogasci i HGSS s dronovima nadgledavaju javne površine na kojima bi se mogli okupljati građani
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
02.12.2020.
u 15:32

10 kilograma mora biti maksimalna težina dronova malog dometa koji se nabavljaju

Nakon što je nabavio dronove srednjeg i velikog dometa, MUP će za te bespilotne letjelice sad uzeti i osnovno osiguranje od odgovornosti, ali i kasko osiguranje. Ukupno se radi o sedam bespilotnih letjelica, od kojih su tri srednjeg, a četiri velikog dometa.

Ukupna procijenjena vrijednost osiguranja tih dronova je 3,5 milijuna kuna bez PDV-a, i to na dvije godine, koliko je predviđeno trajanje okvirnog sporazuma za osiguranje koji MUP namjerava sklopiti. Tri drona srednjeg dometa u MUP-ovoj floti proizvela je tvrtka Dalair, svaki teži 15 kilograma, a raspon krila im je 3,3 metra. Kako se navodi u dokumentaciji o javnoj nabavi koja je u postupku donošenja, vrijednost jednog kompleta bespilotne letjelice srednjeg dometa iznosi 1,17 milijuna kuna s PDVom. MUP-ovi dronovi velikog dometa proizvedeni su u hrvatskoj tvrtki kćeri KING ICT-a, Planet IX u suradnji s Ericsson-Teslom. Dronovi su teški po 25 kilograma i imaju također raspon krila od 3,3 metra. Vrijednost jednog kompleta bespilotne letjelice velikog dometa iznosi 3,95 milijuna kuna s PDV-om. Svih sedam kompleta dronova koje će MUP osigurati proizvedeni su ove godine, a namijenjeni su za zračni dnevni i noćni nadzor državne granice.

Što sve pokriva osiguranje

MUP inače posjeduje dva sustava bespilotnih letjelica velikog dometa od kojih se svaki sastoji od po dvije letjelice. S obzirom na operativnost sustava, iz svakog sustava u zraku može biti samo po jedna letjelica, a druga joj je rezerva, odnosno tek u slučaju oštećenja ili kvara na jednoj letjelici podiže se druga. Što se tiče osiguranja od odgovornosti vlasnika bespilotnih zrakoplova za štetu prema trećim osobama, ono će pokrivati naknadu štete kod slučajne tjelesne ozljede ili oštećenog zdravlja trećih osoba i smrti te slučajnog uništenja, oštećneja ili gubitka stvari. Tim osiguranjem bit će pokriveni među ostalim, kako se navodi, i razumni troškovi sudskih sporova i pravnih postupaka. Štete se neće pokrivati ako su nastale kad se letjelica primjerice koristi u nezakonitu svrhu i izvan navedenih geografskih ograničenja.

Iznos osiguranja za odgovornost prema trećima iznosi 750.000 SDR-a (specijalnih prava vučenja, Special Drawing Rights – umjetni novac zasnovan na prosječnom tečaju pet najjačih svjetskih valuta, nap. a.), a to je oko 6,7 milijuna kuna. Kasko osiguranje dronova pokrivat će sve rizike gubitka i oštećenja koji nastanu na letjelici uz uvjet da letjelica posjeduje sva potrebna dopuštenja te da operatori letjelica posjeduju sve potrebne dozvole.

Tako će kaskom biti pokriveni potpuni gubitak drona, djelomični gubitak i oštećenje letjelice, troškovi potrage i spašavanja, troškovi prijenosa oštećene letjelice do mjesta popravka, troškovi vještačenja, utvrđivanja i likvidacije štete… U kasko za dronove uključene su i štete koje, među ostalim, nastanu posredno ili neposredno uporabom bilo koje vrste oružja ili detonacijom eksploziva, posredno ili neposredno zbog sabotaže, revolucije, ustanka, građanskih i unutarnjih nemira, zbog postupaka terorista ili bilo koje osobe koja djeluje zlonamjerno ili s političkim motivom…

Traže dronove malog dometa

MUP je u nabavu dronova krenuo lani, kad je htio kupiti te letjelice malog, srednjeg i velikog dometa. Ukupna procijenjena vrijednost te nabave iznosila je 26,6 milijuna kuna bez PDV-a, a u tom postupku tražena je i sva dodatna oprema, među ostalim i kombi vozila. No na tom je natječaju ugovorena nabava bespilotnih letjelica samo srednjeg i velikog dometa. Posao nabave letjelica srednjeg dometa dobila je tvrtka Alfatec Group iz Zagreba, i to za 3,5 milijuna kuna, a pobjedu za isporuku dronova velikog dometa na tom je natječaju odnijela zajednica ponuditelja King ICT-a i Ericsson Nikola Tesla čija je ponuda bila “teška” 17,3 milijuna kuna.

MUP je sad opet objavio nadmetanje za nabavu dronova malog dometa. Traže se dva kompleta, a procijenjena vrijednost te nabave je 236.800 kuna bez PDV-a. Domet tih dronova mora biti minimalno tri kilometra, a ako je domet četiri ili više kilometara dobiva se jedan bod više, dok se za domet od pet i više kilometara dobivaju tri boda. Težina dronova malog dometa mora biti maksimalno 10 kilograma, a moraju imati nosivost od najmanje 1,45 kilograma.

Ključne riječi

Komentara 6

JO
jorgen
15:37 02.12.2020.

Ima se, može se. Iz enormnog proračuna MUP-a od 6 MILIJARDI KUNA - naravno da se nađe i za kojekakva osiguranja. Pazi, osiguranje protiv terorističkog napada - a Hrvatska je na listi najsigurnijih zemalja! Građani, vršite svoju dužnost i pritisak da se prestane rasipati vaš novac! 6 MILIJARDI KUNA odlazi MUP-u na nova vozila, osiguranja, opremu - a za uređaje koji trebaju liječiti djecu u bolnicama skupljaju se donacije od teško stečenih kuna građana!

DU
Deleted user
16:02 02.12.2020.

prije 20-ak g jedna je hrvatska firma jeftino ponudila izradu dronova za rano otkrivanje požara ali naravno da nisu prošli. hdzsdp...

DU
Deleted user
08:00 03.12.2020.

Dobro da je Krstičevićeva firma dobila posao! Tako se to radi! HDZ ZNA! Vjerodostojno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije