Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat na ulicama BiH:

Stotine ozlijeđenih, zapaljene zgrade, izgorio arhiv BiH...

Bosna
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/26
07.02.2014.
u 23:10

U Sarajevu, Mostaru i drugim gradovima zapaljene su zgrade institucija vlasti te pojedinih političkih stranaka. Tek u večernjim satima policija je preuzela aktivniju ulogu i počela s uhićenjima prosvjednika

Situacija u svim gradovima u BiH koji su danas bili poprišta nasilnih prosvjeda večeras je mirna, ali je ponovno došlo do aktiviranja požara u zapaljenim zgradama županijskih vlada u Tuzli i Sarajevu. Situacija je mirna i u Bihaću, ali bosanskohercegovački mediji javljaju kako je premijer Unsko-sanske županije, Hamdija Lipovača (SDP) u večernjim satima s obitelji prešao granicu s Hrvatskom. Navodno je to uradio zbog straha za sigurnost, jer je tijekom dana bio napadnut od prosvjednika kojima se pokušao obratiti.

Podsjetimo, prosvjedi u većem broju gradova u Federaciji BiH u poslijepodnevnim satima su prerasli u divljanje skupina po poslovnim objektima, kulturnim institucijama i javnim površinama.

U Sarajevu, Mostaru i drugim gradovima zapaljene su zgrade institucija vlasti te pojedinih političkih stranaka. Tek u večernjim satima policija je preuzela aktivniju ulogu i počela s uhićenjima prosvjednika, a uspostavljen je i promet u gotovo svim gradovima. Policija u Sarajevu osigurava zgrade predsjedništva BiH i županijske vlade koje su znatno uništene u današnjim prosvjedima. Dvadesetak osoba uhićeno je u Zenici zbog sudjelovanja u uništavanju objekata i napadima na policijske službenike. Skupina prosvjednika napala je i novinarsku ekipu koja je snimala njihove "aktivnosti".

Prema posljednjim informacijama iz zdravstvenih ustanova, tijekom prosvjeda povrijeđeno je 219 osoba, javlja Al Jazeera Balkans. U Sarajevu 156 osoba. Među njima i 90 policajaca. U Tuzli su ozlijeđene 23 osobe, a u Zenici 40.​

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Zgrada županijske vlade u Sarajevu, u kojoj je smještena i skupština te općina Centar, potpuno je izgorjela. Središte grada podsjeća na najgore ratne dane, a miris dima i paljevine širi se ulicama oko županijske vlade, ali i zgrade predsjedništva BiH koja se nalazi u neposrednoj blizini. Policija je potisnula prosvjednike nekoliko stotina metara dalje, a specijalne policijske postrojbe preuzele su kontrolu nad zgradom predsjedništva BiH koju su prosvjednici nekoliko sati prije demolirali i pokušali zapaliti. Vatrogasci tvrde da su prosvjednici satima držali blokirana vatrogasna vozila kako ne bi mogli gasiti podmetnute požare.

Prosvjedi u Tuzli završeni su nakon što je premijer Tuzlanske županije Sead Čaušević (SDP) podnio ostavku, a policija pustila iz pritvora neke od vođa prosvjeda koji su uhićeni dan prije. Promet u gradu je normaliziran. Nakon što je policija upotrijebila suzavac, prosvjednici u Mostaru počeli su se razilaziti oko 19 sati. Prije toga zapalili su zgrade skupštine i vlade Hercegovačko-neretvanske županije, gradsku vijećnicu te objekte u vlasništvu SDA i HDZ BiH. Prosvjednici su zapalili i mostarsku zgradu HDZ-a te razbijali zgradu Vijeća ministara. Uništili su i zapalili i veći broj vozila.

Predsjedništvo BiH održalo je večeras izvanrednu telefonsku sjednicu na kojoj je osuđena upotreba nasilja od prosvjednika u više bosansko-hercegovačkih gradova. Gostujući u Dnevniku FTV vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i poglavar Islamske zajednice BiH, reis-ul-ulema Husein Kavazović, pozvali su građane da prestanu s nasiljem i uništavanjem imovine, iako ističu da postoje ozbiljni socijalni razlozi za prosvjede građana. Od vlasti na svim razinama zatražili su veću socijalnu osjetljivost. Istodobno su apelirali na roditelje da utječu na djecu i mlade kako bi prestali s agresivnim ponašanjem kakvo je viđeno danas na ulicama bosanskohercegovačkih gradova.

Na Facebooku je oformljena grupa ' Očistimo ulice Zenice' u kojoj se pozivaju Zeničani da sutra izađu na ulice i očiste grad od smeća i stakla, javlja Klix.ba. Svoj dolazak potvrdilo je oko 200 članova Facebooka.

Naveli su da podržavaju težnju za promjenama i proteste, ali i da osuđuju uništavanje grada.

- Ulice Zenice, saobraćajni znakovi, sadnice, ulična rasvjeta i ostalo nisu krivi apsolutno ni za što u ovoj državi- smatraju.

- Dužnost svakog iole osviještenog građanina jest učiniti i pomoći da nam grad ne liči na okolne zaseoke - također navode.

21.50 Situacija u svim gradovima u BiH koji su danas bili poprišta nasilnih prosvjeda večeras je mirna, ali je ponovno došlo do aktiviranja požara u zapaljenim zgradama županijskih vlada u Tuzli i Sarajevu. Situacija je mirna i u Bihaću, ali bosanskohercegovački mediji javljaju kako je premijer Unsko-sanske županije, Hamdija Lipovača (SDP) u večernjim satima s obitelji prešao granicu s Hrvatskom. Navodno je to uradio zbog straha za sigurnost, jer je tijekom dana bio napadnut od prosvjednika kojima se pokušao obratiti.

21.43 Prema posljednjim informacijama iz zdravstvenih ustanova tijekom prosvjeda povrijeđeno je 219 osoba, javlja Al Jazeera Balkans. U Sarajevu 156 osoba među kojima je i 90 policajaca. U Tuzli su 23 osobe ozlijeđene, a u Zenici 40.

20.05 U Sarajevu je zapaljena i zgrada arhiva BiH i uništena građa neprocjenjive vrijednosti, potvrdio je za Al Jazeeru Balkans direktor te institucije Šaban Zahirović.

19.03 Situacija se u večernjim satima smirila u Zenici. Masovniji su neredi, kako javlja Dnevni avaz, završili, ali i dalje ima pojedinačnih sukoba. Nešto prije izvijestili su da će cijela vlada Zeničko-dobojskog kantona podnijeti ostavku.

18.38 Iako je Klix.ba nešto prije izvijestio da je situacija u Tuzli trenutačno mirna, Al Jazeera Balkans javlja da je u tom gradu i dalje kaotično. Također su izvijestili i da su specijalci uglavnom uspjeli smiriti situaciju u Sarajevu gdje se demonstranti razilaze te da se gasi požar na zgradi predsjedništva BiH.

18:16 Situacija u Tuzli je trenutačno mirna. Klix.ba prenosi izjavu glasnogovornika MUP-a Tuzlanskog kantona. Izjavio je da je pred zgradom tamošnje kantonalne vlade ostalo još pedesetak demonstranata koji se polako razilaze.

18.08 U Sarajevu je policija potisnula nasilnike ispred predsjedništva BiH, a vatrogasci su počeli gasiti požar, javlja Klix.ba.

17.50 U Sarajevu je policija krenula u novi obračun s demonstrantima, a u Tuzli je nešto prije ugašen požar na zgradi vlade Tuzlanskog kantona, javlja Klix.ba. U Mostaru je zapaljena zgrada kantonalne vlade, prenosi Al Jazeera Balkans.

17.30 Federalna policija i SIPA potvrdili su da su antiterorističke jedinice izašle na teren, izvijestila je Al Jazeera Balkans. Nešto kasnije Klix.ba izvijestio je da je policija uspjela otjerati grupu demonstranata koja je ušla u zgradu predsjedništva BiH.

17.21 Situacija u Tuzli se smiruje. Nešto prije Klix.ba izvijestio je da su vatrogasci lokalizirali požar u zgradi općine Tuzla. Al Jazeera Balkans je izvijestila da je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir apelirao na javnost da prestanu demonstracije.

17.07 Prosvjednici su se vratili pred sud Tuzlanskog kantona, u Sarajevu gori prvi kat u zgradi vlade Kantona Sarajevo

16.59 Vatrogasci pokušavaju ugasiti plamen koji je zahvatio zgradu općine u Tuzli, javlja Klix.ba.

16.50 Klix.ba javio je u 16. 47 sati da je u Opću bolnicu "Abdulah Nakaš" u Sarajevu dosad primljeno 30 ozlijeđenih. Koji trenutak prije izvijestili su da je zapaljena i zgrada općine Tuzla.

16.35 Sead Čaušević, premijer Tuzlanskog kantona, podnio je ostavku, prenose bosanski mediji. Demonstranti su kamenovali zgradu općine Tuzla. Policija pri rastjerivanju demonstranata upotrebljava i suzavac.

16.26 Gotovo 3000 ljudi nakon kamenovanja zgrade suda Tuzlanskog kantona došlo je pred općinski sud

16.09 Demonstranti kamenjem gađaju i zgradu suda Tuzlanskog kantona u Tuzli, izvijestio je Klix.ba.

16.00 Demonstracije su se preselile ispred predsjedništva BiH u Sarajevu, javlja Al Jazeera Balkans. Prosvjednici kamenjem uništavaju prozore. Klix.ba javlja da je zapaljena i zgrada predsjedništva BiH, kao i pet vozila ispred zgrade.

16.00 U Tuzli su prosvjednici pročitali svoje zahtjeve, a neki su zatražili ukidanje kantona.

15.58 Skupine prosvjednika divljaju po Zenici. Jedno vozilo je zapaljeno, drugo gurnuto u rijeku.

15.55 U Sarajevu su zapaljena dva vozila ispred zgrade vlade, na kojoj je razbijeno nekoliko prozora. Na Skenderiji gori tramvajska stanica, a jedan auto gurnut je u Koševski potok, koji teče pokraj zgrade vlade.

15.50 U Tuzli se situacija ispred zgrade vlade smirila. Vatrogasci i dalje rade na gašenju požara. Broj prosvjednika drastično se smanjio, krenuli su prema dijelu grada u kojem se nalaze zgrade pravosudnih institucija. Zahtijevaju da svi oni koji su jučer privedeni u sukobima s policijom budu pušteni na slobodu.

Iz Sveučilišnog kliničkog centra Tuzla javili su da su dosad primili osam ozlijeđenih.

15.40 Prosvjednici su u Sarajevu ponovno potisnuli policiju prema ulazu u vladu. Jedan je policajac srušen i izudaran. Na Klinički centar Sveučilišta u Sarajevu stiglo je 26 ljudi, no ozlijeđeni i dalje stižu.

15.28 Iz doma zdravlja javili su da su u neredima u Tuzli ozlijeđena petorica civila i trojica policajca. Jedan civil ima ozljedu kralježnice, a ostali su lakše ozlijeđeni.

15.25 Policija je u Sarajevu uspjela potisnuti prosvjednike prema Domu sindikata. Dio prosvjednika prelazi most na Skenderiji i vraća se na lijevu obalu Miljacke.

15 sati Pet vatrogasnih vozila gasi požar na zgradi vlade u Tuzli. Prosvjednici su se pokušali popeti na jedno vozilo, ali su ih vatrogasci šmrkovima otjerali. Prosvjednici su demolirali i jedno vozilo vlade.

14.55 Zapaljen je svečani ulaz u zgradu vlade Kantona Sarajevo.

14.50 U tijeku je evakuacija zaposlenika vlade Kantona Sarajevo iz zgrade. Kantonalni ministar unutarnjih poslova Nermin Pećanac rekao je da sarajevski policajci imaju naredbu da ne upotrebljavaju silu.

14.44 Gori i zgrada vlade u Zenici, u koju su također ušli prosvjednici. U tijeku je evakuacija zaposlenika vlade iz zgrade.

14.40 Vatrogasci u Tuzli pokušavaju ugasiti vatru koja se ne smiruje, već se širi na gornje katove.

14.38 Prosvjednici su probili policijski kordon i ušli u zgradu vlade Sarajevskog kantona.

14.30 Prosvjedi u Sarajevu su eskalirali, policija baca suzavac, dio prosvjednika razbježao se u sporedne ulice. Ozlijeđeno je nekoliko desetaka građana, na teren je stiglo više vozila hitne pomoći.

14.25 Prema posljednjim informacijama u Sarajevu je ozlijeđeno troje prosvjednika.

14.13 Ispred zgrade vlade u Tuzli stigla je nova vatrogasna ekipa s kamionom kako bi ugasila požar. U kamenovanju policije u Tuzli navodno su ozlijeđena dva policajca, od kojih jedan teže.

14.10 U Sarajevu je jedan prosvjednik udario staklenom bocom jednu osobu u glavu i ozlijedio je.

14.05 Prosvjednici su ispred zgrade vlade zapalili predmete koje su izbacili kroz prozor.

13.59 Predstavnik specijalne policije u Sarajevu obratio se građanima poručivši im da prestanu bacati kamenje na policijske službenike ili će biti prisiljeni primijeniti silu.

13.57 Izgleda da je zgrada vlade u Tuzli zapaljena, širi se dim.

13.53 Prosvjednici koji su ušli u zgradu vlade Tuzlanskog kantona kroz razbijene prozore bacaju predmete, primjerice stolice i cvijeće. Umjesto sadašnje bh. zastave postavljena je stara s ljiljanima, koja se koristila za devedesetih.

13.50 U Sarajevu su prosvjednici napali zgradu kantonalne vlade, a počeo je i sukob s policajcima

Danas se nastavljaju prosvjedi u BiH, koji su najavljeni u više od 20 gradova.

Prema nekim procjenama u Tuzli se sada okupilo već 10.000 ljudi, dio kojih je ušao u zgradu vlade Tuzlanskog kantona. Na platou ispred zgrade vlade je i stotinjak policajaca, koji su se navodno povukli i nisu reagirali na napade. Specijalci još uvijek nisu stigli.

Na društvenim mrežama šire se informacije da su prosvjednici demolirali zgradu te iznijeli računala.

Al Jazeera Balkans javlja da su neki prosvjednici počeli bacati petarde i boce na policiju i sindikalce. Prosvjednici također nasumično bacaju kamenje na zgradu vlade, čuje se pucanje stakala, a oštećeni su i viši katovi zgrade, prenosi Klix.ba. Blokiran je cijeli uži centar Tuzle.

Zbog prosvjeda je obustavljena nastava u svim osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu. Iz kantonalnog Ministarstva obrazovanja pozvali su roditelje da ne puštaju djecu da se pridružuju prosvjednicima. Jučer je, naime, nakon nastave primijećena skupina učenika više škola kako se pridružuju prosvjednicima i pravi nerede.

Prosvjednicima su se pridružili i članovi Udruženja civilnih žrtava rata, koji su podržali mirne prosvjede. Iz kantonalne vlade ponudili su predstavnicima prosvjednicima da razgovaraju, što su oni kategorično odbili.

Prosvjednicima se obratio Aldin Širanović, jedan od organizatora prosvjeda putem Facebooka.

– Nema pregovora, želimo da komesar MUP-a TK i cjelokupna vlada podnesu ostavku – poručio je Širanović.

Dnevni avaz javlja da su na prosvjedima u Bihaću, gdje se okupilo oko 2000 građana, ozlijeđena dva policajca. U Zenici, gdje se također okupilo oko 2000 građana, prosvjednici su kamenovali zgradu vlade.

Više od 500 građana Sarajeva već se okupilo ispred zgrade kantonalne vlade, koja je okružena žutom policijskom vrpcom, javlja Klix.ba. Očekuje se dolazak još najmanje tisuću građana. U Sarajevu je policijsko osiguranje veće nego jučer. Sarajevski prosvjednici uzvikuju slogane kao što su "Oborimo vladu danas", "50 ljudi na jednog policajca", i "Mi smo država".

Građani su u Sarajevu blokirali promet prema centru grada. Pozvali su policajce da spuste štitove i solidariziraju se s njima.

Prosvjedi se održavaju i u Banjoj Luci, gdje je prema informacijama lokalnih medija prosvjedovalo oko 300 ljudi.

Policajac koji je jučer ozlijeđen u neredima u Tuzli stabilno je i izvan životne opasnosti, izvijestili su iz kantonalnog ministarstva unutarnjih poslova.

Suzavcem na studente

U velikim neredima koji su jučer izbili u Tuzli ispred zgrade vlade Tuzlanskog kantona, kada je više od 6000 nezadovoljnih građana prosvjedovalo protiv vlasti, kamere su zabilježile i sramotno ponašanje policije, javlja Oslobođenje.

Na snimci koju je objavila televizija Hayat policajci su suzavcem prskali i one koji nisu prosvjedovali.

Naime, ispred Rudarskog fakulteta stajalo je više studenata i promatralo kako policija trči za prosvjednicima koji su bježali – a nakon što je nekoliko policajaca protrčalo, jedan od njih vratio se i suzavcem prskao studente koji su, navodno, dobacivali.

Osim snimke koja je razbjesnila javnost u BiH, specijalci su snimljeni kako kamenuju prosvjednike.

Podsjetimo, putem društvenih mreža nekoliko neformalnih skupina građana za danas je zakazalo nova prosvjedna okupljanja u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Mostaru i Banjoj Luci, a u Tuzli su prosvjednici jučer najavili da će, iako u znatno manjem broju, ostati na ulicama cijelu noć. Kao glavni razlog za nova okupljanja prosvjednici ističu tešku socijalnu situaciju, izostanak bilo kakvih mjera ekonomske politike te preoštru reakciju policije u Tuzli i uhićenje organizatora tuzlanskog prosvjeda. Ministarstvo sigurnosti BiH upozorilo je županijske policijske službe da ne primjenjuju prekomjernu silu protiv prosvjednika.

>> Vojska od 550 tisuća nezaposlenih prijeti socijalnom revolucijom

Komentara 397

ĆA
ćaćaća
14:25 07.02.2014.

narod je shvatio da od laprdanja političara nema kruha..

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
10:08 07.02.2014.

glupani,sirotinja juriša na sirotinju....jedino što je jedna sirotinja uniformirana i glumi pse čuvare

Avatar TvojUjko
TvojUjko
13:23 07.02.2014.

I u Hrvatskoj prosvjeduju, sa zviždaljkama, i mole vladu dali bi im kako mogla pomoći u rijesavanju problema, a ovi se iza zidova podsmijehavaju, i trebaju podržavam vladu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije