Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija i inspekcija u azilu

Ponovno je napeto na Žarkovici: 'Policija je blokirala ulaz, opet nam odvode pse'

Foto: Privatni album
1/6
25.05.2022.
u 17:50

Uzeli su nam 17 pasa, među njima je i kujica sa štencima koje nismo stigli ni odvesti veterinaru. Inspektor nam je rekao da će sve pse raseliti po azilima koji su se javili da će ih uzeti, kaže nam Sandra Sambrailo

Opet nam odvode pse, policija je blokirala ulaz, ne daju mi prići. Ponavlja se priča iz 2015., uz jake snage komunalaca, šintera, veterinarske inspekcije i policije koja je upravo potjerala strane volontere da ne vide što se događa. Dok čekamo odvjetnike, molimo vas da nas podržite! – objavila je Sandra Sambrailo vapaj iz azila za pse na Žarkovici.

Tako su i strani volonteri danas bili svjedoci još jednoj akciji odvođenja pasa. Nakon 2015. godine, kad su psi odvedeni pod okriljem noći, ovaj put sve se odvijalo usred bijela dana. Među akterima bili su i neki dubrovačkim volonterima poznati sudionici, po pse su stigli iz azila As Eko i Animalis Centrum.

Što se događa, zašto su na Žarkovici policija, inspektori, djelatnici dva skloništa, tko je naredio nadzor i zašto se odvode psi, upitali smo veterinarsku inspekciju, Policijsku upravu dubrovačko-neretvansku i Grad Dubrovnik.

– Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavlja nadzor po službenoj dužnosti. Nadzor se obavlja sukladno Zakonu o Državnom inspektoratu, Zakonu o zaštiti životinja i Zakona o provedbi uredbi Europske unije o zaštiti životinja. Inspekcijski postupak je u tijeku te prije okončanja istoga ne možemo iznositi više detalja – odgovaraju iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

Detalje ne otkrivaju ni u PU dubrovačko-neretvanskoj, ali iz odgovora doznajemo da policija istražuje kazneno djelo.

– Policijska uprava dubrovačko-neretvanska provodi kriminalističko istraživanje vezano za rad azila za životinje na Žarkovici.  Budući da su izvidi kaznenih djela tajni, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, u ovom trenutku ne možemo detaljnije govoriti o sadržaju radnji koje se provode – objašnjavaju iz Policijske uprave.

Iz Grada Dubrovnika, pak, negiraju bilo kakvu povezanost s premještanjem pasa sa Žarkovice.

– Grad Dubrovnik nije izdao nalog, niti pokrenuo bilo kakvu inicijativu za premještanje pasa sa Žarkovice. Grad je putem Odsjeka za komunalno redarstvo obaviješten kako se na području Žarkovice na zahtjev PU Dubrovačko-neretvanske, Službe kriminalističke policije, a u sklopu kriminalističkog istraživanja, provodi nadzor od strane Državnog inspektorata s ciljem uvida u zdravstveno stanje životinja. Navedeno postupanje tijela nije potaknuto prijavom Grada Dubrovnika, niti gradonačelnika, već prijavom dijela volontera, a istu prijavu zaprimio je i Grad. Rad sestara Sambrailo i volontera Grad Dubrovnik je godinama podupirao, a u posljednjih pet godina financijski potpomogao s 4,4 milijuna kuna. Zbog čega se dio volontera odlučio prijaviti po njima nedopuštene radnje te koliko istine ima u tim prijavama utvrdit će nalaz nadležnih tijela. U ovom trenutku ništa više ne možemo reći jer je istraga u tijeku i očekuje se nalaz inspekcija. Za sve druge informacije obratite se Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj i Državnom inspektoratu, budući da istražne radnje provodi inspektorat na zahtjev PU – stoji u odgovoru Grada Dubrovnika.

A Sandra Sambrailo kaže nam da još nije obišla cijeli azil i ne zna koji psi nedostaju, odnosno koje pse su odveli.

– Znam da su uzeli 17 pasa. Među njima je i jedna nova kujica sa šest štenaca koju još nismo ni do veterinara odveli. Ne znam koga su uzeli i jesu sve novi i nečipirani psi. Nisu htjeli uzeti u obzir činjenicu da smo cjepivo već platili i trebali te pse odvesti ovih dana. Očito je da neće odustati i da će, po izjavi inspektora, sve pse razmjestiti po šest hrvatskih azila koji su se već javili za prihvat – dodaje S. Sambrailo.

Što su to neki volonteri napisali u prijavi nismo doznali, a nepoznato je i kako će inspekcija objasniti oduzimanje čipiranih pasa. Jer obično ih ne oduzimaju ni kada ih vlasnici izgladnjuju, ne brinu se o njima, nanose im boli. Nije jasno ni zašto su i kako danas oduzeti psi odvedeni u azile koji prema Jedinstvenom informacijskom centru već ionako imaju previše pasa. Jedan je registriran za 128 pasa, a ima ih 215, a drugi je registriran za 50 pasa, dok je u JIC-u upisano više od 400 pasa. Tko je potpisao dopuštenje da azili zbrinu prekobrojne pse i ono najvažnije - gdje će ih smjestiti?

 

Ključne riječi

Komentara 4

DE
Delosperma
19:27 26.05.2022.

Zašto su ove sestre koje vode ovo sakupljalište životinja zaštićene kao Licki medvjed?? Godinama rade predstave za javnost i prezentiraju ono što njima dvije odgovara i nije im u interesu da grad Dubrovnik izgradi normalan azil jer bi radile za prosječnu hrvatsku plaću a ovako imaju milijune za koje ne znamo gdje idu ali znamo da ne idu za jadne životinje koje zapravo zlostavljaju i samo su paravan. Jedini način da se psima pomogne jest da se njih dvije maknu i odgovaraju za nedjela te brigu preuzme netko ko stvarno voli životinje a ne gleda vlastite interese.. Milijun kuna od grada, gratis hrana i voda te ogromne svote novca u gotovini koji doniraju naivni stranci a isti novci nigdje nisu zavedeni. Obične manipulatorice kojima treba stat na kraj.

Avatar Asterix
Asterix
23:34 25.05.2022.

Skoro milijun kuna godišnje od grada, fina lova. Jako puno pasa se može zbrinuti za te novce.

07
070274
20:29 25.05.2022.

Svi se oni bore za lovu koju dobivaju po glavi. i ovdje se radi o pogodovanju nekome. Mutni poslovi u svakom slučaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije