Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poginuo motociklist

Policajku koja je pod utjecajem alkohola sudjelovala u nesreći istražuje njezin otac – načelnik

nesreća
Dusko Marusic/PIXSELL/Ilustracija
05.04.2019.
u 11:53

Zamjenik državnog odvjetnika bio je upoznat s činjenicom da je u prometnoj nesreći sudjelovala policijska službenica. Dakle, po nalogu državnog odvjetnika, policijski službenici proveli su hitne istražne radnje, odnosno radnje koje ne trpe odgodu, kažu iz MUP-a

Policajka Ana Kapetanović (30), koja je pod utjecajem alkohola sudjelovala u nesreći u kojoj je u ponedjeljak u Kaštel Kambelovcu poginuo 25-godišnji motociklist, kći je Željka Kapetanovića, načelnika Postaje prometne policije Split, piše Slobodna Dalmacija

Na mjesto događaja prvi su došli i osigurali ga policijski službenici Postaje prometne policije koji su izmjerili i koncentraciju alkohola sudionici prometne nesreće Ani Kapetanović, kćeri načelnika njihove postaje. Nakon toga su obavijestili Općinsko državno odvjetništvo, čiji je zamjenik došao na mjesto događaja i rukovodio očevidom koji je proveden zajedno sa stalnim sudskim vještakom za promet u suradnji s očevidnom ekipom Postaje prometne policije.

Prema članku 11.e Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, kada postoji sumnja da je policijski službenik ili njemu bliska osoba počinila kazneno djelo, kriminalističko istraživanje ne može provoditi ustrojstvena jedinica u kojoj je zaposlen. Policijski službenici prometne postaje, nakon spoznaje da je sudionica nesreće kći njihova načelnika, imali su mogućnost pozvati kolege iz druge postaje da osiguraju mjesto događaja. U MUP-u pak kažu kako su policajci Postaje prometne policije kao jedini specijalizirani proveli hitne istražne radnje po nalogu državnog odvjetnika.

– O prometnoj nesreći obaviještene su sve nadležne ustrojstvene jedinice, uključujući i Ravnateljstvo policije koje je tada upoznato s činjenicom da je jedna od sudionica u prometnoj nesreći policijska službenica i da je obiteljski povezana s djelatnom osobom u Postaji prometne policije Split.

Kao što smo ranije naveli, policijski službenici u ovoj prometnoj nesreći nisu rukovodili očevidom, već su pružali stručnu pomoć zamjeniku općinske državne odvjetnice i poduzimali radnje po njegovu nalogu, a kako je to i definirano u Zakonu o kaznenom postupku. Zamjenik državnog odvjetnika bio je upoznat s činjenicom da je u prometnoj nesreći sudjelovala policijska službenica. Dakle, po nalogu državnog odvjetnika, policijski službenici proveli su hitne istražne radnje, odnosno radnje koje ne trpe odgodu.

U konkretnom slučaju to se odnosi na policijske službenike specijalizirane za obavljanje očevida prometnih nesreća, odnosno policijske službenike Postaje prometne policije Split koja je jedina na području PU splitsko-dalmatinske specijalizirana za poduzimanje takvih radnji – pojasnili su iz MUP-a.

Od Rene Laura, glasnogovornice splitskog Županijskog državnog odvjetništva, doznaje se kako je zamjenik državne odvjetnice tek po dolasku u Kaštel Kambelovac doznao da je u prometnoj nesreći sudjelovala policijska službenica koja je bila pod utjecajem alkohola. 

– Tijekom očevida zamjenik općinske državne odvjetnice u Splitu izdao je usmeni nalog za vađenje krvi i urina sudionika ove prometne nesreće. Za prikupljanje potrebnih obavijesti u vezi s ovom prometnom nesrećom nadležna je Postaja prometne policije Split dok će sve potrebne dokazne radnje provesti Općinsko državno odvjetništvo u Splitu – doznaje se iz DORH-a koji je informirao i kako na mjestu nesreće nije bilo nikoga od sudionica kada je došao dežurni zamjenik državnog odvjetnika.

Iz MUP-a su kazali kako su sudionice nakon prometne nesreće odvezene na pružanje liječničke pomoći i zadobile su lakše tjelesne ozljede te zbog toga nisu bile na mjestu događaja u trenutku dolaska zamjenice općinskog državnog odvjetnika.

Međutim, nije pojašnjeno zašto je u nastavku obrade postupka te za prikupljanje obavijesti i dalje nadležna postaja kojom rukovodi otac sudionice nesreće iako se ne radi o hitnim radnjama. MUP neće provesti stručni nadzor nad postupanjem policijskih službenika tijekom intervencije u vezi s prometnom nesrećom u kojoj je sudjelovala kći njihova načelnika.

Video: Veće kazne za vozače

Ključne riječi

Komentara 18

BU
Bubalamala
12:57 05.04.2019.

Mogli bi policijske postaje nazvati po prezimenu obitelji koja je tu naj zastupljenija .Isto tako državna poduzeća ili čak i ustanove pa kad ideš po krsni list kažeš idem npr kod Brkičevih ili Tomaševičevih,Zaračevih a u HEP kod Vrdoljakovih itd.. jer je očito da su to obitelji prepoznate po izvrsnosti na funkcijama državnih jasli.

Avatar bandogcro
bandogcro
11:59 05.04.2019.

Pa ovo je doista nevjerovatno!. Ovakve korupcije nema niti u Kongo.

GR
gragakarlovac
13:00 05.04.2019.

Dobro, ja sam mislio da ce sama voditi istragu. Kongo je razvijeni svijet za nas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije