Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolega je spolno uznemiravao

Policajka tužila državu zbog povrede prava osobnosti i izgubila

Ilustracija
Sanjin Strukic/PIXSELL
31.05.2022.
u 23:17

Policajka je preuzela kazneni progon i podnijela optužnicu protiv kolege, no Općinski sud u Vukovaru oslobodio ga je optužbe, uz obrazloženje gotovo identično obrazloženju pri odbacivanju kaznene prijave od ODO-a

Općinski sud odbacio je tužbeni zahtjev interventne policajke koja je od države tražila 50.000 kuna naknade za povredu prava osobnosti jer smatra da su institucije zakazale u progonu kolege koji ju je spolno uznemiravao.

Ona je 2016., na ispomoći graničnoj policiji kod prijelaza Bajakovo, bila u automobilu u šumi u kontroli državne granice u smjeni s nadređenim policijskim službenikom. Tvrdi da ju je spolno uznemiravao tražeći od nje da vode ljubav, dodirivao je po nozi i pokušavao poljubiti. Sve je prijavila nadležnima, a podnijela je i kaznenu prijavu zbog kaznenog djela spolnog uznemiravanja iz čl. 156. Kaznenog zakona. Tu je prijavu ODO u Vukovaru odbacilo uz obrazloženje da se nisu ostvarili elementi kaznenog djela, već eventualno prekršajnog.

Policajka je preuzela kazneni progon i podnijela optužnicu protiv kolege, no Općinski sud u Vukovaru oslobodio ga je optužbe, uz obrazloženje gotovo identično obrazloženju pri odbacivanju kaznene prijave od ODO-a. Podnijela je tužbu za naknadu štete od države, uvjerena da je država propustila zaštititi je kao žrtvu. Razmatrajući njezin zahtjev, Općinski sud naveo je da je nedvojbeno pretrpjela štetu, no nije utužila tu štetu, već štetu koju je pretrpjela po njoj nepravilnim radom ODO i Općinskog suda u Vukovaru, a sud nije ovlašten ocjenjivati rad tih institucija. Policajka će morati državi platiti tisuću kuna naknade sudskih troškova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije